Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (05.07.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Öğleden sonra ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde piyasalarda net bir hareket gözlenmiyor. ABD vadelileri ve Asya borsaları dar bir aralıkta yön bulmakta zorlanıyorlar. İki gündür kar satışlarına maruz kalan ancak dün günü yatay bir görüntüyle tamamlayan BIST100 endeksi de güne sakin bir görüntüyle başlayıp, bekleme moduna geçebilir. Tarım dışı istihdam verisi, Fed’in önümüzdeki toplantıda yapması beklenen faiz indiriminin miktarı hakkında bilgi vermesi açısından önemli olacaktır. Halihazırda, piyasada 25 baz puanlık indirime yüksek ihtimal verilirken, 50 baz puanlık indirime %25 olasılık verilmekte. Tarım dışı istihdamın haziran ayında 160 bin kişi artması beklenirken, yakından takip edilecek ortalama saatlik kazançlardaki beklenti ise aylık %0,3. Saatlik kazançların %0,3’ün altında, istihdam verisinin ise 100binin üzerinde gelmesi piyasalar için en olumlu senaryo olabilir. Diğer yandan, özellikle yüksek bir saatlik kazançlar verisi hisse piyasaları için olumsuz olabilir. Detaylarıyla birlikte zayıf bir veri ise 50 baz puanlık indirimi gündeme getirebilir ki bu senaryoda büyüme endişeleri hisse piyasalarındaki olası olumlu görüntüyü sınırlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Fed’in bu ayki faiz kararı öncesi takip edeceğimiz en önemli verilerden biri olan ABD tarım dışı istihdam verisi bugün TSİ 15.30’da açıklanacak. ABD’de tarım dışı istihdam, mayısta 175 bin kişi artması beklenirken 75 bin kişi artışla beklentilerin belirgin şekilde altında gerçekleşmişti. ABD’de tarım dışı istihdam son 1 yıllık dönemde en yüksek seviyeleri, geçen yılın ağustos ayında 282 bin kişi artış, ekim ayında 277 bin kişi artış ve bu yılın ocak ayında 312 bin kişi artışla görmüştü. ABD’de tarım dışı istihdamın, haziranda ise 160 bin kişi artması beklenmekte. ABD’de işsizlik oranının haziranda %3,6 ile 49 yılın en düşük seviyelerinde gerçekleşerek önceki aya göre yatay seyrini sürdürmesi beklenmekte. Yıllık bazda ücretlerdeki artış ise ılımlı seyrini sürdürüyor ve bu görünümü haziran ayında da devam ettirerek enflasyonist baskıların olmadığına işaret etmesi bekleniyor.

Neticede ABD’de bugün açıklanacak tarım dışı istihdamın ve ortalama saatlik kazançların, belirgin zayıf kalması durumunda, Fed’den bu ayki toplantısında 50 baz puanlık olası faiz indirimine yönelik beklentiler kısmen artabilir. Halihazırda piyasa katılımcıları bu ayki toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimini fiyatlamış durumda, ancak 50 baz puanlık faiz indirimini ise %25 olasılık görmekte
.
Yurtiçi tarafta ise bugün TSİ 17.30’da haziran ayına ilişkin Hazine nakit bütçe dengesi verisi açıklanacak. Hazine nakit bütçe dengesi bu yılın ocak ayında 2,5 milyar lira fazla vermesinin ardından, şubatta -25,9 milyar lira, martta -15 milyar lira, nisanda -14,3 milyar lira ve mayısta -14,7 milyar lira açık vermişti. Hazine nakit dengesi 2018’de ise toplam 70,4 milyar lira açık vermişti.

Yurtiçinde dün açıklanan verilere göre, reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında haziranda bir önceki aya kıyasla 2,30 puan artarak 72,10’a yükseldi. Endeks, nisan ayında 69,80 seviyesindeydi.

Bu arada yaklaşık bir yıldır süren ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmeleri haftaya yeniden başlıyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Bera Holding (BERA, Sınırlı Pozitif): Holdingin grup şirketlerinden Golda Gıda San. ve Tic. A.Ş. ile Tarım Kredi Birlik Tarım Ürünleri, Hayvancılık, Ambalaj, Petrol, Nakliyat, İthalat, İhracat San. ve Tic. A.Ş. arasında 31.05.2020 tarihine kadar teslim edilmek üzere toplam tutarı 45mn TL olan fason üretim anlaşması imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) açıklamasına göre; “05 Temmuz tarihinde geçerli olmak üzere benzinde 11 kuruş/litre pompa fiyatlarında indirim gerçekleşmiştir” denildi.

Bankacılık Sektörü: Bankacılık sektörü mayıs ayı net dönem karı bir önceki aya göre %3 oranında gerileyerek 3,6 milyar TL (bu yılki aylık ortalama kar 3,9 milyar TL) olarak gerçekleşmiştir. Mayıs ayında kredi ve mevduatlarda hafif gerileme kaydedilirken, TL mevduatlara verilen faizler, mevduat maliyetlerindeki artışa bağlı olarak %10 artmış ve 14,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. TL kredilerden alınan faizler ise %6 oranında artmış ve 23,3 milyar TL olmuştur. YP kredi faiz gelirlerinde kurlardaki gerilemenin de etkisiyle %13 oranında gerileme gözlenirken, YP mevduata verilen faizler sadece %2 düşmüştür. Bu kapsamda, net faiz gelirleri aylık bazda %2 oranında gerilemiş ve 13,1 milyar TL olmuştur. Net ücret ve komisyon gelirlerinde ise aylık bazda önemli bir değişim olmamıştır. Diğer yandan, 1,5 milyar TL artarak, 3,75milyar TL’ye çıkan ticari zarar karı baskılarken, karşılıkların %13’lük düşüş göstererek 5,5 milyara gerilemesi bu baskıyı hafifletmiştir. Ayrıca diğer faaliyetlerden gelirlerdeki artış ve operasyonel giderlerdeki düşüş de karın daha düşük gelmesini engellemiştir. Ticari zararda bir önceki aydaki gibi kamu bankalarındaki görece yüksek ticari zarar (1,8 milyar TL) etkili olmaya devam etmiştir. Yüksek ticari zarar karşın mayıs ayında kamu bankalarının karı nisan ayına göre düşük baz etkisiyle %73 oranında artarak 888mn TL olmuştur. Özel bankaların (yerli özel ve yabancı) karı ise aynı dönem itibariyle %16 oranında gerileyerek 2,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Mayıs ayı ile birlikte Bankacılık sektörünün Ocak – Mayıs net dönem karı 19,7 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %17 oranında gerilemiştir. Kamu bankalarının 2019 yılının Ocak – Mayıs dönemindeki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %40 oranında gerileyerek 4,6 milyar TL olmuştur. Özel bankaların (yerli özel ve yabancı) karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 oranında azalarak 15,1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir… Nisan ayında kredilerde gözlenen yatay görüntü mayıs ayında da devam etmiştir. Benzer şekilde mevduatlarda da önemli bir değişim gözlenmezken, Kredi/mevduat oranı da yatay kalarak yaklaşık %108,7 olmuştur. Bankacılık sektörünün özsermeye karlılığı ve aktif karlılığı sırasıyla %11,2 ve %1,2 olmuştur. Sorunlu kredi oranı ise 12 baz puan artarak %4,11 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı, kur ve faizlerdeki gerilemenin olumlu katkısıyla mayıs ayında 18 baz puan artarak %17,07’ye yükselmiştir.

Çimento: Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Nihat Özdemir, çimento satışlarının ilk dört ayda, konut inşaatlarındaki yavaşlama ve ekonomideki ivme kaybının etkisiyle geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41 azaldığını, gerileyen fiyatların ise üreticilerin finansman geri ödemesini olumsuz etkilediğini söyledi. TÇMB’nin düzenlediği değerlendirme toplantısında konuşan Özdemir, bu yılın ilk dört ayındaki hava koşullarının daha kötü olmasının da satışları aşağı çektiğini belirtti. Çimento üretimi, satışlara paralel yüzde 33 düştü.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Özak GYO (OZKGY): SPK, Şirket’in 114mn TL değerindeki bedelsiz sermaye artırma ilişikin başvurusunu onaylandı. Şirket, 250mn TL olan mevcut sermayesini kar payından karşılamak suretiyle 114mn TL artırarak 364mn TL’ye çıkaracak.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %23,88 seviyesinden %23,89 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 83,3 milyar TL ile 74 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı.Geri kalan 9,3 milyar TL ise %23 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Bu hafta küresel tahvil piyasasında ralli havasının egemen olduğunu gözlemledik. ECB başkanlığı için piyasalarda güvercin söylemleriyle tanınan IMF Başkanı Christine Lagarde’ın isminin ön plana çıkması sonrasında, Trump’tan da Fed’in yönetim kurulu üyeliklerinin seçimine yönelik yaptığı hamleyle, Fed’in son faiz toplantısında faiz indirimini savunan St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın araştırma direktörü olan Christopher Waller ve Trump’ın seçim dönemindeki danışmanı olan ve faizleri 1-2 yıl içerisinde %0’a düşürmeyi hedefleyeceğini söyleyen Judy Shelton’u, Fed Yönetim Kurulu üyelikleri için düşündüğünü belirtmesi, hem borsaları hem de tahvil piyasasını destekledi.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün ABD’nin bağımsızlık günü nedeniyle tatil kapsamında işlem görmedi. Bugün %1,94 seviyelerinde ve Kasım 2016’dan bu yana en düşük seviyelerde bulunuyor.

Almanya’nın 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün gün içerisinde -%0,409 seviyesine kadar sarkarak tarihi düşük seviyesini yeniledi. Almanya’da 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi ilk kez ECB’nin -%0,40 seviyesindeki mevduat faizinin altına geriledi.

Yurtiçi tahvil piyasasında, haziranda enflasyondaki düşüşün belirginleşmesi, TL’deki değerlenme, TCMB’nin temmuz ayındaki toplantısında faiz indirimine yönelik piyasa beklentilerinin artması ve Türkiye CDS primindeki iyileşmenin etkisiyle verim eğrisi (faiz ile vade arasındaki ilişkiyi gösteren eğri) aşağı kaymayı sürdürdü. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 14 baz puanlık düşüşle %19,03 seviyesine, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 20 baz puanlık düşüşle %15,95 seviyesine geriledi.