Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (03.05.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde ABD vadeliler hafif de olsa artıda seyrederlerken, Çin ve Japonya’nın kapalı kalmaya devam ettiği Asya tarafında zayıf bir görüntü var. Çarşamba günü FED Başkanı Powell’ın ilk çeyrekteki zayıf enflasyonu geçici faktörlere bağlaması sonrasında bugünkü nisan ayına ilişkin tarım dışı verisinin önemi bir kat daha artmış durumda. Veride özellikle saatlik ücretlerin seyri (beklenti %0,3 oranında artış) risk iştahı üzerinde belirgin bir etki yaratabilir. Saatlik ücretlerin %0,2 veya altında, tarım dışının ise 150binin üzerinde (beklenti 185bin kişi artış) gelmesi risk iştahını destekleyecek bir senaryo (Goldilocks). Diğer yandan, saatlik ücretlerde %0,4 veya üzerinde artışın ise tam tersi bir etki yaratma ihtimali yüksek. %0,3’lük bir saatlik ücretlerde ise tarım dışı önemli olacak ancak risk iştahı yine bir miktar baskı altında kalabilir. Yurtiçinde ise bugün sabahtan açıklanacak nisan ayına ait enflasyon rakamları (beklenti aylık %2,3) Lira varlıklara yön verece veri olarak takip edilecektir. Önemli veriler öncesinde ve risk iştahının da net bir görüntü çizmediği günde BIST100 endeksi güne sakin bir görüntüyle başlayabilir. Önemli verilerin dışında haber akışlarının da etkili olduğu endekste “olay riski” (event risk) genel olarak endekse yönelik alım iştahının düşük kalmaya devam etmesine neden olabilir. Nitekim endekste işlem hacminin görece düşük kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Ülke risk primimiz de (5 yıllık CDS) 447 ile yüksek seviyede kalmaya devam ediyor.

MAKROEKONOMİ

ABD tarım dışı istihdam ve yurtiçinde nisan ayı enflasyon verisinin takip edileceği güne başlıyoruz. Çin ve Japonya piyasaları kapalı olmayı sürdürürken; bilanço sezonu ve ABD-Çin ticaret görüşmeleri de bir yandan piyasanın odağında kalmaya devam ediyor. Petrol fiyatları da arz artışı beklentisiyle birlikte bir ayın en düşüğüne gevşedi ve sabah saatlerinde 70,5 dolar seviyesinde.

Bugün saat 10’da nisan ayına ait TÜFE verisinin, gıda ve tütün fiyatlarındaki artış öncülüğünde aylık bazda %2,3 artış göstermesi bekleniyor. Böylece yıllık enflasyonun da %19,71 seviyesinden %20,20 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Bununla birlikte çekirdek enflasyondaki düşüş eğiliminin sınırlansa da devam etmesi beklenebilir. Gıda fiyatlarındaki oynaklık ise devam ediyor. Türk-İş, Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun nisanda aylık bazda %4,6 arttığını açıkladı. İTO enflasyon verisinde de gıda kalemi aylık %3,25 arttı. (TÜİK verisine göre mart ayında gıda fiyatları aylık bazda %2,4 yükselmişti.) Bu arada sigara ve tütüne gelen zamların, aylık enflasyona yaklaşık 1 puan civarında yükseltici etkisi bulunması bekleniyor.

TSİ 15.30’da ABD’de nisan ayına ilişkin tarım dışı istihdam değişimi verisi açıklanacak. Fed Başkanı Jerome Powell, önceki gün, son gelen verilere göre ekonomik faaliyetin güçlü bir oranda arttığını ve ilk çeyrekteki zayıf çekirdek enflasyonun geçici unsurlardan kaynaklanabileceğini belirtti. Dolayısıyla özellikle enflasyondaki görünüme kısa vadede ışık tutması için ücretlerdeki artış bugün piyasanın odağında olacaktır.

  • ABD’de tarım dışı istihdam martta 196 bin kişi artmıştı. Son 1 yıllık dönemin en yüksek artışını bu yılın ocak ayında 312 bin kişi artışla gören tarım dışı istihdam, şubatta 33 bin kişiye gerilemenin ardından, martta toparlanarak 196 bin kişiye yükselmişti. Tarım dışı istihdamın, nisanda ise hafif gerilemeyle 185 kişi artması beklenmekte.
  • Son 1 yıllık dönemde aylık bazda en yüksek seviyeleri %0,4 artışla geçen yılın ağustos, aralık ve bu yılın şubat aylarında gören ortalama saatlik kazançların, nisanda %0,3 artması beklenmekte. Yıllık bazda ortalama saatlik kazançlar ise martta %3,2 artmıştı, nisanda ise %3,3 artması beklenmekte. Son 1 yıllık dönemde en yüksek seviyeleri %4 oranıyla geçen yılın haziran ve bu yılın ocak aylarında gören işsizlik oranının, nisanda ise %3,8 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretmesi beklenmekte.

TSİ 17’de ise ABD’de nisan ayına ilişkin ISM imalat dışı endeksi açıklanacak. ABD’de ISM imalat dışı endeksi, martta 56,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Söz konusu seviye, Ağustos 2017’den bu yana görülen en düşük seviye olarak kayıtlara geçmişti. Endeksin, nisanda ise hafif yükselişle 57 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin TÜFE açıklanacak. Son 1 yıllık dönemde yıllık TÜFE en yüksek seviyeyi %2,3 oranıyla geçen yılın ekim ayında görmüştü. Geçen yılın ekim ayından itibaren kademeli bir şekilde düşüşe geçen yıllık TÜFE, bu yılın marta ayında %1,4 seviyesine kadar gerilemişti. Yıllık bazda TÜFE’nin, nisanda ise %1,6 seviyesine yükselmesi beklenmekte.

Dün faizleri değiştirmeyen İngiltere Merkez Bankası, bu seneye ilişkin büyüme tahminini %1,2 seviyesinden %1,5’e çekti. Bu görüntü ışığında, İngiltere’de ve küresel ekonomide, şubat ayına göre görece daha iyi bir ortam gören İngiltere Merkez Bankası görüyoruz. Veri tarafında TSİ 11.30’da İngiltere’de nisan ayına ilişkin hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri açıklanacak. İngiltere’de martta hizmet PMI 48,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Söz konusu seviye, Temmuz 2016’dan bu yana ilk 50 eşik değerinin altında gelerek ilk kez hizmet sektöründe daralmaya işaret etmişti. Hizmet sektörü PMI’ın, nisanda ise 50,5 seviyesinde gerçekleşerek yeniden büyüme tarafına geçmesi beklenmekte.

ABD-Çin ticaret görüşmeleri sürüyor. Görüşmelerin bir sonraki etabı için Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, gelecek hafta Washington’a gidecek. ABD-Çin ticaret anlaşmasının ise gelecek hafta cuma günü duyurulabileceği tahmin ediliyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Isuzu (ASUZU, Sınırlı Pozitif): Tiflis Belediyesi’ne ait Tbilisi Transport Company’nin açtığı ihaleyi kazanmış olan Gürcistan distribütörü GT Group LLC ile 16,9mn EUR tutarında toplu ulaşım aracı teslimatına ilişkin sözleşme dün imzalanmıştır. Söz konusu sipariş ile ilgili teslimata 2019 yılı içerisinde başlanması ve araçların tamamının 2019 yılı içerisinde GT Group LLC’ye sevk edilmesi planlanmaktadır.

Coca-Cola İçecek (CCOLA, Nötr): Coca-Cola’nın 1Ç2019 ana ortaklık net dönem zararı 2,6mn TL ile piyasanın zarar beklentisi olan 14mn TL’nin altında gerçeklemiştir. Satış gelirleri %21,6 artışla 2.229mn TL’ye, satışların maliyeti ise %22,3 artışla 1.531mn TL’ye yükselmiştir. Şirket 1Ç2019’da brüt karını %20 artırırken, operasyonel giderlerdeki artış %22,6 olmuştur. Diğer faaliyetlerden 16,3mn TL’lik gider yazılması sonucu faaliyet karı 140,7mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2018’de 150,4mn TL faaliyet karı kaydedilmişti. 1. çeyrekte şirketin FAVÖK’ü %16,3 artışla 331mn TL olmuştur. FAVÖK marjı ise 0,7 puan düşüşle %14,8’i göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 0,5mn TL gelir, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 0,1mn TL zarar kaydeden Coca-Cola’nın finansman gideri öncesi faaliyet karı 141,1mn TL olmuştur. Şirketin finansman giderleri 1Ç2018’e göre %35,6 oranında azalışla 116,9mn TL olarak gerçekleşmiş ve vergi öncesi kar 24,2mn TL’yi göstermiştir. 67,4mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem zararı 2,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2018’deki ana ortaklık net dönem zararı 49,2mn TL idi. Şirket 2019 yılı ilk çeyrek sonuçları ardından 2019 beklentilerini korumuştur. Coca-Cola’nın 2019 yılı konsolide ciro artışı beklentisi %16-18 (kur etkisinden arındırılmış) arasında olup FAVÖK marjı beklentisi hafif artış yönündedir.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Yapı Kredi Bankası’nın 2019 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %15 oranında artarak 1.241mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.097mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 1.117mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada net ücret ve komisyon gelirlerinin beklentimizin üzerinde, karşılık giderlerinin ise beklentimizden düşük gerçekleşmesi etkili olmuştur. Banka’nın ilk çeyrek net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre ise önemli bir değişim göstermemiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde TL karşılığı altın swap piyasası açılacak. Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Merkez Bankası bünyesinde TL karşılığı altın swap piyasası açılacak. Piyasada işlemler 6 Mayıs’ta başlayacak. Merkez Bankası swap işleminde bankalardan altın alıp yerine TL sağlayacak. İşlemler 1 hafta vade il gerçekleştirilecek. Vadenin resmi tatile gelmesi durumunda 2 hafta vadeli işlem yapılacak. TL karşılığı altın swap piyasası işlemleri, diğer döviz ve efektif piyasası işlemlerinden bağımsız olarak kendi içinde netleştirilecek. Altın swap piyasasından vadesi gelmemiş toplam altın swap alımı miktarı 100 ton (yaklaşık 4,1 milyar dolar dolar karşılığı) olarak belirlendi. Kaynak: AA

Demir-Çelik: Ocak-Mart döneminde Türkiye’nin toplam çelik ürün ihracatı %15,5 artarken, ithalatı %35,2 azaldı. Mart ayında Türkiye’nin toplam çelik ürün ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla miktar açısından %14 oranında artışla 2,1mn tona yükselirken, değer açısından ise %0,7 düşüşle 1,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu ayda Türkiye’nin toplam çelik ürün ithalatı, %42,7 seviyesinde azalışla 879,2 bin tona düştü. Değer açısından ithalat ise, %38,6 azalışla 775,9mn dolar seviyesinde gerçekleşti. Mart ayında Türkiye’nin yassı ürün ihracatı, %35,2 oranında artışla 583 bin tona yükselirken, uzun ürün ihracatı, %15,2 düşüşle 836 bin tona geriledi. Mart ayında yassı ürün ithalatı %26 seviyesinde düşüşle 498 bin tona gerilerken, uzun ürün ithalatı, %15 azalışla 119 bin tona düştü.

2019 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin toplam çelik ürünleri ihracatı miktar açısından %15,5 artışla 5,8mn tona yükseldi. Ocak-Mart döneminde Türkiye’nin çelik ürünleri ithalatı, %35,2 azalışla 2,7mn tona geriledi. Yılın ilk çeyreğinde uzun mamul ihracatı %8,8 seviyesinde azalışla 2,5mn tonda kalırken, yassı ürün ihracatı %41 oranında artış kaydederek 1,7mn ton seviyesine ulaştı. İlk çeyrekte yarı ürün ihracatı %398 oranında artışla 119 bin tondan 596 bin tona yükseldi. İthalatı ise, %55 azalışla 694 bin tona geriledi. Bu dönemde yassı ürün ithalatı, %22,1 oranında düşüşle 1,6mn ton seviyesinde gerçekleşirken, uzun mamul ithalatı %23,6 azalışla 283 bin tonda kaldı. Kaynak: TÇÜD

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Lokman Hekim (LKMNH, Nötr): Şirket KAP’a yaptığı açıklamada 2019 yılı konsolide hasılatının 325 – 345mn TL aralığında olacağını, (2018-286mn TL), Faiz Vergi ve Amortisman Öncesi Karı (FAVÖK) 41 – 45mn TL aralığında olacağını (2018- 36mn TL) tahmin ettiğini ve orta vadede %15 FAVÖK marjı hedefini koruduğunu açıkladı.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %24 seviyesinde sabit kalmaya devam ediyor. Toplam fonlama miktarı ise 75 milyar TL’den 77 milyar TL’ye çıktı. Fonlamanın tamamı %24 seviyesinden haftalık repo ihalesinden karşılandı.

ABD Merkez Bankası’ndan gelecek sene itibarıyla beklenen faiz indirim ihtimalinin zayıflaması, ABD 10 yıllıkların faizini hafif yükseltmiş durumda. Dün sabah saatlerinde %2,50 seviyelerinde seyreden 10 yıllıkların faizi gün içinde %2,56 seviyesine kadar çıktı. Bugün sabah saatlerinde ise %2,55’lerde bulunmakta.

Yurtiçinde bono ve tahvil piyasasında bugünkü enflasyon verisi bekleniyor. Enflasyonun beklentilerden iyi gelmesi halinde faizlerde sınırlı bir düşüş görebiliriz. Dün 10 yıllık gösterge kağıdımızın faizi, 8 baz puanlık düşüşle %19,87 seviyesine geriledi.