Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (10.07.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Hafta içi oldukça iyimser geçmesine karşın, haftanın son işlem gününde risk iştahı negatife dönmüş durumda. Koronavirüse bağlı endişeler yeniden ön planda. Çin’in, devlet fonu aracılığıyla hisse senedi rallisine müdahale sinyali vermesi ardından Çin Şanghay endeksinde %1’in üzerinde satıcılı. Bu sabah Asya piyasalarının genelinde satış hakim. S&P500 vadelilerde %0,3 civarında değer kaybediyor. Yurtiçi tarafta dün güne olumlu başlayan BİST100 endeksi öğleden sonra gelen sert satışların etkisiyle, emsallerinden negatif ayrışarak, %2,46’lık değer kaybıyla günü 115.794 puandan kapattı. Bu sabah Dolar/TL 6,86 seviyesinde yatay seyrederken, ülke risk primimiz de (5 yıllık CDS) düne göre 17 baz puan artarak 519 seviyesine yükselmiş durumda. Risk iştahının negatife döndüğü ortamda BİST100 endeksi de güne zayıf bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD ve tüm dünyada yayılmakta olan koronavirüs pandemisinin, küresel ekonomik toparlanmaya yönelik endişeleri ön plana çıkarmasıyla Çin öncülüğünde borsa endekslerinde bugün hafif aşağı yönlü bir seyir görüyoruz. Dün ABD borsalarının geneli de ekside kapanırken, teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq endeksi ise rekorunu yeniledi. ABD’de 4 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 1,38 milyon kişiye gerilemesi beklenirken, 1,31 milyon kişiyle önceki haftalara göre beklenenden daha yüksek bir düşüş sergiledi.

Bugün ABD’deTSİ 15.30’da haziran ayına ilişkin ÜFE verileri açıklanacak. Yurt içi tarafta ise, bugün TSİ 10’da nisan dönemine (mart-nisan-mayıs aylarını içeriyor) ilişkin işsizlik oranı verisi takip edilecek.

  • Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, mart döneminde (şubat, mart ve nisan aylarını kapsamakta) %12,7 seviyesinden %13 seviyesine yükselmişti, mevsim etkilerinden arındırılmamış işsizlik oranı verisi ise son 9 ayın en düşük rakamı olan %13,2 seviyesine gerilemişti. Hükümetin uygulamaya koyduğu kısa vadeli çalışma ödeneği, 3 ay işçi çıkarma yasağı gibi tedbirler etkili olmuş ve işsizlikteki artış sınırlandırılmıştı. Ayrıca bunların yanısıra işgücüne katılım oranlarındaki ve istihdamdaki düşüş dikkat çekiciydi. Mart döneminde sanayi sektöründe istihdam yıllık 26 bin kişi artış gösterirken, inşaat sektöründe 260 bin azalma ve tedbirlerden en çok etkilenen hizmet sektöründe datanın gördüğü en büyük rakam olan 897 bin kişi istihdamda azalma vardı.
  • Bugün ise nisan dönemine ilişkin işsizlik rakamları açıklanacak. Verinin içerisinden ekonomik aktivitenin iyi seyrettiği şubat ayı çıkacak olup, şubata göre ekonomik aktivitenin daha zayıf olduğu mayıs ayı girecek. Bu durum istihdam rakamlarına aşağı yönlü baskı yapacaktır. İşsizlik verileri öncesi, İŞKUR’un aylık istatistiklerine baktığımızda mayıs ve haziran aylarında ise kayıtlı işsiz sayısında yıllık ve aylık bazda azalma görülmekte. Ayrıca işsizlik ödeneğine 2019 yılı mart-nisan-mayıs aylarında toplam 459 bin kişi başvururken 2020 yılının aynı döneminde 638 bin kişinin başvurduğu görülmekte. Hükümetin uygulamaya koyduğu üç ay işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği gibi tedbirler salgının istihdam piyasası üzerindeki baskısını hafifletmekte.

TCMB tarafından haftalık olarak paylaşılan kredi kartı harcamalarını iç talepteki görünüm için takip etmekteyiz. 3 Temmuz haftasında kredi kartı harcamaları, salgının etkisinin ekonomik aktivitede en belirgin görüldüğü ay olan nisan ayı ortalamasına göre %47 civarında yükselmiş durumda. Ekonomik normalleşme haziran ayıyla birlikte daha hızlanmıştı. Güncel kredi kartı harcamaları da temmuz ayına, haziran ayı ortalamasından da daha iyi bir performans sergileyerek başladı. Bu görünüm iç talepteki toparlanmanın belirginleştiğini teyit ediyor.

  • Kredi kartı harcamalarının, salgın öncesi ve mevcut durumunu, salgının en belirgin hissedildiği nisan ayının ortalamasına göre farklarını alarak tüketici davranışlarındaki değişime dikkat çekmek istedik. 3 Temmuz haftası ile nisan ayı ortalamasının farkını gösteren gri bar, internet üzerinden yapılan alışverişlerin salgın öncesi döneme göre artışını sürdürdüğünü gösteriyor. Nisan ayında sokağa çıkma kısıtlamaları ile birlikte özellikle market alışverişi harcamalarının belirgin arttığını gözlemlemiştik. Bu vasıtayla hem temmuz hem de şubat ayına göre market harcamaları nisan ayında daha fazla gerçekleşti. Araç kiralamanın temmuz ayı başlangıcında şubat ayındaki döneme göre daha fazla arttığını görüyoruz. Bununla birlikte şubat döneminde havayollarına ve yemek sektörüne yapılan harcamalar temmuz ayının başlangıcına işaret eden verilerin hala üstünde.

TCMB dün yatırımcı sunumu gerçekleştirdi. Sunumda salgının ekonomik aktivitedeki belirgin etkisinin nisan ayında görüldüğü ve mayısta normalleşme adımları sonrası ekonomik toparlanmanın başladığı vurgulanırken V-tipi toparlanmadan bahsetmek için erken olduğu vurgulandı. Parasal ve mali tedbirlerin finansal istikrara ve ekonomik toparlanmaya katkı yaptığı, normalleşme ile mal ihracatındaki artış ve düşük emtia fiyatlarının gelecek periyotlarda cari dengeyi destekleyeceği vurgulandı. Salgına özgü birim maliyet artışlarının, kısıtlayıcı talep koşullarına rağmen çekirdek enflasyon eğilimde artışa neden olduğu ve salgına özgü durumun sonraki periyotlarda ortadan kalkacağı ve talep bazlı dezenflasyonist etkinin baskın olacağı belirtildi. Bu enflasyon görünüm neticesinde TCMB’nin faizleri sabit bıraktığının altı çizildi. Ek olarak kredi büyümesinin ikinci yarıda azalabileceği ve rezerv seviyelerindeki dalgalanmanın normal olduğu vurgulandı. TCMB, kısa vadeli dış borçlar için yeterli FX likidite tamponlarının da bulunduğuna değindi.

ŞİRKET HABERLERİ

Odaş Elektrik (ODAS, Sınırlı Pozitif): Şirketin 06.11.2019 tarihli özel durum açıklamasına müteakip olarak, Şirketin Yönetim Kurulu iştiraklerinden Çan Kömür ve İnşaat A.Ş.’nin (“Çan”) 102mn TL olan sermayesinin, mevcut iç kaynaklarından karşılanmak üzere 150,4mn TL daha artırılarak ödenmiş sermayesinin 252,4mn TL’ye çıkarılmasına; söz konusu sermaye artırımı ile birlikte, piyasa koşullarının da uygun bir konjokturde yer alması şartıyla ve 30.06.2020 tarihli finansal raporların dikkate alınarak iştiraki Çan Kömür ve İnşaat A.Ş.’nin sermayesinin payların halka arzı yolu ile ilaveten güçlendirilmesine; bu çerçevede, Çan’ın dolar endeksli sabit elektrik geliri ile daha düşük borçluluk sağlanarak kar hedefi güden bir işletme olmasının sağlanmasına; aynı zamanda Odaş Elektrik’in Çan’ın planlanan halka arzı ile beraber çeşitlendirilmiş gelir unsurları ile vizyon oluşturacak ana şirket olmasının hedeflenmesine oybirliği ile karar verilmiştir.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka Yönetim Kurulunca verilen yetki çerçevesinde, Commerzbank Aktiengesellschaft, Filiale Luxemburg koordinatörlüğünde, uluslararası piyasalardan bankaların katılımıyla, 367 gün vadeli toplamda 102,5mn Euro ve 35mn ABD doları tutarında olmak üzere iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredi anlaşması, 9 Temmuz 2020 tarihinde imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bireysel ve ticari müşterilerin şikayetlerini inceleyen BDDK, 7 bankaya toplam 204,7mn TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Ayrıca, BDDK bankaların gelirini beyan edemeyen müşterilerine tanıyabildiği azamı 1.300 lira limiti 2.000 liraya çıkardı. Ek olarak Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerini sınırlandırma tedbirleri kapsamında BDDK, asgari ödeme tutarı bir yıl içinde üç kez ödenmeyen kredi kartlarının kullanıma kapatılması 2020 yılsonuna kadar uygulanmayabileceğine karar verdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anel Elektronik (ANELE): Proje ana yüklenicisi C.C.M. s.r.l. Şirketi’ne, North Node Lounges, Activity Nodes, Hotel and Associated Works -Hamad International Airport projesi elektrik, mekanik ve tesisat işlerinin yapılmasına yönelik olarak Katar Devletinde mukim bağlı ortaklığı ANEL MEP Maintenanceand Operations LLC tarafından verilen 51,5mn Katar Riyali (yaklaşık 14,2mn Abd Doları) tutarındaki teklifi C.C.M. s.r.l. tarafından uygun bulunmuş ve projenin şirketce yürütülmesine ilişkin yetkilendirme mektubu (Letter of Award) taraflarca imzalanmıştır. Projenin Eylül 2021 sonunda bitirilmesi planlanmakta olup, C.C.M. s.r.l. ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır.

Escort Teknoloji (ESCOM): Şirket, iştiraki Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş tarafından verilen bilgiyi duyurmuştur. Buna göre; yüksek büyüme potansiyeli olan teknoloji girişimlerine yatırım strateji doğrultusunda, otomasyon sistemlerinin uzaktan kontrol ve yönetimi teknolojileri üzerine çalışan HUBBOX Endüstriyel Teknoloji Yazılım ve Danışmanlık Sanayi A.Ş’ne 300bin TL tutarında yatırım yapılmasına karar verilmiştir. Makinelere uzaktan erişim için yerli ve milli olanaklarla teknoloji geliştiren HUBBOX (www.hubbox.io), Connect X1 cihazı ve birlikte çalışabilen endüstriyel cihazlar ve yazılım üretmektedir.

FM İzmit Piston (FMIZP): Covid-19 virüsü etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde; otomotiv üreticilerine yapılan satış ve teslimat süreçlerindeki aksamaların devam etmesi sebebiyle, Kocaeli İzmit ilçesindeki fabrikanın üretim faaliyetlerine ara verme süresi 20 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Fabrika 20 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kısmi olarak üretime açılacaktır. Kocaeli Arslanbey ilçesindeki fabrika ise 13 Nisan 2020 tarihinde başladığı üretimine devam etmektedir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,60 seviyesinden %7,59 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 176,8 milyar TL ile 140,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,9 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, %0,6 seviyelerinde görece dar bir banttaki hareketini sürdürüyor. Bugün ÜFE rakamları izlenecek.

Yurt içi tahvil ve bono piyasasında, verim eğrisinin özellikle kısa vadeli kısmında kısmi yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli kısımlarında ise görece yatay hareketler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi