Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (12.05.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de (beklentilerden düşük abone sayısı açıklayan) Walt Disney hisselerindeki düşüş endeksleri olumsuz etkiledi. Dow Jones ve S&P 500 %0,7 ve %0,2 düşüş kaydederken, Nasdaq endeksindeki yükseliş %0,2 olarak hesaplandı. Makro tarafta ise Nisan ayı ÜFE’si aylık %0,2, yıllık %2,3 (Beklenti aylık %0,3, yıllık %2,5) artışla beklentilerden düşük artış kaydetmiş oldu. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 264bin’e (Ekim 2021’den beri en yüksek) yükseldi (Beklenti 245bin). Veriler sonrası Dolar Endeksi (DXY) yükselişe geçti ve kapanış 102,1’den gerçekleşti. Amerikan tahvil faizlerinde dün başlayan geri çekilme devam etti. 2 yıllıkla %3,81, 10 yıllıklar %3,34’e kadar geri çekildi. Avrupa’da piyasalar karışıktı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,1 artış ile yatay kapattı. Yurtiçi tarafta seçim öncesi siyasi gelişmelere paralel borsada sert hareketler gözleniyor. Dün gün içerisinde son 2 haftanın en yüksek değeri olan 4.872’ye kadar yükseliş kaydedildi. Endekste kapanış 4.848’den gerçekleşti ve günlük değişim %+7,9 olarak hesaplandı. İşlem hacminde de artış gözlendi, 89,6 milyar TL’lik hacim yaklaşık son 2 ayın en yüksek seviyesine işaret etti.   BİST-100’deki 95 hissenin artıda kapattığı BİST-100’de, özellikle XBANK’da neredeyse bütün hisseler tavan seviyelerden günü tamamladılar. Bugüne bakıldığında hem Amerikan hem Avrupa vadelileri artıda. Asya’da ise piyasalar genel olarak satıcılı, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,4 ekside. Öte yandan Japonya borsası (Nissan ve Honda’nın güçlü finansal sonuçlarının etkisiyle) %0,9 civarı artıda. Bu sabah BİST-100’ün güne alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD’de Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak. İngiltere’de sanayi üretimi ve büyüme verileri takip edilecek.

MAKROEKONOMİ

ABD’de nisan ayı ÜFE verileri takip edildi. Manşet ÜFE, aylık bazda mart ayında %0,4 düşüşün ardından nisan ayında %0,2 artışla beklentilerin (%0,3 artış) altında artış sergilerken, yıllık bazda ise %2,7’den %2,3 seviyesine geriledi ve böylece yıllık bazda Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyedeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise %2,4 seviyesine gerilemesi yönündeydi.

  • Detaylara bakıldığında, nisan ayında manşet ÜFE’de aylık bazdaki artışta, enerji ürünleri fiyatlarının (%6 düşüşten %0,8 artışa) ve hizmet fiyatlarının (%0,1 düşüşten %0,3 artışa) yeniden artışa geçmesi belirleyici oldu.
  • Buna karşın, gıda fiyatlarının mart ayında aylık %0,3 artışın ardından nisan ayında %0,5 düşüş sergilemesi, ÜFE’deki artışı sınırlandırdı.
  • Nisanda son beş ayın en hızlı seviyesinde gerçekleşen hizmet fiyatlarının artışında, ticaret hizmetlerinin (toptan ve perakende ticaret) fiyatlarının artışa geçmesi (%0,4 düşüşten %0,5 artışa) belirleyici olurken, ulaştırma ve depolama hizmetleri hariç diğer hizmet fiyatlarının artış hızının (%0,2 artıştan %0,4 artışa) artmakla birlikte manşet ÜFE’deki artışın altında kaldığı görüldü, buna karşın ulaştırma ve depolama hizmetleri fiyatlarının düşüş hızının artmasının (%0,6 düşüşten %1,7 düşüşe) hizmet fiyatlarındaki artışı sınırlandırdığı gözlendi.
  • Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise nisan ayında beklentilerle uyumlu olarak aylık bazda %0,2 artış sergiledi, yıllık bazda da %3,4’ten %3,2 seviyesine geriledi ve böylece Mart 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

Diğer yandan, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 6 Mayıs haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 242 bin kişi seviyesinden 264 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde yükselişle Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak iş gücü piyasasında kısmi soğumaya işaret etmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.

Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puanlık artışla %4,50 seviyesine yükseltti ve böylece politika faiz oranını 2008 yılından bu yana en yüksek seviyelerde sürdürdü. Faiz kararı, yediye karşı iki oyla alınırken, iki üyenin, faizin sabit tutulması yönünde oy kullandığı gözlendi. Karar metninde, enflasyonist baskıların sürmesi halinde ilave artışlara ihtiyaç olabileceği belirtilirken, İngiltere ekonomisinin resesyondan kaçınabileceği de ifade edildi.

  • BoE Başkanı Bailey ise, enflasyonun ısrarcı olacağına ilişkin işaretler görmeleri ve şartların gerektirmesi halinde faiz artışlarının sürebileceğini belirtti. Ayrıca Bailey, ülkede enflasyonun halen çok yüksek seviyede olduğunu, özellikle gıda enflasyonunun çok daha yüksek seviyede seyrettiğini, ancak nisan ayı verilerinden başlamak üzere önümüzdeki aylarda gıda enflasyonuyla birlikte manşet enflasyonun keskin şekilde düşmesini beklediklerini söyledi. Bunun yanında Bailey, enerji fiyatlarındaki düşüşün yanında ekonominin de beklenenden iyi performans sergilemesinin ekonomik büyümeye ilişkin öngörüleri değiştirdiğini belirterek, ülkede artık resesyon değil, ılımlı bir büyüme beklediklerini söyledi.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından mart ayı cari işlemler dengesi verisi yayınlandı. Mart ayında birincil gelir dengesi açığının kısmi artışına karşın dış ticaret açığının belirgin şekilde gerilemesi ve net hizmet gelirlerindeki (özellikle net seyahat ve taşımacılık gelirlerindeki) artışın etkisiyle şubat ayına göre aylık cari açık 8,8 milyar USD’den 4,5 milyar USD’ye gerileyerek son Kasım 2022’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşmekle birlikle Bloomberg beklentisi olan 5,3 milyar USD’nin altında gerçekleşti (2022 yılında aylık cari açık ortalama 4 milyar USD seviyesindeydi). Martta dış ticaret açığının belirgin şekilde iyileşmesinde (10,5 milyar USD’den 6,3 milyar USD’ye), özellikle aylık bazda altın ithalatının, ocak ayında ulaştığı rekor seviye olan 4,9 milyar USD’den şubat ayında 4 milyar USD’ye gerilemesinin ardından mart ayında düşüşünü hızlandırarak 1,6 milyar USD seviyesine gerilemesi ve enerji ithalatının da ocak ayında 8,8 milyar USD ile eylül ayındaki rekor seviyeye yakın gerçekleşmesinin ardından şubatta 6,7 milyar USD’ye ve martta 5,8 milyar USD seviyesine gerilemesinin belirleyici olduğu gözlenmekte.

  • Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise mart ayında 1,4 milyar USD fazla verdi, şubat ayında ise 0,8 milyar USD fazla ile son 21 ayın en düşük fazlasını vermişti. Bunun yanında mart ayındaki altın ve enerji hariç fazla 2022 yılının aynı dönemindeki 2,5 milyar USD fazlanın altında gerçekleşti.
  • 12 aylık kümülatif cari açık şubat ayında ulaştığı Ağustos 2012’den bu yana en yüksek seviye olan 55,3 milyar USD’den mart ayında 54,2 milyar USD’ye kısmi gerileyerek cari açık/GSYH oranını %6,1 seviyesinden %6 seviyesine getirdi (GSYH olarak 2022 yılı 4. çeyrek gerçekleşme baz alındı).
  • Enerji ve altın hariç 12 aylık kümülatif fazla ise şubat ayındaki 50,4 milyar USD’den mart ayında 49,3 milyar USD’ye geriledi, bunun yanında 2022 yılının aynı dönemindeki 40,8 milyar USD’nin belirgin üzerinde kalmayı sürdürdü. 12 aylık kümülatif bazda enerji ithalatı, şubat ayındaki 95,5 milyar USD ile aralık ve ocak aylarındaki rekor seviye olan 96,5 milyar USD’ye yakın seyretmesinin ardından mart ayında 92,9 milyar USD’ye kısmi geriledi, bunun yanında parasal olmayan altın ithalatı ise şubat ayındaki 28,3 milyar USD’den mart ayında 29 milyar USD’ye yükselerek rekor seviyede gerçekleşti.

Martta cari açığın finansmanının büyük ölçüde net yabancı sermayeyle (özellikle diğer yatırımlarla) karşılandığı gözlenmekte. Detaylara bakıldığında, martta diğer yatırımlar kaynaklı 7,5 milyar USD’lik girişe ve doğrudan yatırımlar kaynaklı 0,2 milyar USD’lik girişe karşın portföy yatırımlarında 1 milyar USD’lik çıkış olduğu görülmekte. Net hata noksan kaleminde (kaynağı belli olmayan para giriş ve çıkışını gösteren) ise 2,4 milyar USD’lik çıkışla Aralık 2021’den bu yana ilk kez çıkış kaydedildi. Rezervlerde ise 0,3 milyar USD’lik sınırlı düşüş görüldü.

  • Mart ayında diğer yatırımlardaki 7,5 milyar USD’lik belirgin artışta, özellikle Suudi Arabistan Kalkınma Fonu’nun TCMB’ye aktardığı döviz mevduatı belirleyici olurken, bunun yanında yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerinden yurt içine aktardığı efektif ve mevduatlarının artması (1,4 milyar USD artış), yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatlarının artması (0,8 milyar USD artış) ve  yurt dışı kişilerin yurt içindeki mevduatlarının artması (0,4 milyar USD artış) da diğer yatırımlardaki artışı destekledi. Öte yandan, bankalar dışındaki diğer sektörlerin uzun vadeli kredilerde net geri ödeyici olmasının (0,7 milyar USD) diğer yatırımlardaki artışı kısmi sınırlandırdığı görülüyor.
  • Mart ayında portföy yatırımlarındaki 1 milyar USD’lik çıkışın ise, hisse senedinden 0,26 milyar USD’lik çıkış ve borç senetlerinden 0,77 milyar USD’lik çıkıştan oluştuğu görülmekte. Bu kapsamda, martta Genel Hükümet yurt dışında eurobond ihracı yoluyla 0,75 milyar USD’lik net borçlanma gerçekleştirirken (2,25 milyar USD borçlanma ve 1,50 milyar USD geri ödeme), bankaların yurt dışı borç senetleri kapsamında net 0,81 milyar USD’lik ve diğer sektörlerin ise net 0,75 milyar USD’lik geri ödemede bulundukları gözlenmekte.
  • Mart ayında doğrudan yatırımlardaki sınırlı girişte ise, yabancıların gayrimenkul yatırımları (0,45 milyar USD) ve yabancıların gayrimenkul dışındaki doğrudan sermaye yatırımları (0,23 milyar USD) belirleyici oldu.
  • 2022 yılında ortalama 2,1 milyar USD giriş olan net hata noksan kaleminde (kaynağı belli olmayan para giriş ve çıkışını gösteren) ise martta 2,4 milyar USD’lik çıkış kaydedildi ve böylece Aralık 2021’den bu yana ilk kez çıkış görüldü.
  • Bu kapsamda, martta 4,48 milyar USD gerçekleşen cari açığa karşılık net sermaye girişiyle ve NHN’da çıkışla birlikte 0,26 milyar USD sınırlı rezerv azalışı gerçekleşti.
  • Uzun vadeli yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak dış borç çevirme rasyosuna bakıldığında özellikle temmuz-ağustosta oldukça yüksek seyreden reel sektörün kredi kullanımının aralık ayına kadar olan dönemde normalleşmeyi sürdürdüğü görülmüştü, ocak ayında ise yeniden yükselişe geçmesinin ardından şubat ve mart aylarında gerilediği görülmekte. Bankalarda ise ilgili rasyonun ocakta önemli oranda gerilemesinin ardından şubatta belirgin şekilde yükseldiği ve mart ayında ise yeniden gerilediği görülmekte.