Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (14.06.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de enflasyon beklentilere uyumlu gelirken, ABD borsaları günü pozitif tarafta tamamladı. Diğer yandan, iki ve on yıllık tahvil faizlerinde yaklaşık 10 baz puan yükseliş gözlenmesi dikkat çekti. Bu sabah ise piyasalar sakin. Fed toplantısı beklenirken, borsa ve paritelerde genel olarak yatay bir görüntü var. Fed’in bu akşamki toplantısında faizlerin sabit tutulması büyük ölçüde fiyatlanmış durumda. Bu kapsamda, Başkan Powell’ın konuşması ile Fed’in yeni makroekonomik projeksiyonları ve faiz patikası yakından izlenecek. Yurtiçi tarafta ise dün BIST100’de belirgin satış vardı. Endeks %2,86 oranında değer kaybıyla günü tamamlarken, 86 hisse eksi bölgede kapattı. Puan bazlı endekse en fazla negatif etki eden ilk beş hisse SASA, THYAO, TUPRS, SISE ve HEKTS oldu. SASA hisseleri günü tabandan kapatırken, döviz kurundaki yatay hareketler sanayi endeksine ek baskı yaptı. Bu sabah da Dolar/TL’de dünkü kapanış seviyesine yakın işlemler geçerken, BIST100 güne yatay bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD’de mayıs ayı TÜFE verileri takip edildi. Mayıs ayında manşet TÜFE’nin aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,4’ten %0,1 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda %4,9’dan %4 seviyesine geriledi ve böylece Mart 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

  • Detaylara bakıldığında, aylık bazda TÜFE’deki yavaşlamada, enerji ürünleri fiyatlarının yeniden düşüşe geçmesi (%0,6 artıştan %3,6 düşüşe) etkili oldu. Özellikle, benzin fiyatlarında (%5,6 düşüş) ve fuel oil fiyatlarında (%7,7 düşüş) önemli düşüşler gözlendi. Bunun yanında, birinci el taşıt fiyatlarının %0,1 gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşıması da TÜFE’deki yavaşlamayı destekledi.
  • Buna karşın, gıda fiyatlarının nisan ayındaki yatay seyrin ardından mayısta %0,2 artış kaydederek manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşmesi ve ikinci el taşıt fiyatlarının mayısta aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde %4,4 oranında güçlü artışı enflasyonda aylık bazdaki yavaşlamayı sınırlandırdı.
  • Öte yandan, medikal malzeme fiyatlarının artış hızı kısmi hızlanmakla (%0,5 artıştan %0,6 artışa) birlikte manşet enflasyonun üzerinde seyretti. Ayrıca giyim ürünleri fiyatlarının aylık artış hızının, bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gerçekleşmekle birlikte manşet enflasyonun üzerinde kaldığı gözlendi.
  • Diğer yandan, mayısta hizmet fiyatları aylık artış hızının bir önceki aya benzer şekilde artış (%0,4 artış) sergilemekle birlikte aylık manşet enflasyonun üzerinde seyretti.
  • Hizmet fiyatlarına bakıldığında, kira artış hızı (%0,4 artıştan %0,6 artışa) hızlanırken, ulaşım hizmetleri fiyatlarının ise artışa geçmesi (%0,2 düşüşten %0,8 artış) enflasyondaki yavaşlamayı sınırlandırdı. Buna karşın sağlık hizmetleri fiyatlarının düşüşünü (%0,1 düşüş) beşinci aya taşıması enflasyondaki artışı sınırlandırdı.
  • Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE’nin ise, aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak bir önceki aya benzer şekilde %0,4 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda da %5,5’ten %5,3 seviyesine geriledi ve böylece Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Bunun yanında, Almanya’da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutan haziran ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Haziranda ZEW cari koşullar endeksi -34,8’den -56,5 seviyesine beklentilerin (-41) üzerinde gerilerken, beklentiler endeksi ise hafif düşüş beklentilerine karşın -10,7’den -8,5 seviyesine hafif toparlanmakla birlikte son iki ayda daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü. Özellikle anket katılımcılarının değerlendirmelerine bakıldığında, cari koşullar endeksindeki düşüşte, ekonominin yılın ilk çeyreğinde resesyona girmesinin olumsuz etkileri belirleyici olurken, beklentiler endeksinin negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmesinde ise anket katılımcılarının, yılın ikinci yarısında ekonomide iyileşme öngörmemesi, özellikle ihracata odaklı sektörlerin küresel ekonomideki zayıflık nedeniyle büyük olasılıkla düşük performans göstermelerini beklemesi ve ECB’nin faiz artışlarının süreceğine yönelik beklentilerin etkili olduğu gözlendi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından nisan ayı perakende satış ve ciro endeksleri verileri yayınlandı. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi şubatta 11 ilimizi etkileyen depremlerin olumsuz etkisiyle aylık %6,1 oranında gerileyerek salgın tedbirlerinin uygulandığı Nisan 2021’den bu yana görülen en sert düşüşü kaydetmesinin ardından martta aylık %7 oranında güçlü artışla Haziran 2021’den bu yanaki en güçlü toparlanmayı kaydetmişti, nisanda ise aylık artış hızı %0,9 seviyesine yavaşladı. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise ocakta Nisan 2021’den bu yana en yüksek seviye olan %34’ten şubatta %21,9 seviyesine gerilemesinin ardından martta %28,8 seviyesine ve nisanda ise %27,5 seviyesine geriledi.

  • Nisanda perakende satış hacmi endeksine alt gruplar bazında bakıldığında gıda, içecek ve tütün grubu aylık %0,4 oranında artış ve gıda dışı (otomotiv yakıtı hariç) %1,9 oranında artış sergilerken, otomotiv yakıtı ise %1,5 oranında düşüş kaydetti.
  • Ayrıca perakende satışların öncüsü olan haftalık banka ve kredi kartı harcamalarına bakıldığında, şubat ayının başlarında depremle birlikte yavaşlasa da sonrasında toparlanarak özel tüketim harcamalarının güçlü görünümünü sürdürdüğüne işaret etmişti, kredi kartı harcamaları martta rekor seviyede kaydedilmesinin ardından, nisan ve mayıs aylarında da rekorunu yenileyerek güçlü seyrini sürdürmeye devam etmişti, 2 Haziran haftasında da 140 milyar TL seviyesiyle mayıs ayında gözlenen haftalık rekor seviyeye (144,7 milyar TL) yakın seyrettiği ve iç talebin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret ettiği gözlenmekte.
  • Ciro endekslerinde ise nisan ayında aylık bazda tüm sektörlerde artışlar gözlenirken, güçlü yıllık artışlar kaydetmeye devam ettiği gözlendi, yıllık ÜFE baz alındığında reel bazda ise toplam ciro endeksinde önceki son iki aydaki kısmi düşüşlerin ardından nisanda yeniden kısmi artışa geçtiği görülmekte. Aylık bazda toplam ciro endeksi şubatta %4,7 düşüşün ve ardından martta %4,8 artışın sonrasında nisanda %3,6 artış sergiledi, detaylara bakıldığında, sanayi ciro nisanda %3,9, ticaret ciro %3, hizmet ciro %4,1 ve inşaat ciro %6,3 artış sergiledi. Yıllık bazda ise toplam ciro endeksinin artış hızı %60,7’den %56,2’ye yavaşlarken, ticaret ciro %67,9’dan %60,3’e, sanayi ciro %42,8’den %41,8’e, hizmet ciro %68,6’dan %66,1’e yavaşladı.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 21’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 21.30’da Fed Başkanı Powell’ın konuşması olacak. Ayrıca Fed’in yeni makroekonomik projeksiyonları ve faiz patikası da yakından izlenecek. Fed geçen ayki toplantısında, faizleri beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan artırarak federal fonlama faiz aralığını %5,00-%5,25 bandına yükseltmişti, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Öte yandan karar metninden, gelecekte daha fazla faiz artışına işaret eden “ek sıkılaştırmaların” gerekebileceğinin öngörüldüğüne ilişkin ifadenin çıkarılması, piyasalarda faiz artışlarının sonuna gelinmiş olabileceğine, yani sıkılaşma döngüsüne ara verilebileceğine yönelik sinyal olarak değerlendirilmişti. Faiz kararının ardından konuşan Fed Başkanı Powell ise, bundan sonraki dönemde de verileri takip ederek gereken adımları atacaklarını, veri odaklı olarak karar almaya devam edeceklerini ve faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almadıklarını ve gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracaklarını belirtmişti. Bunun yanında Powell, karar metninden, “ek sıkılaştırmaların” gerekebileceğinin öngörüldüğüne dair ifadenin çıkarılmasına ilişkin değişikliğin, haziran ayında faizleri sabit tutmaya yönelik bir işaret olup olmadığı sorusuna yanıt olarak, bunun, artık daha fazla faiz artışını öngördüklerini söylemeyen anlamlı bir değişiklik olduğunu belirtmişti. Powell, faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağı kararının haziran ayı toplantısında ele alınacağını söylemişti. Ayrıca Powell, faizlerde yeterince kısıtlayıcı seviyeye ulaşılıp ulaşılmadığını güvenle söylemenin mümkün olmadığını belirtmekle birlikte, muhtemelen yeterince kısıtlayıcı düzeyde olduklarını veya bundan çok uzakta olmayabileceklerini ve faiz oranlarını çok fazla artırmalarının gerekmeyeceğini de ifade etmişti. Piyasalarda, Fed’in faiz artışlarında duraklama sinyali olarak algılanan Powell’ın açıklamalarının yanında, son günlerde Fed üyelerinden faiz artışlarına ara verilmesi gerektiğini savunanların sayısında artış gözlenmekte. Bu kapsamda piyasalarda, Fed’in bugünkü toplantısında faizlerin sabit tutulması büyük ölçüde fiyatlanmış durumda.

Ayrıca Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, mayıs ayı ÜFE verileri TSİ 15.30’da takip edilecek. Manşet ÜFE, aylık bazda mart ayında %0,4 düşüşün ardından nisan ayında %0,2 artışla beklentilerin (%0,3 artış) altında artış sergilerken, yıllık bazda ise %2,7’den %2,3 seviyesine gerilemişti ve böylece yıllık bazda Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyedeki seyrini sürdürmüştü, beklentiler ise %2,4 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise nisan ayında beklentilerle uyumlu olarak aylık bazda %0,2 artış sergilemişti, yıllık bazda da %3,4’ten %3,2 seviyesine gerilemişti ve böylece Mart 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Manşet ÜFE’nin nisanda aylık %0,2 artışın ardından mayısta ise aylık %0,1 düşüş sergilemesi ve yıllık bazda %2,3’ten %1,5 seviyesine yavaşlaması ve çekirdek ÜFE’nin ise aylık bazda mayısta bir önceki aya benzer şekilde %0,2 artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %3,2’den %2,9 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde üretimin seyrine ilişkin olarak nisan ayı sanayi üretimi verisi TSİ 12’de takip edilecek. Bölgede mart ayında sanayi üretimi, aylık bazda %4,1 oranında düşüşle beklentilerin üzerinde daralma kaydederken, yıllık bazda ise %2 artıştan %1,4 düşüşe geçmişti. Sanayi üretiminin nisanda ise aylık %0,9 artışla kısmi toparlanması beklenmekte.

Öte yandan, İngiltere’de nisan ayına ilişkin GSYH aylık büyüme verisi TSİ 09’da açıklanacak. İngiltere’de aylık bazda GSYH, şubatta %0 büyümeyle durağan seyrin ardından martta %0,3 oranında daralma kaydetmişti, özellikle marttaki daralmada hizmetler sektöründeki gerileme (%0,5 daralma) belirleyici olmuştu. İngiltere’de nisanda ise aylık GSYH’ın %0,2 büyümeyle kısmi toparlanması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Şirket, kâr dağıtımı kapsamında tamamı geçmiş yıl kârlarından karşılamak üzere, sermayesinin 2.280mn TL’den 4.560mn TL’ye çıkarılması hususunda Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapmıştır.

Koza Altın İşletmeleri (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Şirket, Himmetdede Altın Madeni’nin yaklaşık 10km güneyinde, 614bin ons altın maden kaynağı tespit edilen ve 4 sondaj makinası ile araştırma ve cevher geliştirme sondajları devam eden Kaşköy Projesi ruhsatına mücavir (bitişik) durumda bulunan, Kayseri’deki saha için düzenlenen ihaleye, katılım sağlamış ve saha için 21mnTL bedel ödemiştir.

Pegasus (PGSUS, Pozitif): Şirket 2023 yılı Mayıs ayı trafik verilerini açıklamıştır: Buna göre; misafir sayısı mayıs ayında yıllık %17 oranında artarak 2,63mn kişiye çıkmıştır. Doluluk oranı 5,4 puan artarak %82’ye yükselmiştir. Ocak-Mayıs dönemi misafir sayısı ise yıllık %27 oranında artarak 11,29mn kişiye ulaşmıştır. Aynı dönemde doluluk oranı da 4,1 puan artarak %83’e yükselmiştir.

Vestel Elektronik (VESTL, Nötr), Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Sınırlı Negatif): Vestel Elektronik tarafından Vestel Beyaz Eşya payları ile ilgili olarak Borsa İstanbul’da kurumsal yatırımcılara özel emir yöntemiyle 11-11,2 TL fiyat aralığından toplam 7,75mn TL nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Vestel Elektronik’in Vestel Beyaz Eşya sermayesindeki payı/oy hakkı %80,18’e gerilemiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında VKFYO.E payı 14/06/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/07/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, “piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması”, “emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması” ve “emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması” uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

VBTS kapsamında PENTA.E payları 14/06/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/07/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket’in Ocak – Mayıs 2023 dönemine ait brüt prim üretimi yıllık bazda %127 oranında artarak 2.384mn TL’ye yükselmiştir.

Arena Bilgisayar (ARENA): Arena Bilgisayar aşağıdaki duyuruları KAP’a bildirmiştir: “Şirketimiz ile Dünya’nın önde gelen cep telefonu üreticilerinden ZTE ile “ZTE Nubia ve Redmagic” marka cep telefonu ve aksesuarların Türkiye genelinde dağıtımına ilişkin münhasır satış ve dağıtım protokolü imzalamıştır. 160 Ülkeden fazla ülkede ve bölgede global telekom operatörlerine, kamu ve özel müşterilere ve tüketicilere hizmet eden ZTE, 33.000’den fazla çalışanı ve gelirinin %16.4’ünü ARGE yatırımlarına ayırma stratejisi ile en yenilikçi ve yaratıcı teknoloji, ürün ve çözümleri Dünya’daki nüfusun 4’te 1’inden fazlasına ulaştırmaktadır. Şirketimiz özellikle “Nubia” markalı cep telefonlarının, 3D Tabletlerin, Akıllı Saatlerin ve ‘Red Magic’ markalı oyun telefonlarının Türkiye pazarına sunulması amacı ile çalışmalarına hız verecektir. Bu anlaşmanın Şirketimizin cirosunu önemli yönde etkilemesi beklenmektedir.”

“Şirketimiz ile 1994 yılında ticari yolculuğuna başlayan “ENSMART TEKNOLOJİ” şirketi arasında aşağıda bahsi geçen markaların Türkiye’deki tek distribütorünün Arena olması üzerine bir işbirliği protokolü imzalanmıştır. Kurulduğu günden bugüne kaliteli hizmet anlayışı ile lider teknoloji firmaları arasında yerini alan “ENSMART TEKNOLOJİ” gerçekleştirdiği projelerle hem Türkiye hem de dünya çapında saygın bir konum edinmeyi başarmış ve Türkiye’de ilk LED TV ve akıllı telefon üretimini gerçekleştirmiştir. Taraflar yukarıda bahsi geçen “ZTE Nubia ve Redmagic” markalarına ilaveten bu protokol kapsamında ENSMART ile beraber bünyesinde “Infinix” ve “Tecno” marka cep telefonlarını barındıran “Transsion Holdings”‘in bir başka markası olan “Itel” marka cep telefonlarının ve ileride portföye dahil edilebilecek yenilikçi cep telefonu ve aksesuar markalarının yerelde üretim odaklı geliştirme süreci ve ithalatları konusunda işbirlikteliği yapma konusunda anlaşmaya varmışlardır. Bu anlaşmanın Şirketimizin cirosunu önemli yönde etkilemesi beklenmektedir. ”

Europower Enerji (EUPWR): Şirket, Portekiz’de yerleşik bir firmadan muhtelif sayıda ve özellikte ”Modüler Hücre, AG Pano, Dağıtım Trafosu ve Sac Köşk” siparişi almıştır. Sipariş bedeli 840bin USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile sipariş bedeli 20mn TL’dir.)

Orge Enerji (ORGE): Şirket Yönetim Kurulu’nun 14.02.2018, 24.02.2022 ve 16.02.2023 tarihli payların geri alımına ilişkin kararlarına istinaden gerçekleştirilen geri alım işlemleri neticesinde 13.06.2023 tarihi itibarıyla sahip bulunulan 891.413 TL nominal değerli payların tamamının, 13.06.2023 tarihinde 24,78 TL fiyattan özel emir yolu ile kurumsal yatırımcıya satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte, 13.06.2023 tarihi itibarıyla ORGE Enerji Elektrik Taahhüt sermayesindeki Şirket pay sahipliği oranı %0’a düşmüştür.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,99’dan %8,85 seviyesine geriledi. TCMB dün 59,9 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 118,5 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 396,4 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 140 baz puana yaklaşan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 135 baz puana varan yükselişler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi