Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (03.07.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Risk alma iştahının zayıfladığı günde Asya borsaları ve ABD vadelileri ekside seyrediyorlar. Bugün Çin’den beklentilerin altında kalan PMI verisi ile birlikte küresel büyüme endişeleri piyasalar üzerindeki etkisini artırırken ABD on yıllık tahvil faizi tekrar %2’nin altında. Ons Altın’da ise yukarı yönlü hareketlilik gözlemliyoruz. Zayıf verilerin yanı sıra hafta başındaki ticaret iyimserliğinin arka planda kalması Fed’den faiz indirim beklentileri de arttırmakta. Bu sabah, Dolar hafif baskı altında. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ise yatay. Makro verilerin piyasalar üzerinde etkili olduğu ortamda bugün yurtdışında açıklanacak haziran ayına ait küresel hizmet sektörü PMI verileri ile ABD ADP özel sektör istihdam ve ISM hizmet rakamları önemli olacaktır. Yurtiçinde ise haziran ayı enflasyon rakamları takip edilecekken, beklentilerden yüksek sapma gerçekleşmedikçe verinin etkisinin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Enflasyon öncesi Dolar / TL bu sabah 5,65 civarında sakin bir görüntü sergiliyor. Pozitif ayrışmaya devam eden ve dün 100bin seviyesinin üzerinde kapatan BIST100’ün ise güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Risk iştahının zayıflama eğiliminde olduğu günde, endekste yükselişlerin devam etmesi durumunda 100.700 ve 101.200 kar satışlarının gelebileceği önemli yakın dirençler olarak izlenebilir.

MAKROEKONOMİ

Yurtiçinde haziran ayına ait enflasyon verisi, yurtdışında haziran ayına ait küresel hizmet sektörü PMI verileri ile ABD ADP özel sektör istihdam, ISM hizmet ve ABD dış ticaret dengesinin takip edileceği güne başlıyoruz.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığına Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde aday gösterildi. Lagarde’nin, Draghi’nin güvercin duruşunu sürdüreceği düşünülüyor. Temmuz ayında Fed’den bir faiz indirimi neredeyse kesinleşirken, ECB’nin ise temmuz ayında bir faiz indirimini erken bulduğu görülüyor. Muhtemelen ECB, faiz indirimi için eylül ayını düşünüyor.  Yurtiçinde ise Hazine ve Maliye Bakanlığı, yerel ve küresel olumlu gelişmelerden yararlanarak mart ayından bu yana ilk kez Eurobond ihracına çıktı. BIST 100 endeksi de 26 Mart’tan bu yana ilk kez 100 bin puanın üzerini gördü.

  • Asya seansında Çin hizmet PMI verisinin ihracat siparişlerindeki yavaşlama ile birlikte mayıs ayındaki 52,7 seviyesinden haziran ayında 4 ayın en düşük seviyesi olan 52’ye gerilediğini gördük. Çin yeni ihracat siparişleri de 9 aydır ilk kez daraldı. Japonya hizmet PMI ise 51,7 seviyesinden 51,9 seviyesine yükseldi.

Bugün yurtiçinde saat 10’da haziran ayına ait enflasyon verisi açıklanacak.

  • Enflasyonda baz etkisinin etkili olmaya başlayacağı haziran ayıyla birlikte enflasyonun haziran-ekim döneminde aşağı yönlü bir eğilim sergilemesi bekleniyor. Bu ay TL’deki ılımlı seyir, su fiyatlarındaki indirim ve mevsimselliğin devreye girmesiyle işlenmemiş gıda enflasyonundaki gerileme enflasyondaki düşüşe katkı sağlayacak. Enflasyon verisi öncesi takip ettiğimiz öncü göstergelerde enflasyondaki düşüşe destek veriyor. Öyle ki Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun haziran ayında bir önceki aya göre %2,67 azaldığını gördük. İTO enflasyonu da aylık bazda %0,98 azaldı.
  • Enflasyonun haziran ayında aylık bazda %0,03 artması, yıllık bazda da %18,7 seviyesinden %15,8 seviyesine sert gerilemesi bekleniyor. Bu arada piyasa katılımcılarının enflasyon beklentilerinin %0,20 düşüş ve %0,40 artış aralığında değiştiğini görüyoruz. 25 Temmuz’da Merkez Bankası’nın PPK toplantısı bulunuyor. Beklentiler doğrultusunda gelen bir enflasyon verisi, faiz indirim beklentilerini de güçlendirecektir.

Bugün TSİ 10.45’de haziran ayına ilişkin İtalya’da hizmet PMI’ın 50 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyrini devam ettirmesi, TSİ 10.50’de Fransa’da hizmet PMI’ın 53,1 seviyesinde, TSİ 10.55’de Almanya’da hizmet PMI’ın 55,6 seviyesinde, TSİ 11’de Euro Bölgesi’nde hizmet PMI’ın 53,4 seviyesinde ve TSİ 11.30’da İngiltere’de hizmet PMI’ın 51 seviyesinde gerçekleşerek genişlemeye işaret etmesi beklenmekte. Bu kapsamda, Avrupa ülkelerinde imalat sektöründeki daralmaya karşılık, hizmet sektörlerinin büyümeye devam ettikleri gözlenmekte.

TSİ 15.15’de ABD haziran ayına ilişkin ADP Özel Sektör İstihdam verisi açıklanacak. ABD’de özel sektör istihdam mayısta, Mart 2010’dan bu yana en düşük düzeyde 27 bin kişi artmıştı. Son 1 yıllık dönemde en yüksek miktardaki istihdam artışları, geçen yılın temmuz ayında 284 bin kişi artış ve bu yılın nisan ayında 271 bin kişi gerçekleşmişti. Özel sektör istihdamının, haziranda ise toparlanarak 140 bin kişi artış göstermesi beklenmekte.

TSİ 15.30’da ABD’de mayıs ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. ABD’de nisanda dış ticaret açığı -50,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. TSİ 17’de ABD’de mayıs ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi açıklanacak. ABD’de nisanda fabrika siparişleri, ekim ayından bu yana en düşük seviye olan -%0,8 oranında gerilemişti. ABD’de mayısta fabrika siparişlerinin, -%0,5 seviyesinde gerçekleşerek gerilemeye devam etmesi beklenmekte.

TSİ 17’de ABD’de haziran ayına ilişkin ISM imalat dışı endeksi açıklanacak. Endeks, mayısta 56,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Endeksin, haziranda ise hafif gerileyerek 55,9 seviyesinde gerçeklemesi ve 50 eşik değerinin üzerindeki seyrini sürdürmesi beklenmekte.

Bunun yanında, bugün TSİ 10.30’da İsveç Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunuyor. İsveç Merkez Bankası’nın, -%0,25 seviyesinde bulunan politika faiz oranını sabit tutması bekleniyor. Ayrıca, TSİ 14’de Polonya Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Polonya Merkez Bankası’nın da %1,50 seviyesindeki politika faiz oranını sabit bırakması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Ülker Bisküvi Sanayi (ULKER, Nötr): Şirket %12,2 oranında ortağı olduğu G.New Inc.’te sermaye artışı yapılmasına ilişkin Yıldız Holding A.Ş ile görüşmelerin başlatılmasına ve G. New Inc’in yeni iş modelinde yapılacak olan yatırımlarda kullanılmak üzere 60mn ABD Doları bedele kadar sermaye avansı gönderilmesine karar vermiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik: Ocak-mayıs döneminde Türkiye’nin hurda ithalatı %14 oranında azaldı.2019 yılının ilk beş aylık döneminde Türkiye’nin toplam hurda ithalatı, miktar açısından %13,6 oranında düşüşle 7,7 milyon ton oldu. Değerde ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, %21 oranında azalışla 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ocak-mayıs döneminde ABD’den yapılan hurda ithalatı %19 azalışla, 2018 yılının aynı döneminde kaydedilen 1,7mn tondan 1,4mn ton seviyesine geriledi. AB’den yapılan hurda ithalatı, %5 düşüşle 5,3mn tondan 5,1mn tona indi. BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu)’den yapılan hurda ithalatı ise %24 oranında azalışla 1,1mn tondan 842 bin tona düştü. Söz konusu dönemde AB, Türkiye’nin toplam hurda ithalatı içerisinde %66 pay alarak ilk sırada yer aldı. AB’yi, %18 pay ile ABD ve %11 pay ile BDT takip etti.

Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, vergi indirimlerinin geçerli olduğu son ay olan Haziran’da önceki aylara kıyasla çok daha hafif daralarak geçen yılın aynı ayına göre %16,4 küçüldü. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından yayımlanan bültene göre yılın ilk yarısındaki daralma ise %45 oldu. Otomobil ve hafif ticari araç satışı Haziran’da 42,688 adet, Ocak-Haziran’da 195,144 adet oldu. ODD geçen ay yıl sonu pazar büyüklüğü tahminini 350,000-400,000 adete düşürmüştü. Kaynak: Reuters

Sigorta: Zorunlu trafik sigortası hakkındaki yönetmelik değişikliği kapsamında yılın ikinci yarısı kabul edilen 1 Temmuz itibarıyla herhangi bir kaza durumunda, sigorta şirketlerinin maddi hasarlı kazalarda ödeyeceği en fazla tazminat tutarını gösteren limitler artırıldı. Sigorta şirketlerinin ödeyeceği teminat tutarı, maddi hasarlı kazalarda 36 bin lirayken bu rakam, araç başına 39 bin liraya çıkarıldı. Sakatlanma ve kalıcı sakatlık teminatı 360 bin liradan 390 bin liraya, kaza başı teminat ise 72 bin liradan 78 bin liraya yükseltildi. Bu oranlara bakıldığında Ocak 2019 teminatları ile Temmuz 2019 teminatları kıyaslandığında %8 ile 8,5 oranında bir artış olduğu görülüyor. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Hürriyet Gazetecilik (HURGZ): Şirket dün şu duyuruyu KAP’a bildirmiştir: “Son günlerde basında yer alan Şirketimiz de dahil olmak üzere Demirören Medya Grubu’nun el değiştireceğine ilişkin iddialar hiçbir surette gerçeği yansıtmamaktadır.”

Derlüks Deri (DERAS): Sermaye Piyasası Kurulunun 13/06/2019 tarihinde onayladığı izahname çerçevesinde Borsa Birincil Piyasa’da halka arzı gerçekleştirilen Derlüks Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin, 25.000.000 TL nominal değerli sermayesini temsil eden payları Kotasyon Yönergesinin 8’inci maddesi uyarınca kota alınmış olup, halka arz edilen 11.000.000 TL nominal değerli payları 04/07/2019 tarihinden itibaren 2,66 TL/pay baz fiyat ve “DERAS.E” kodu ile Borsamız Ana Pazar’ında B grubunda sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacaktır. İlgili sırada maksimum emir değeri 100.000 TL olarak belirlenmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %23,84 seviyesinden %23,86 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 92,8 milyar TL ile 80 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı.Geri kalan 12,8 milyar TL ise %23 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Küresel tahvil faizlerinde, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’in güvercin yorumunun da desteğiyle genel olarak bir düşüş gözlenmekte. İngiltere Merkez Bankası, sert Brexit olasılığı nedeni (para biriminin değer kaybetme olasılığı) ile eşdeğer Merkez Bankaları kadar güvercin bir tutum sergilemekten kaçınıyor. Küresel yavaşlamadan İngiltere ekonomisinin etkilendiğinin gözlenmesiyle yavaş yavaş tavrını değiştirebileceği görülüyor. S&P 500 endeksinin rekorla kapanmasına karşılık Asya borsalarındaki hafif satıcılı seyirle ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri, Kasım 2016’dan bu yana en düşük seviyeler olan %1,95’lerde bulunuyor.

İtalya’da 2 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, Mayıs 2018’den bu yana ilk kez sıfırın altına geriledi. Avrupa Birliği yaptırımlarından kaçınmak için İtalya’nın 2019 bütçe açığı hedefinin %2,4’ten %2,01’ye indirilmesi İtalyan varlıklarını destekledi.

TL varlıklardaki pozitif görünümle tahvil faizlerindeki düşüş de sürüyor. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 16 baz puan düşüşle %19,20 seviyesine, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 9 baz puanlık düşüşle %16,26 seviyesine geriledi.