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, mayıs ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi TSİ 17’de takip edilecek. Nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, 62 seviyesinden 63,5 seviyesine yükselmişti. Detaylara bakıldığında, nisanda cari koşullar alt endeksi 66,3’ten 68,2’ye yükselirken, beklentiler alt endeksi ise 59,2’ten 60,5’e yükselmişti. Ayrıca tüketicilerin bir yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri %3,6’dan %4,6 seviyesine yükselerek son beş ayın en yüksek seviyesinde seyrederken, uzun vadeli yıllık enflasyon beklentileri ise %2,9’dan %3 seviyesine hafif yükselmişti. Mayıs ayında ise öncü veriye göre tüketici güven endeksinin, yüksek seyreden enflasyon, artan borçlanma maliyetleri ve sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle 63,5’ten 63 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 21.20’de San Francisco Fed Başkanı Daly’nin, TSİ 11’de ECB Başkan Yardımcısı Guindos’un ve TSİ 14.5’te BoE Başekonomisti Pill’in konuşmaları, Fed’in, ECB’nin ve BoE’nin para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Bunun yanında, İngiltere’de bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme öncü verileri TSİ 09’da açıklanacak. Çeyreksel bazda bakıldığında, İngiltere ekonomisi geçen yılın birinci çeyreğinde %0,5 büyüme sergilemesinin ardından ikinci çeyrekte ise Rusya ve Ukrayna savaşının devam eden etkileri, enerji arz güvenliğine yönelik endişeler, artan enflasyonist baskılar, sıkılaşan finansal koşullar ve artan resesyon endişelerinin etkisiyle büyüme hızı %0,1 seviyesine yavaşlamıştı, üçüncü çeyrekte ise %0,1 oranında daralmıştı. Geçen yılın son çeyreğinde ise çeyreklik bazda %0,1 oranında sınırlı büyüme sergilerken, yıllık bazda büyüme hızı ise %0,6 seviyesinde gerçekleşmişti. İngiltere ekonomisi 2022 yılının genelinde ise %4,1 büyüme sergileyerek 2021 yılındaki %7,6’lık rekor büyümenin ardından yavaşlamıştı. İngiltere ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde ise çeyreklik bazda %0,1 oranında sınırlı büyüme sergilemesi ve yıllık bazda ise büyüme hızının %0,6’dan %0,2 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayı perakende satış ve ciro endeksleri yayınlanacak. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi ocakta aylık %5,7 artışla son beş ayın en yüksek aylık artışını gerçekleştirmesinin ardından şubatta 11 ilimizi etkileyen depremlerin olumsuz etkisiyle aylık %6,5 oranında düşüş kaydetmişti, söz konusu aylık düşüş, salgın tedbirlerinin uygulandığı Nisan 2021’den bu yana görülen en sert düşüş olmuştu. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise ocakta Nisan 2021’den bu yana en yüksek seviye olan %34’ten şubatta %21,5 seviyesine gerilemişti. Ayrıca perakende satışların öncüsü olan haftalık banka ve kredi kartı harcamalarına bakıldığında, şubat ayının başlarında depremle birlikte yavaşlasa da sonrasında toparlanarak özel tüketim harcamalarının güçlü görünümünü sürdürdüğüne işaret etmişti, kredi kartı harcamalarında 31 Mart haftasında 125,2 milyar TL seviyesiyle o döneme kadarki rekor seviye kaydedilmişti. Haftalık banka ve kredi kartı harcamaları nisan ayında da güçlü seyrini sürdürmeye devam etmişti, bu kapsamda 21 Nisan haftasında 133,1 milyar TL seviyesiyle rekor seviyeye ulaşmasının ardından 28 Nisan haftasında 125,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti.

Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayı dış ticaret endeksleri verileri yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Pozitif): Şirket ile BMC Otomotiv arasında tank sistemlerine yönelik 11.05.2023 tarihinde, toplam bedeli 197,5mn EUR ve 1.396mn TL tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2024-2027 yıllarında gerçekleştirilecektir.

Aydem Enerji, Kocaer Çelik (AYDEM, Nötr; KCAER, Nötr): Aydem Enerji’ye ait, Aydın’da bulunan J-443 ruhsat numaralı 5061 hektar alana ve 5783 hektarlık bloke alana sahip jeotermal kaynaklı ve doğal mineralli sular işletme ruhsatının Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye devredilmesine karar verildiği açıklanmıştır.

Şişecam (SISE, Nötr): Yönetim Kurulu’nun, Şişecam Chemicals USA tarafından, Denmar US LLC şirketine, sermaye artırımı yöntemiyle ortak olunması ve bu suretle Stockton Liman İşletmesi Projesine %50 oranında iştirak edilmesi kararına ilişkin 29/03/2023 tarihinde kamuya açıklamış olduğu işlem, ABD’de gerçekleştirilecek liman yatırımlarının stratejik öneme sahip yatırımlar arasında değerlendirilmesi nedeniyle yabancı yatırımcılar için zaruri olan ABD Yabancı Yatırım Komitesi (CFIUS) onayının alınmasını takiben, 11 Mayıs 2023’te tamamlanmıştır. İşlem kapsamında, Stockton Liman İşletmesi Projesine %50 oranında iştirak edilmesi için Şişecam Chemicals USA tarafından 12,2mn USD ödenmiştir.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Sermayesini temsil eden paylarının %50’si dolaylı olarak Şirkete ait olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. (Enerjisa Üretim)’nin Türkiye yenilebilir enerji pazarındaki lider konumunun güçlendirilmesi hedefleri doğrultusunda; kurulu gücünü 51,6 MW artıracak yeni tamamen yenilenebilir enerji yatırımını ve 55 MW büyüklüğünde operasyonel rüzgar enerjisi santrali satın alımını finanse etmek üzere Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile yedi yıl vadeli 110 milyon dolarlık kredi sözleşmesini 11 Mayıs 2023 tarihinde imzalamıştır. 2024 yılında tamamlanması planlanan yatırımlar sonucunda yıllık olarak yaklaşık 52.000 ton CO2 emisyonun engellenmesi hedeflenmektedir.

Yayla Agro Gıda (YYLGD, Sınırlı Pozitif): Şirket, 472,6mn TL olan çıkarılmış sermayesini %130 oranında bedelsiz olarak 614,4mn TL artırılarak 1.087mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

MSCI Endeks Değişiklikleri: MSCI, endekslerinde 31 Mayıs 2023 gece yarısından itibaren geçerli olacak değişiklikleri açıkladı.  Buna göre;  – MSCI Global Standart Endeksleri içindeki MSCI Türkiye Endeksi’ne Tofaş (TOASO) eklenirken, çıkarılan olmadı. – MSCI Global Small Cap Endeksi’ne Türkiye’den 7 şirket eklenirken 1 şirket çıkarıldı; Bu kapsamda eklenenler: Ahlatçı Doğal Gaz (AHGAZ), Aksa Enerji Üretim (AKSEN), Borusan Mannesmann Boru (BRSAN), Can2 Termik (CANTE), imaş Makına Sanayi (IMASM), Kiler Holding (KLRHO), Margün Enerji Üretim (MAGEN). Bu kapsamda çıkarılanlar: Penta Teknoloji (PENTA)(Kaynak: Matriks)

SPK: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Otokar’ın (OTKAR) ödenmiş sermayesinin 24mn TL’den 120mn TL’ye, Mavi Giyim’in (MAVI) 99,3mn TL’den 198,6mn TL’ye ve E-Data Teknoloji’nin (EDATA) 45mn TL’den 135mn TL’ye bedelsiz olarak artırılmasına onay vermiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alfa Solar Enerji (ALFAS): Şirket’in 2023 beklentileri şu şekildedir: Üretim Kapasitesi (ortalama) 1.040 MWp/yıl; Kapasite Kullanım Oranı (ortalama) %80; Güneş Paneli Üretim ve Satış Miktarı: 832 MWp; Hasılat: 7.500mn TL, Esas Faaliyet Karı: 1.125mn TL; Net Kar 1.250mn TL, Net Kar Marjı: %16.

CW Enerji, İzmir Demir Çelik (CWENE, IZMDC): Şirket ile İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.’nin bağlı ortaklığı olan İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. arasında güneş enerjisi paneli satışı konusunda KDV Hariç 32,6mn USD tutarında anlaşma sağlanmıştır.

CVK Maden (CVKMD): Şirket, yurt dışında yerleşik bir şirket ile “Maden Cevheri Satışı” konusunda anlaşmıştır. Sözleşmenin toplam bedeli yaklaşık 12,9mn TL (660bin USD)’dir.

Europower Enerji (EUPWR): Şirket’in halka arzdan önce, katıldığı ”H.801 Referanslı 154kV (~62,09) km 1272 MCM İletkenli Derecik – Yüksekova EİH Teklif Birim Fiyatlı Komple Tesis İşi” konulu ihalenin kazanıldığı, TEİAŞ Genel Müdürlüğü İhale Komisyonu tarafından Şirket’e bildirilmiştir. İşin baz bedelinin 195,7mn TL olduğu açıklanmıştır.

Kuyas Yatırım (KUYAS): Alterra Worldwide Holdings LLC firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Mükemmel Sarımsakçı ile ABD’de Kuyumcukent Yerleşkesi yatırımı yapmak için protokol imzalanmış olup San Francisco (Kaliforniya), Los Angeles (Kaliforniya) veya Manhattan (New York) bölgelerinde kuyumcu toptancılarının yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere mevcut bina satın alınarak tadilatlar akabinde kuyum atölyelerine çevrilecek olup öncelikle Kuyumcukent Yerleşkesinde yer alan esnaflara ön talep ile sunulacaktır. Akabinde diğer yatırımcılara ve ABD’de yer alan kuyumcu esnaflarına sunulacaktır. Kuyumcukent Yerleşkesi projesinin bina alımının tamamlanmasından sonra 6-8 ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Yapılan Proje çalışması içerisinde, Kuyumcukent Yerleşkesi yakınında ihtiyacı karşılamaya yönelik yaklaşık 200 dairelik rezidans yerleşkesi de planlanmaktadır. Proje kapsamında hasılat beklentisi yaklaşık 300mn USD olarak planlanmakta olup bu projeden beklenen hedeflere ulaşılması halinde Şirket gelirlerine olumlu bir etki olabileceği öngörülmektedir.

Mia Teknoloji (MIATK): Yönetim Kurulu kararı ile çalışmalarına başlanan ve Fas Krallığı’nda “MIA TURTEK AFRIK” ticari unvanı ile açılması planlanan şube yapılanması, 04/05/2023 tarihinde tamamlanmış ve Fas Ticaret Bakanlığı’nca onaylanmıştır. Şube ilk faaliyet olarak 31 Mayıs-2 Haziran 2023 tarihlerinde Fas’ta düzenlenecek olan Gıtex Africa fuarına katılacak ve tanıtım faaliyetlerinde bulunacaktır

Mondi Turkey Kağıt (MNDTR): Şirket mülkiyetinde yer alan Tekirdağ ili Çorlu ilçesindeki taşınmazların satışı konusunda Global Gıda Pazarlama tarafından yapılan toplam 8,7mn EUR tutarındaki teklif kabul edilmiş olup, satış işleminin ve satış bedelinin eş zamanlı tahsilinin 23.06.2023 tarihine kadar sonuçlandırılmasına karar verilmiştir.

Naturelgaz (NTGAZ): Şirket, 115mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle %100 oranında artış ile 230mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir.

Suwen Tekstil (SUWEN): 30 Nisan 2023 tarihi itibariyle; yurtiçinde 161 (6’si bayi), yurtdışında 8 (2’i bayi) olmak üzere toplam 169 mağaza bulunmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,99’dan %8,87 seviyesine geriledi. TCMB dün 48,6 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 115,3 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 346,8 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 160 baz puana varan yükselişler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi