Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (06.04.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Haftaya başlarken ABD ve Avrupa vadelileri %3’ün üzerinde alıcılı bir görüntü sergilemekteler. Katalizör: İtalya, Fransa ve İspanya gibi koronavirüs salgının en çok etkilediği ülkelerde ölüm sayısının azalması. ABD ve Avrupa vadelilerindeki yükseliş Asya borsalarını da destekliyor. Çin borsasının kapalı olduğu günde çoğu Asya borsası alıcılı. Tarihsel ortalamalarına göre halen yüksek seviyelerde bulunan ancak geçtiğimiz haftalarda düşüş eğilimi gösteren oynaklıktaki (VIX: 47) görüntüyle birlikte piyasalar, günü başladığı gibi bitirebilir. Küresel borsalardaki görüntüye bağlı olarak BIST100 endeksinin de güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. 6,75’e çıkan Dolar /TL ve 668 seviyesine kadar yükselen 5 yıllık CDS’mize karşın, endeks önemli gözüken 90.400 ara direncinin üzerine çıkmayı deneyebilir. Kurda 6,80’lerin üzerinde kalıcılık sağlanmadıkça endeksin gün içerisinde küresel borsalara paralel alıcılı bir görüntü sergileyebileceğini düşünüyoruz.

MAKROEKONOMİ

Haftaya salgının merkezindeki ülkelerde ölüm ve vaka sayılarının azalmasıyla Asya borsalarının toparlanmasıyla başlıyoruz. Cuma günü zorunlu karşılık indiren Çin’de bugün borsalar tatil, bununla birlikte ABD ve Avrupa vadelileri de bugün artıda seyretmekte. Bugün yapılması beklenen OPEC+ toplantısı Rusya ile Suudi Arabistan gerginliği sonrası 9 Nisan’a ertelendi. Petrol anlaşmasına dair şüphelerle Brent petrolün varil fiyatı, %1,8 ekside 33,4 dolar seviyesinde. Bu arada İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından 10 gün boyunca ateşinin düşmemesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı, bu durumda sterlini kısmi baskılamakta. Yurtiçinde 3.135 yeni vaka tespit edilmesiyle koronavirüs vaka sayısı toplam 27.069’a ulaştı ve toplam 574 can kaybı bulunmakta.

  • Rusya Devlet Başkanı Putin, küresel petrol üretiminde 10 milyon varillik kesintinin mümkün olduğunu belirtirken, Uluslararası Enerji Ajansı ise, 10 milyon varillik üretim kısıntısının petrol piyasasına istikrar getirmeye yetmeyeceğini ve küresel petrol stoklarının ikinci çeyrekte günde 15 milyon varil artacağını belirtti.
  • IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs salgınının tüm dünyada “2008 küresel mali krizinden çok daha kötü ve benzeri görülmemiş” ekonomik krize yol açtığını söyledi. Suudi Arabistan, Irak, İran, Rusya, Meksika ve Nijerya gibi ekonomiler de büyük ölçüde petrol gelirlerine bağlı olduğundan dünya ekonomisi bir de bu açıdan baskı altında kalıyor. Çin Merkez Bankası ise küçük bankalar için zorunlu karşılık oranını 1 yüzde puanı düşürdü.

ABD’de tarım dışı istihdam mart ayında 100 bin düşüş beklentine karşılık 701 bin kişi düştü. İşsizlik oranı 50 yılın en düşük seviyesi olan %3,5’ten %4,4’e yükseldi. İşsizlik oranının gelecek aylarda %10’un üzerine çıkması beklenirken, cuma günkü veride, verilerin mart ortasına kadar ki dönemi yansıtmasından dolayı aslında bu denli bir bozulma beklenmiyordu.

  • Beklentilerden kötü gelen tarım dışı istihdam sonrası bu haftanın ABD tarafındaki gündemi yine perşembe günü açıklanacak işsizlik maaş başvuruları olacak. Ayrıca bu hafta, ekonominin katalizörü olan tüketici kesiminin salgından nasıl etkilendiğine dair işaret verecek olan güven endeksleri takip edilecek. Michigan Tüketici Güven anketinde cari ve gelecek ekonomik duruma ve enflasyon beklentilerine ilişkin ipucu aranacak. Güven endeksinin mart ayı verisi, 2016 yılı Mart’tan beri en düşük tüketici güvenine işaret etmişti. Beklenti nisan ayında 89,1’den 80 seviyesine gerilemesi yönünde. Ayrıca çarşamba günü FOMC toplantı tutanakları yayınlanacak. Salgına ilişkin üyelerin beklentileri önemli olabilir. Petrol fiyatlarının ve salgının etkisini enflasyon verilerinde gözlemleyeceğiz. Perşembe günü mart ayına ilişkin ABD ÜFE ve cuma günü TÜFE rakamları izlenecek.
  • Euro Bölgesi’nde bugün TSİ 11.30’da nisan ayına ilişkin Sentix Yatırımcı Güveni verisi takip edilecek. Haftanın geri kalanında yayınlanacak veriler genel olarak şubat ayını içermesinden dolayı COVID 19’un ekonomik etkilerine ilişkin fazla ipucu içermeyecek. Salı günü Almanya’da, perşembe günü İtalya’da ve İngiltere’de şubat ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak.  Yine aynı şekilde İngiltere’de perşembe günü şubat ayına ilişkin GSYH verisi açıklanacak, fakat geriye dönük bilgi içereceğinden yine çok fazla etki yaratması beklenmemekte. Mart ayı verisi önemli olacak ve PMI verileri durumun kötüleşeceğini işaret etmekte. 9 Nisan’da ECB’nin toplantı tutanakları açıklanacak. Bu arada Avrupa tarafında, cuma günü açıklanan mart ayına ilişkin hizmet PMI verileri neredeyse tüm ülkelerde rekor düşük seviyelere geriledi. ABD’de ISM hizmet endeksi 2016’dan beri en düşük seviyeye indi.
  • Asya’da ise Güney Kore ve Avustralya Merkez Bankaları’nın para politikası toplantıları bulunmakta. Güney Kore Merkez Bankası 9 Nisan’da toplanacak. 16 Mart’ta faiz oranlarını %0,75’e çekmişti. Sürpriz bir şekilde Güney Kore’de şubat ayı sanayi üretimi verisi de iyi gelmişti fakat dünyada ekonomik aktivitenin azalması, ihracat odaklı ekonomiye halen büyük risk oluşturmakta. Salgının ticarete olan etkilerini görmek açısından Tayvan’ın ticaret dataları izlenecek. Cuma günü Çin’de mart ayına ilişkin enflasyon verileri takip edilecek. ÜFE’de deflasyonist baskıların daha da belirginleşmesi, gıda fiyatlarıyla yükseliş kaydeden TÜFE’nin petrol fiyatlarının etkisiyle yıllık %5,2 düzeyinden %4,9’a gevşemesi beklenmekte.

Yurtiçinde veri takvimi açısından görece sakin bir haftadayız. Bugün mart ayına ilişkin reel efektif döviz kuru, salı günü Hazine Nakit Dengesi ve cuma günü ise ocak dönemine ait işsizlik rakamları açıklanacak.

  • Reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında şubat ayında bir önceki aya kıyasla 0,49 puan azalışla 75,16’ya inmişti. Reel efektif döviz kuru endeksleri, ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranıyla hesaplanmakta olup, yükselmesi ulusal paramızın değer kazandığını, gerilemesi ise kısmi değer kaybettiğini göstermektedir. Mart ayında artan döviz kuruyla reel efektif kurunun bir miktar azalması beklenebilir.
  • Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, aralık döneminde (Kasım ve Aralık 2019 ve Ocak 2020 aylarını kapsamakta) %13,2’den %13,1’ye gerileyerek bir yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. İşsizlik oranının sınırlı düşüşünde toparlanan ekonomi ile birlikte iş gücüne katılım oranındaki gerileme belirleyici olmuştu. Cuma günü açıklanacak olan veri aralık, ocak ve şubat aylarının ortalamasını içereceğinden işsizlik oranlarında belirgin bir değişimi beklememek gerekiyor. Salgının etkisi özellikle mart ortasından sonra belirginleştiğinden dolayı bu döneme ilişkin istihdam rakamlarında kısmi oynaklık görebiliriz.

Salgının ilk etkilerinin gözlendiği ay olması açısından önemli olan mart ayında TÜFE aylık %0,50 artış beklentisine yakın %0,57 artış sergiledi ve yıllık enflasyonu %12,37 seviyesinden %11,86 seviyesine çekti. Döviz kuru hareketlerine karşın talep koşullarının enflasyona düşüş yönlü kısmi desteği ve petrol fiyatlarındaki zayıflıkla enflasyonun ılımlı seyrettiği görülmekte. Kur ve emtia hareketlerinin yansımalarının izlendiği ÜFE verisi, 10 yılın ortalaması olan %0,9’a yakın aylık %0,87 artış sergiledi. Salgının, verilerde henüz keskin bir etkisini gözlemlemesek de önlemlerin daha da sıkılaştığı nisan ayıyla birlikte diğer makroekonomik veriler gibi enflasyonda da nisan ayında daha net bir görüntü ortaya çıkabilir.

  • Son toplantısında enflasyondaki aşağı yönlü risklere vurgu yapan Merkez Bankası’nın 22 Nisan’daki PPK toplantısı izlenecek. TL’nin gelişmekte olan ülke para birimlerine nazaran kaybının daha sınırlı olduğu bir süreçte TCMB’nin döviz kuru hareketlerine ve enflasyon görünümüne duyarlılığı faiz kararında belirleyici olacaktır.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Negatif): Şirket, COVID-19 salgını nedeniyle düşen talebi göz önünde bulundurarak, üretim kapasite kullanım oranında geçici süre ile %50 kapasite azaltımına gideceğini duyurmuştur. “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca, kısa çalışma ödeneği alınması için başvuruda bulunulacağı bildirilirken, üretim süreci mevcut sağlık ve güvenlik tedbirleri çerçevesinde devam edileceği duyurulmuştur.

Çelebi Hava Servisi (CLEBI, Nötr): Şirket, 31 Mart 2020 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda, Kar Dağıtımının taksitli yapılması, taksit tutarları ve taksitli dağıtım tarihlerinin belirlenmesi için Yönetim Kurulu’na yetki verilmiş olup, 3 Nisan 2020 tarihinde Yönetim Kurulu, Kar Dağıtımının 2 eşit taksitte; 31 Ağustos 2020 (2,1750000 brüt, 1,8487500 net) ve 30 Ekim 2020 (2,1750000 brüt, 1,8487500 net) tarihlerinde yapılmasına karar vermiştir.

Çimsa (CIMSA, Nötr): Şirket pay sahibi Serra SABANCI tarafından şu metin duyurulmak üzere Şirket tarafına iletilmiştir: “Portföyümde bulunan Borsada işlem görmeyen nitelikteki 291.816 lot ÇİMSA payımın borsada işlem görebilen nitelikte paylara çevrilmesi için aracı kurum vasıtasıyla Merkezi Kayıt Kurumuna başvuru süreci başlattım. Bu paylarımın kısa ve orta vadede 3. Kişilere satılması söz konusu olmayıp söz konusu paylarımın Borsada işlem gören nitelikte paylara çevirimi sonrasında mevzuat tarafından öngörülen takvime uygun olarak, yatırımcısı olacağım bir özel serbest yatırım fonuna transfer edilmesini planlamaktayım.”

Deva Holding (DEVA, Nötr): Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüsün etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde şirketin yaptığı açıklamaya göre bu olağanüstü durum, tüm sektörleri olduğu gibi ilaç sektörünü de olumsuz etkilemiş olmakla birlikte, şirket, sağlık alanındaki önemli misyonu gereği toplum sağlığını korumak ve gerektiğinde ihtiyaç duyulan tedavileri tıbbın hizmetine sunabilmek için ülkemizde ilaç tedariğinin devamlılığının sağlanması konusunda gerekli çaba göstermektedir. COVID-19’un tedavi protokolünde yer alan, şirket portföyünde bulunan ve piyasada çok sayıda muadili de bulunan antibiyotik ve yine virüsün yaygınlaşmasının önüne geçme noktasında dezenfektan olarak ihtiyaç duyulan kolonya, tam kapasiteyle üretilmekte ancak; söz konusu antibiyotik ve kolonya satışlarının mali tablolar üzerinde materyal bir etkisi bulunmamaktadır. Türkiye genelinde tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında tanıtım faaliyetlere ara verilmiş, kongre ve toplantı katılımları ileriki tarihlere ertelenmiştir. Öte yandan, hastalık hakkında tüm çalışanlara gerekli bildirimler yapılmış; çalışanların yurt dışı seyahatleri iptal edilmiş, Şirket toplantılarının uzaktan erişim ile gerçekleştirilmesi özendirilerek yüz yüze görüşmeler sınırlandırılmış, Şirket, kritik Genel Müdürlük personeli haricindeki personelinin uzaktan ya da dönüşümlü olarak çalışması uygulamasına geçmiştir. Şirket personeli uzaktan çalışmaya hazırlıklı olup, Şirket faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi için gerekli olan tüm altyapı donanımları hazır bulundurulmaktadır. Üretim tesislerinde ise ilaç tedariğinin devamı için tüm tedbirler en üst düzeyde alınarak faaliyetler devam etmekte olup, çalışanları bu konuda düzenli olarak bilgilendirilmekte, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yönlendirmeler ve açıklamalar takip edilerek tüm yeni uygulama ve aksiyonların hayata geçirilmesine devam edilmektedir.

Ege Endüstri (EGEEN, Sınırlı Negatif): 24.03.2020 tarihli açıklamada, Corona virüs salgını nedeniyle gelinen noktada, Müşteri ve tedarikçilerde ortaya çıkan fabrika duruş ve sipariş iptallerine istinaden, Pınarbaşı ve Serbest Bölge fabrikalarımızdaki faaliyetlerinin 30 Mart’a kadar olan süreçte yavaşlatılması, akabinde 30 Mart ile 6 Nisan arasındaki süreçte ise üretime ara vereceğimiz kamuya açıklanmıştı. Şirketin tedarikçi ve müşteri sipariş koşulları tekrar değerlendirilerek bu sürenin 9 Nisan 2020 olarak revize edilmesi kararlaştırılmıştır.

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Negatif): Koronavirüs etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde Kocaeli ve Eskişehir Fabrikalarının 13 Nisan 2020 tarihine kadar kapalı olacağı kamuya açıklanmıştır. Ford Avrupa’nın, koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılımına paralel olarak Avrupa’da ticaretin kesintiye uğraması ve tedarik zincirinde yaşanan problemler sebebiyle, üretim faaliyetlerine ara vermeyi devam ettirme yönünde aldığı kararlar dikkate alınarak Şirketin de üretim faaliyetlerine ara verme süresi 27 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

Koza Altın İşletmeleri (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından, İzmir ili Bergama ilçesi Ovacık mevkiindeki Ovacık Altın Madeni Üçüncü Atık Depolama Tesisi projesi ile ilgili olarak 03/08/2017 tarihinde “ÇED Olumlu” Kararı verildiği, bu ÇED Olumlu Kararı hakkında, bir kısım davacılar tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhinde İzmir 3. İdare Mahkemesinin 2017/1432 E. sayılı dosyası ile iptal davası açılmış olup, şirketçe davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanında davaya müdahillik talebinde bulunulduğu açıklanmış idi. Gelinen durumda, İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından davanın reddine karar verildiği, hususu şirkete tebliğ edilmiştir.

Tümosan (TMSN, Sınırlı Pozitif): 25 Aralık 2019 tarihinde TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. (TÜMOSAN) ile FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. (FNSS) arasında imzalanan Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar Projesi Alt Yüklenici Sözleşmesi kapsamında, FNSS tarafından TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. ‘ye avans ödemesi yapılmıştır.

Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Negatif): Koronavirüs etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde, Avrupa ülkelerinden yapılan tedarik ve teslimat süreçlerinde yaşanan aksamalar nedeniyle Ankara ve Erenler Fabrikalarında yapılan üretime 23.03.2020 tarihinden başlamak üzere 14 gün süreyle ara verileceği kamuya açıklanmış olup, yaşanan gelişmeler sonucunda bu süre 20 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Üretim dışında kalan operasyonlar şirketin İş Sürekliliği Planı ve çalışanların sağlığına yönelik tedbirler çerçevesinde devam edecektir

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): 3 Nisan 2020 tarihinde, dış ticaretin finansmanı ile birlikte genel finansman ihtiyaçları çerçevesinde kullandırılmak üzere, ICBC Türkiye’den 325 milyon ABD Doları tutarında 3 yıl vadeli kredi temin edilmesine yönelik sözleşme imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Benzinin litre fiyatına 03.04.2020 tarihi gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 20 kuruş zam geldi. AA muhabirinin Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından aldığı bilgiye göre, Ankara ve İzmir’de ortalama 5,06 liradan satılan benzinin litre fiyatı 5,26 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 4,99 liradan 5,19 liraya yükselecek. Kaynak: Matriks

Kar Payı Dağıtımı: Hazine ve Maliye Bakanlığı, firmaların kar dağıtımlarını 2019 karının yüzde 25’i ile sınırladı. Hazine ve Maliye Bakanlığının twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Covid-19’un ekonomiye etkisiyle mücadele kapsamında, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda firmaların kar dağıtımlarını 2019 karının %25’i ile sınırlandırdık. İş gücü piyasamızı, istihdamı, şirketlerimizin öz kaynaklarını, sermaye yapılarını ve nakit dengelerini korumalıyız. ” Kaynak: Foreks

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Altınyağ Kombinaları (ALYAG): Şirketin “Madencilik ve Enerji” sektöründe faaliyet göstermek üzere yaptığı girişimleri kapsamında, Madencilik sektöründe faaliyetlerine başlayabilmesini teminen Entegre Olmayan Zenginleştirme Tesisi satın almasına, bu kapsamda yapılacak yatırımlar ve gerekli makina parkının satın alınması için tedarikçilerle gerekli görüşmelerin yapılmasına, söz konusu yatırımlarla ilgili yapılacak görüşmeler ile ilgili Yönetim Kurulu Başkanı Mehmed Nureddin Çevik’in yetkilendirilmesine, oy birliği ile karar verildiği duyurulmuştur.

DOCO (DOCO): COVID-19 salgını dolayısıyla dünya genelinde uçuşlarda meydana gelen ciddi azalma ve resmi makamlar tarafından organizasyonlar ve restoran işletmelerine yönelik getirilen kısıtlamalar ve yasaklamalar sebebiyle, analistlerin 1 Nisan tarihinde başlayan 2020/2021 mali yılı ile ilgili ciro ve kar beklentilerine ulaşılamamaktadır. Yönetim kurulu personel ve üretim giderlerinden tasarruf edilerek faaliyetlerin sürdürülmesine yönelik, halihazırda yürürlüğe konulmuş olan kapsamlı tedbir paketi kararları almıştır. Buna ek olarak, 2019/2020 mali yılına ait olumlu operasyonel sonuçların, krizin yarattığı olağanüstü yüklerden ve bunların ticari faaliyetler üzerindeki sonuçlarından olumsuz etkileneceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bugünden bakıldığında, gelecekte şirketin sürdürülebilirliğini garanti altına almak amacıyla, geçtiğimiz haftalar içerisinde yeterli nakit miktarı şirket tarafından güvence altına alınmıştır. Salgının sebep olduğu devam eden gelişmeler ve güçlü dinamikleri nedeniyle, 2020/2021 mali yılı ile ilgili tahminlerin ne zaman verileceği öngörülememektedir. Toplantı yasağı nedeniyle 15 Temmuz tarihinde Viyana’da yapılması planlanan yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı yapılamayacaktır. Yeni tarih ilerleyen zamanlarda bildirilecektir. Yönetim Kurulu, Genel Kurul’a 2019/2020 mali yılı ile ilgili kar dağıtımı yapılmamasını önerme kararı almıştır.

Eczacıbaşı İlaç (ECILC): Şirketin %50 oranında ortak olduğu ve geçici süreyle hizmete kapatıldığını duyurulan Kanyon AVM’nin hizmete kapatıldığı 20 Mart 2020 tarihinden itibaren 30 Nisan 2020 tarihine kadar olan süre için kapalı olan mağaza kiracılarından kira bedeli alınmamasına karar verilmiştir. Alınan bu karar kapsamında; Şirket açısından oluşacak gelir kaybının kısıtlı düzeyde olması beklenmekle birlikte, salgının seyri ve süresi öngörülemediğinden, finansal etkisi izleyen dönem içerisinde daha net analiz edilebilecektir.

İş Yatırım (ISMEN): Sermayesinde %74 paya sahip olduğu bağlı ortalığı Efes Varlık Yönetim A.Ş.’nin 40mn TL olan sermayesinin 70mn TL’ye çıkarılması amacıyla yapılacak bedelli sermaye artırımına katılmaya ve artırılacak 30mn TL’nin tamamının Şirket tarafından karşılanmasına karar verildi. Bedelli sermaye artırımı sonrası bağlı ortalık sermayesindeki pay %85,14 olacaktır.

Makine Takım Endüstrisi (MAKTK): Şirket, Covid-19 salgınının neden olduğu azalan talep ortamını, stoklarının yeterli seviyede olmasını ve ilaveten gıda dışı ürün nakliyatına getirilen sınırlamaları göz önüne alarak, salgının etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde tedbiren Gebze/Kocaeli’ndeki üretim tesislerinde 03.04.2020 tarihi itibarıyla üretime geçici süreliğine ara vermiştir. Bu kapsamda Ülkedeki gelişmelerin takip edilmekte olduğu, Covid-19 salgını önlemleri kapsamında kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması konusunda başvurular yapılacağı açıklanmıştır. Üretim faaliyetlerinde meydana gelebilecek gelişmeler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,25 seviyesinden %9,19 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 98,8 milyar TL ile 74,4 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 24,4 milyar TL’si  %8,75’den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Küresel risk iştahındaki toparlanmayla ABD 10 yıllıkların faizi, haftaya %0,60 seviyesinin üzerinde başlıyor.

Koronavirüs salgınının küresel ekonomiye devam eden negatif etkisinin değerlendirildiği geçtiğimiz haftada TCMB’nin aldığı ek önlemler ve Hazine’nin borçlanma programı ve mart ayı enflasyon verisi izlendi. TCMB, İşsizlik Sigortası’nın artan nakit ihtiyacını da gözeterek tahvil alımlarını ve politika faizinin altında fonlamayı artıracak şekilde ek tedbirler aldı.

Yurtiçi tahvil piyasasında, diğer GOÜ para birimleri gibi TL’nin de dolar karşısında zayıflaması ve Türkiye CDS priminin yükselmesiyle birlikte verim eğrisinin tüm vadeli kısımlarında haftalık bazda artışlar gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 65 baz puanlık artışla %11,95 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 116 baz puanlık artışla %14,24 seviyesine yükseldi.