Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (11.10.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD verilerinin ardından kısmen azalan risk iştahıyla birlikte BIST100 de satışlarla karşılaştı. Halihazırda düşük likidenin devam ettiği Borsa İstanbul’daki kayıp %1,8 olurken, 81 hisse negatif bölgede günü tamamladı. ABD’de enflasyon beklentilerin hafif üzerinde, haftalık işsizlik maaşı başvuruları da yine beklentilerden yüksek gelmişti. Veriler sonrasında daha düşük ölçekte bir faiz indirim ihtimalinin arttığı ortamda ABD borsaları günü hafif de olsa düşüşle tamamladı. Bu sabaha bakıldığında vadelilerde yatay görüntü var. Borsalarda karışık bir seyrin izlendiği Asya tarafında ise Çin Şanghay endeksi %1,5 civarında düşüş sergiliyor. Çin’in hafta sonu yeni teşvik paketi açıklaması bekleniyor. Diğer yandan, pariteler ve petrol fiyatları yatay seyrediyor. Bu ortamda BIST100’ün güne hafif tepki yükselişiyle başlamasını bekliyoruz. Bugün yurtiçinde sabahtan ağustos ayı perakende satış hacmi, ödemeler dengesi istatistikleri ve ekim ayı piyasa katılımcı anketi takip edilecek. Yurtdışında ise ABD’de eylül ÜFE verisi, ekim ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öne çıkıyor. Ayrıca, ABD’de bugün bankaların bilanço sezonu başlıyor.

MAKROEKONOMİ

ABD’de eylül ayı TÜFE verileri izlendi. Buna göre, manşet TÜFE aylık bazda eylül ayında bir önceki aya benzer şekilde %0,2 oranında artış sergileyerek beklentilerin (%0,1) üzerinde kaydedildi, yıllık bazda ise %2,5’ten %2,4 seviyesine hafif geriledi ve böylece Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi, beklentiler ise %2,3 seviyesine gerilemesi yönündeydi.

  • Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE’nin ise, aylık bazda artış hızı bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin (%0,2) üzerinde kaydedildi, yıllık bazda ise %3,2’den %3,3 seviyesine hafif yükseldi ve son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi, beklentiler ise %3,2 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 5 Ekim haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 225 bin kişi seviyesinden 258 bin kişi seviyesine yükselişle beklentilerin üzerinde gerçekleşerek Ağustos 2023’ten bu yana en yüksek seviyesinde kaydedildi, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti.

Avrupa tarafında, ECB’nin eylül ayı toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı. ECB, haziran ayındaki 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından eylül ayı toplantısında ikinci kez faizleri beklentilerle uyumlu olarak indirmişti. Buna göre ECB, temel refinansman faiz oranını %4,25 seviyesinden %3,65 seviyesine ve marjinal borç verme faiz oranını %4,50 seviyesinden %3,90 seviyesine çekerken, mevduat imkanı faiz oranını ise %3,75 seviyesinden %3,50 seviyesine indirmişti. ECB Başkanı Lagarde ise, eylül ayı toplantısının ardından yaptığı açıklamada, önceden belirlenen bir faiz patikalarının bulunmadığını, verilere bağlı kalmaya ve toplantıdan toplantıya karar vermeye devam edeceklerini vurgulamıştı.

  • Tutanaklar, üyelerin dezenflasyon sürecinin yolunda gitmesinden memnun olmalarına karşın daha fazla politika gevşemesi konusunda temkinli bir duruş sergilediklerine işaret etti. Bu kapsamda tutanaklar, fiyat baskıları göz önüne alındığında kademeli bir politika gevşemesinin desteklendiğini ortaya kondu.
  • Tutanaklarda, enflasyonda %2’lik hedefe giden temel patikanın kritik şekilde ücret artışına ve verimlilik artışının hızlanmasına bağlı olduğu belirtilerek, Banka’nın hedefe ulaşmada gecikme riskinin, politika kısıtlamalarını zamanından önce azaltmaktan kaçınmak için biraz dikkatli olunmasını gerektirdiğinin görüldüğü ifade edildi.
  • Tutanaklarda, enflasyonla mücadele sürecinin yolunda gitmesine karşın enflasyonun zamanında hedefe sürdürülebilir bir şekilde yerleşip yerleşmeyeceğinin dikkatle izlenmesi gerektiği vurgulanırken, çekirdek enflasyon ve hizmet sektöründe enflasyonun daha yapışkan olabileceğine ve beklentiler dahilinde düşmeyebileceğine işaret edildi ve manşet enflasyondaki son gerilemenin çok değişken olan enerji fiyatlarındaki düşüşten büyük ölçüde etkilendiği belirtildi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından ağustos ayı sanayi üretimi verisi yayımlandı. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak temmuz ayında %0,3 oranında artışın ardından ağustos ayında %1,6 oranında daralma kaydetti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık olarak ise temmuz ayında %4 oranında daralmanın ardından ağustos ayında %5,3 oranında daralma sergiledi ve böylece aralıksız düşüşünü üçüncü aya taşıdı, bunun yanında ağustosta yıllık bazdaki söz konusu düşüş, Şubat 2023’teki depremlerden bu yana kaydedilen en sert düşüş oldu.

Bunun yanında, TÜİK tarafından ağustos ayı iş gücü istatistikleri yayımlandı. Bu kapsamda arındırılmamış verilere göre, işsizlik oranı temmuz ayındaki %9,3 seviyesinden ağustos ayında 0,8 puanlık düşüşle %8,5 seviyesine geriledi ve böylece son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti, bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini aralıksız on altıncı aya taşıdı. Detaylara bakıldığında, ağustosta aylık bazda istihdam edilenlerin sayısı 416 bin kişi artarken, işsizlerin sayısı ise 267 bin kişilik düşüş kaydetti. Böylece toplam istihdam edilenlerin sayısı temmuz ayındaki 32,75 milyon kişi seviyesinden ağustosta 33,16 milyon kişi seviyesine kısmi yükseldi, istihdam edilenlerin sayısı mayıs ayında ise 33,23 milyon kişi seviyesiyle rekor seviyeye ulaşmıştı, böylece rekor seviyeye yakın seyir devam etti.

  • Arındırılmış verilere göre işsizlik oranı ise, temmuz ayındaki %8,8 seviyesinden, ağustos ayında 0,3 puanlık azalışla %8,5 seviyesine geriledi ve bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini son on altıncı ayda sürdürdü. Arındırılmış verilere göre istihdamda ağustos ayında 78 bin kişilik artış gözlenirken, işsiz sayısı ise 89 bin kişilik azalış sergiledi. Böylece arındırılmış verilere göre istihdam edilenlerin sayısı temmuz ayındaki 32,70 milyon kişi seviyesinden ağustosta 32,78 milyon kişi seviyesine hafif yükseldi ve böylece mayıs ayında ulaştığı rekor seviye olan 32,85 milyon kişi seviyesine yakın seyrini sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, eylül ayı ÜFE verileri TSİ 15.30’da izlenecek. Eylül ayında manşet ÜFE’nin aylık bazda artış hızının %0,2’den %0,1 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda ise %1,7’den %1,6 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Eylül ayında çekirdek ÜFE’nin ise aylık bazda artış hızının %0,3’ten %0,2 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda ise %2,4’ten %2,6 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

ABD’de ekim ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi TSİ 17’de takip edilecek. Eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi, 69’dan 70,1 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti ve böylece son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti. Ekimde ise öncü veriye göre tüketici güven endeksinin 70,1’den 71 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Avrupa tarafında, ECB’nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya’da eylül ayına ilişkin nihai TÜFE verileri TSİ 09’da açıklanacak. Almanya’da manşet TÜFE, aylık bazda ağustosta %0,1 oranında düşüşün ardından eylül ayında öncü verilere göre yatay seyrederek (%0) beklentilerin (%0,1 artış) altında kaydedilmişti, yıllık bazda ise %1,9’dan %1,6 seviyesine gerileyerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti ve böylece ECB’nin %2 hedefinin altındaki seyrini sürdürmüştü.

Ayrıca İngiltere’de ağustos ayına ilişkin aylık bazda GSYH büyüme verisi TSİ 09’da izlenecek. İngiltere ekonomisinin aylık bazda büyüme hızı haziranda %0,4’ten %0 seviyesine yavaşlayarak durağan seyre geçmesinin ardından temmuzda da durağan (%0) seyretmişti, beklentiler ise aylık bazda ülke ekonomisinin %0,2 oranında büyümesi yönündeydi. Ülke ekonomisinin aylık bazda ağustosta ise %0,2 oranında büyümeyle hafif toparlanması bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından ağustos ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri verileri yayımlanacak. 

Bunun yanında, TCMB tarafından TSİ 10’da ağustos ayı ödemeler dengesi verisi yayımlanacak. Aylık bazda temmuz ayında dış ticaret açığındaki ve birincil gelirler kaleminde verilen açıktaki artışa karşın net hizmet gelirlerindeki artışın (özellikle net seyahat ve taşımacılık gelirlerindeki artışın) etkisiyle aylık cari denge 0,57 milyar USD fazla vermişti ve böylece aylık bazda haziran ayında verilen 0,33 milyar USD’lik fazlanın ardından cari dengede son iki ayda fazla verilmişti. 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, haziran ayındaki 25 milyar USD’den temmuz ayı itibarıyla 19,1 milyar USD seviyesine gerilemişti ve böylece Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Temmuz 2024 itibarıyla %1,6 seviyesine iyileşmişti. (2024 yılı 2. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı). Ağustosta ise aylık bazda cari dengenin 4,2 milyar USD fazla vermesi bekleniyor.

Ayrıca TCMB tarafından TSİ 10’da ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Mia Teknoloji (MIATK, Nötr): Milli Savunma Bakanlığı’nın Yenişehir Hava Meydan Komutanlığı üssü için açılan “Güvenlik Teknolojileri Sistemleri” ihalesi KDV dahil 32,4mn TL bedel ile Şirket tarafından kazanılmış olup, sözleşme daveti ulaşmıştır.

Pegasus (PGSUS, Pozitif): Şirket’in taşınan yolcu sayısı bu yılın eylül ayında yıllık bazda %8 oranında artarak 3,3mn kişi olmuştur. Böylelikle Ocak – Eylül dönemindeki taşınan yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %18 oranında yükselmiş ve 27,97mn kişi olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, eylül ayındaki doluluk oranı yıllık bazda 0,3 puan artarak %88,1 olarak gerçekleşmiştir. Toplam arz edilen koltuk kilometre (ASK), bu yılın eylül ayında geçen senenin aynı dönemine göre %10 oranında yükselerek 6.048mn olmuştur. Son olarak eylül ayında Pegasus’un dış hat doluluk oranı %85,7, iç hat doluluk oranı ise %92,9 olarak gerçekleşmiştir.

Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): Hisse geri alım programı kapsamında, Şirket tarafından 10.10.2024 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 54,15-57,00 TL (ağırlıklı ortalama 55,20) fiyatından toplam 638.040 TL nominal değerli TKFEN payları geri alınmıştır.

Yeo Teknoloji (YEOTK, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nun 10.10.2024 tarihli kararı çerçevesinde; Enerji Santralleri ve Endüstriyel Tesislerin OT/EKS (Otomasyon Altyapısı) sistemlerinde Siber Güvenlik ve ağ mimarisi üzerinde uzmanlaşmış Cbernet Bilgi Teknolojiler’in %40 oranındaki paylarının satın alımı için gereken şartlardan birisi olan Cybernet’in anonim şirket hüviyetine dönüşmesi işlemi gerçekleşmiş olup hisse devir süreçlerine başlanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir – Çelik: Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli demir-çelik ithalatına dampinge karşı vergi uygulanacak. (Kaynak: Bloomberg HT)

Ulaştırma: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yılın 9 ayında limanlardan elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre %1,5 artarak 398mn tona ulaştığını bildirdi. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Aksigorta (AKGRT): Şirket’in 2024 Eylül ayındaki genel toplam prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre %38 oranında artarak 3.131mn TL’ye çıkmıştır. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %9 yükselerek 1.935mn TL olmuştur. Eylül ayı prim üretimi ile birlikte Ocak – Eylül dönemi toplam prim üretimi yıllık %40 oranında artarak 25.020mn TL’ye çıkmıştır.

Pasifik Lojistik (PASEU): Şirket 6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun kapsamında Türkiye’de 3. özel sektör demiryolu tren işletmecisi (DTİ) olmuştur. Şirket ayrıca Türkiye’de uluslararası taşımacılık alanında faaliyet gösteren ilk özel demiryolu tren işletmecisi unvanına sahip DTİ olmuştur. Bu doğrultuda Şirket tarafından kiralanmış elektrikli lokomotif ve vagonlarla, kendi makinist ve görevlilerinin koordinasyonunda ihracat malları yüklü ilk uluslararası yük treni, İstanbul/Halkalı-Kapıkule- Bratislava/Slovakya Terminali parkurunda 10 Ekim 2024 tarihinde İstanbul Halkalı Garı’ndan hareket etmiştir. Söz konusu tren ihraç eşya yüklü 18 tır dorsesi, 15 adet 45’lik konteyner yüklü 17 vagon olup, 1.245 ton, 540 metre uzunluğundadır.

Ray Sigorta (RAYSG): Şirketin 2024 yılı Ocak – Eylül döneme ait denetimden geçmemiş, tahmini prim üretimi 20.866mn TL’dir. Prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre % 157,6 oranında artış meydana gelmiştir.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi