SABAH STRATEJİSİ
Koronavirüs ile ilgili gelişmeler küresel piyasalarda etkili olmaya devam ediyor. Teşhis yönteminde yapılan revizyon ile vaka sayısında yaşanan önemli artış sonrasında dün bir önceki güne göre daha düşük vaka sayısının tespit edilmesi piyasaları bir miktar destekliyor. Ayrıca, salgının ekonomik etkisinin bir şekilde telafi edilebileceği ve ekonomide hızlı toparlanmanın yaşanabileceği beklentileri de sürüyor. Japonya hariç Asya’da genel olarak alıcılı bir görüntü var. ABD vadelileri de pozitif bölgede seyrediyorlar. Haftanın son işlem gününde piyasaların iyimser tarafta kalma ısrarı devam edebilir. Küresel risk iştahındaki görüntüye bağlı olarak BIST100 endeksi de güne artıda başlayabilir. Bu hafta yükseliş denemelerinde aylık ortalamasının geçtiği 121bin civarındaki direncini geçemeyen endeks, bugün söz konusu seviyenin üzerinde çıkarak gün içerisinde alıcılı bir görüntü sergileyebilir.
MAKROEKONOMİ
ABD borsaları, virüsün ulaştığı kişi sayısının artması sonrası dün ekside kapatırken, bugün Asya borsalarında karışık bir seyir gözleniyor. Japonya borsaları ekside, Çin ve Hong Kong borsaları ile ABD vadelileri ise artıda seyretmekte. Güvenli limanlardan altın düşüş eğiliminde. OPEC’in arz kısıntısına gidilebileceği beklentisiyle petrol fiyatı da 55 doların üzerinde. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise küresel petrol talebinin 2009’dan bu yana ilk defa bu yıl birinci çeyrekte koronavirüs salgını nedeniyle yıllık olarak düşmesini bekliyor. Dolar endeksi, 4 ayın en yükseğinde, Euro ise neredeyse 3 yılın en düşüğüne gevşemiş durumda. İngiltere Maliye Bakanı Sajid Javid görevinden istifa ederken yerine Rishi Sunak getirildi. Bu durum İngiltere’nin Brexit sürecinde ekonomisini desteklemek için daha çok harcama yapabileceğinin ve büyümeyi destekleyebileceğinin düşünülmesiyle sterlini kısmi güçlendirdi. Bu arada ABD Ticaret Bakanlığı, Çin’in teknoloji şirketi Huawei’nin ABD’li şirketlerle iş yapabilmesini sağlayan geçici genel lisans için 45 gün ek süre verdi.
ABD ve Çin’in ocak ayında imzaladıkları birinci faz ticaret anlaşması ile birçok üründe gümrük tarifesi düşüşlerinin bugün itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bugün TSİ 13’de Euro Bölgesi’nde geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme izlenecek. ABD tarafında ise, TSİ 15.30’da tüketimin göstergesi olan ocak ayına ilişkin perakende satışlar açıklanacak. TSİ 17.15’de ABD’de ocak ayına ilişkin sanayi üretimi takip edilecek. TSİ 18’de ise şubat ayına ilişkin Michigan Üniversitesi güven endeksi takip edilecek. TSİ 19.45’de Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’ın konuşması bulunuyor.
- Daha önce açıklanan verilere göre Euro Bölgesi büyümesi son çeyrekte %0,1 arttı. Bu düşük büyümede büyük ekonomilerin yaşadığı sıkıntılar rol oynamakta. Örneğin Fransa yaşanan emeklilik reformu protestoları ve grevleri etkisinde. İtalya ise iç talebin daralmasıyla son çeyrekte %0,3 daraldı ki bu 2013’ten beri en düşük rakamdı. Neticede Euro Bölgesi’nde çeyreklik ve yıllık bazda büyümenin değişmeyerek çeyreklik bazda %0,1 oranında ve yıllık bazda ise %1 oranında gerçekleşmesi beklenmekte.
- ABD sanayi üretimi aralıkta %0,3 düşmüştü ki bu son 4 aydaki 3.düşüştü. Beklenti ocak ayında %0,2 düşmesi yönünde. Dataya göre 2019 yılında 3 çeyrek üretim düşüşü gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı ise son 27 ayın en düşük 2.rakamı olan %77 geldi ki bu data hala resesyon öncesi seviye olan %80’nin altında kaldığını göstermekte.
- ABD perakende satışlar aralıkta tatil satışlarının da etkisiyle aylık %0,3 artmıştı. Beklenti de bu ay için %0,3 artması yönünde. Yıllık olarak ise perakende satışlar %5,8 artarak 30 senelik ortalamanın üstünde artmıştı. Yılın son ayında görülen bu tüketici tarafındaki güçlü artış ekonominin 2020 beklentilerine dair olumlu bir gelişme olmuştu. Fakat Fed son toplantısında tüketici harcamalarını nitelemek için kullandığı “güçlü” ifadesinden ılımlıya geçiş yaptı ve bu da yakın vadede enflasyonu baskılayacak kadar tüketici harcamalarının yükselmeyeceğini düşündürmekte.
Yurtiçi tarafta, bugün TSİ 10’da aralık ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi izlenecek. TSİ 14.30’da şubat ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi yayınlanacak.
- Kasım ayında cari işlemler dengesi 518 milyon dolar açık vermişti ve böylece temmuz ayından bu yana gerçekleşen cari fazla görünümü sona ermişti. Aralık ayında cari dengenin 2,98 milyar dolar açık vermesi öngörülmekte. Böylece 2019 yılını 1,3 milyar dolar civarında bir fazlayla kapatmamız mümkün gözüküyor. Yeni yılda da toparlanan iç taleple birlikte ithalattaki artışla dış ticaret açığında artışın sürdüğünü görüyoruz. Bu görüntü ışığında 2020 yılında 11 milyar dolar civarında cari açık verilmesini beklemekteyiz.
- Ocak ayı TCMB beklenti anketinde anket katılımcıları yıl sonu TÜFE beklentisini %10,07 seviyesinden %10,01 seviyesine iyileştirmişti. Ayrıca 2020 yıl sonu kur beklentisini ise 6,35 seviyesinden 6,41 seviyesine çekmişti. Yıl sonu cari açık beklentisi de artan petrol fiyatlarına karşın 13,9 milyar dolardan 13 milyar dolara revize olurken, bu seneye ilişkin büyüme beklentisi ise %3,2 seviyesinden %3,4’e revize olmuştu. TCMB son yayınladığı enflasyon raporunda görünüme ilişkin öngörülerini korumuştu. Uzun vadeli enflasyon dinamiklerinde çok fazla değişim olmadığı için beklentilerde çok fazla değişim olmayacağını düşünmekteyiz.
Aralık ayında sanayi üretimi, %6,7 olan beklentilerden güçlü gelerek yıllık bazda %8,6 artış gerçekleştirdi. Bu durum büyümenin dördüncü çeyrekte yıllık bazda %5 civarında gerçekleşebileceğini teyit ediyor. Bir önceki çeyreğe ilişkin fikir vermesi açısından takip ettiğimiz mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise çeyreksel %1,5 artarak dördüncü çeyrekte ekonominin çeyreklik bazda pozitif büyümesini sürdüreceğini teyit ediyor. (Çeyreklik bazda sanayi üretimi, üçüncü çeyrekte %1,8, ikinci çeyrekte %0,8, birinci çeyrekte %1,5 artmıştı.) Sanayi üretimi, 2019 yılı genelinde ise %0,55 azaldı. 2018 yılında sanayi üretimi %1,26 büyümüştü.
- Dördüncü çeyreğe ve dolayısıyla yıl geneline ilişkin büyüme verisi 28 Şubat’ta açıklanacak. Geçen yıl ekonominin %0,6 civarında büyüdüğünü öngörmekteyiz, bu sene ise %4,5-5 aralığındaki bir büyümenin makul olduğunu düşünmekteyiz. 2020 yılının ilk yarısında sanayi üretimindeki düşük baz etkisi sürecek, bundan dolayı özellikle ilk çeyrekte güçlü artışların sürmesini bekleriz. İmalat PMI verisinin, 51,3 ile 22 aydan bu yana ilk kez büyümeye işaret etmesi, güven endekslerinde ve kredilerdeki artışın sürmesi ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini teyit ediyor.
- Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aylık bazda %1,9 arttı. Enerji kalemi hariç bütün ana kalemlerin aylık bazda artış sergilediğini görmekteyiz. Özellikle dayanıklı tüketim malındaki ve sermaye malı imalatındaki aylık güçlü artışlar dikkatimizi çekmekte. Detaylarda tütün, motorlu kara taşıt, mobilya, makine imalatı, gıda ve deri kalemlerindeki aylık bazda güçlü artışların sanayi üretimini desteklediği görülüyor. İnşaat sektörüne öncü olması açısından takip ettiğimiz diğer metalik olmayan mineral imalatında 3 ay aradan sonra aylık bazda düşüş görüyoruz. Ana metal sanayi, bilgisayar ve eczacılık sektörlerinde ise aylık bazda düşüş görmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Aygaz (AYGAZ, Nötr): Şirket hisse başına brüt 0,5TL (net 0,425TL) kar payı ödemeyi planlamaktadır. Dünkü kapanışa göre bu rakam %3,9 temettü verimliliğine denk gelmektedir.
Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif): Koç Holding’in 2019 yılı dördüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %35,1 oranında azalarak 1.110,5mn TL’ye gerilemiş, ancak piyasa beklentisi olan 877mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Ford Otosan, Tofaş ve Tüpraş’ın bu çeyrekte beklentilerin üzerinde kar açıklaması bunda önemli etkenler olmuştur. Diğer taraftan bir önceki yılın aynı dönemine göre kaydedilen düşüşte Yapı Kredi Bankası ve Tüpraş’ın 4Ç2019 karlarındaki sert düşüşler etkili olmuştur. Son çeyrek rakamlarıyla birlikte Holding’in 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yıla göre %20,7 oranında azalarak 4,39 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Yerli otomobil için şu anda en az 10 ülkeden bayilikle ilgili benimle irtibata geçtiler. Gerçekten büyük bir teveccüh var.” dedi.
Yatırım: EBRD Türkiye Başkan Vekili Şule Kılıç bu sene Türkiye’ye en az 1 milyar EUR yatırım hedefleri olduğunu, Türkiye’nin en çok yatırım yaptıkları ülkelerden biri olduğunu söyledi.Altyapı, enerji, üretim, tarım, finans sektörlerini hedeflediklerini, yeni stratejileri çerçevesinde özelikle sermaye piyasalarının geliştirilmesinin öncelikli olduğunu vurguladı. Kılıç, “Altyapı tarafında enerji verimliliği alanına büyük önem veriyoruz. Yeşil enerji her zaman ön planda…Bununla beraber gençlerin ve kadınların ekonomiye kazandırılması gibi her projemizin sosyal tarafı da var” yorumunu yaptı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Akdeniz Güvenlik (AKGUV): Şirket, bilanço aktifinde bulunan İstanbul Bağcılar’daki 857,40 metrekare büyüklüğündeki arazi üzerine kurulu 3.805,12 metrekare büyüklüğündeki binanın satışına karar vermiştir.
Bossa (BOSSA, Nötr): 2019’un 4. çeyrek finansallarına göre şirketin net dönem karı geçen sene aynı döneme göre %58,2 azalışla 25,8mn TL olmuştur. Şirket’in 4Ç2019 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,4 oranında artışla 198,8mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise %29,5 oranında artarken, brüt kar geçen yılın aynı dönemine göre %25,1 oranında artmış ve 49,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %20,3 artışla 20,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 15,5mn TL gelir elde eden şirketin faaliyet karı 45,3mn TL olmuştur. Şirket finansman tarafında ise şirket 42,2mn TL finansman gideri kaydetmiştir. Vergi öncesi karı 26,9mn TL olan şirket, 1,1mn TL vergi gideri sonrası 25,8mn TL net dönem karı elde etmiştir. 4. çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in 2019 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %11,4 oranında artarak 64,6mn TL’ye yükselmiştir.
Verusa Holding (VERUS): Şirket’in %100 oranında bağlı ortaklığı Standard Boksit İşletmeleri A.Ş. tarafından 13.02.2020 tarihinde Antalya İli Akseki İlçesi’nde yeni bir boksit madeni sahası ruhsatı T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınmıştır. Son alınan yeni ruhsatla birlikte Verusa Holding A.Ş.’nin %100 oranında bağlı ortaklığı Standard Boksit işletmeleri A.Ş.’nin sahip olduğu maden sahası sayısı; 20 boksit, (alüminyum ana cevheri) 2 bakır ve 1 demir olmak üzere toplam 23 adete yükselmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,95 seviyesinde gerçekleşerek sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 29,9 milyar TL ile 21 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 8,9 milyar TL ise %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
Salgın nedeniyle risk iştahının belirgin baskılandığı geçtiğimiz günlerde ABD 10 yıllıkların faizi, %1,50’lere kadar gevşemişti, bu hafta ise genel olarak daha sakin bir seyir izlemekte ve bugün %1,61’lerde bulunmakta.
Hisse senedi piyasasındaki toparlanmaya karşın faizlerde yükseliş sürüyor. Gerek virüs salgınında vaka sayısının keskin artması gerekse jeopolitik gelişmeler faizler üzerinde etkili oluyor. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 6 baz puanlık artışla %11,07 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi 14 baz puanlık artışla %11,32 seviyesine yükseldi.