Borsa: Piyasada bileşik değişim hareketi

Borsa endeksi (BIST100): şartlar oluşur, değişim başlar

Borsa endeksi için geçen ayki yazıda hafıza gereği “ucuz algısı” üzerinde durmuştuk. Yükseliş devam ederken, geleceği belirleyen hafızayı oluşturan veriler de değişmeye başladı. Durum bu olunca sonuç da değişiyor olacaktır. Ne yönde olacağının cevabını yine yeni oluşan şartlar, veriler belirleyecektir. Hareketli ortalamalar yükselmeye devam ederken, bunu destekleyecek hamleleri gelmiş olması devam işareti olarak görülebilir.

Hesaplamaları hareketli ortalamalar üzerinden yaptığımızda da, aynı sonuca varabiliyor olmamız gereklidir. Mayıs ayından gelen seviyeleri temel alırsak 2300 puana varan yükseliş zamana yayılmış değildir. Bu kısa sürede görülen yüksek tempolu hareketlerin bir sebebi olmalıdır.

Piyasaya hareketli ortalama değişimi üzerinden okuyabiliriz

Kantitatif modelimize göre bunun sebebi, sonbahar 2022 yükselişinde gizlidir. O dönemki hareketler, göstergeler üzerinde göreceli olarak çok olumlu etkiler bırakırken, geleceğe yansıması pozitif olarak görülebilecekti: endeks geçmişinde olduğu gibi ana trendi besleyen alt trend davranışı olarak görebiliriz: gelecekteki hareketli ortalama davranışında gevşemeleri sınırlı kılacak, dalgalanmalar görülmüştü.

Kurumsal yatırımcıyı temsilen majör1 ve majör2 şeklinde ortalamalar olsun. Yine perakende yatırımcıyı temsilen minör1 ve minör2 ortalamaları olsun. Hatta zaman ölçeği değiştirerek (günden, saate veya haftaya) farklı karar mekanizması tasarımları içinde olabiliriz.

Majör ve minör ortalamaları sayısal olarak tanımlamıyorum, kişisel veya kurumsal tercihlere göre karar verilebilir. Burada temel kriter ortalamanın mutlak seviyesi değil ama zamanda değişim hızıdır. Majör değişimlerin sonucu belirleme etkisi daha yüksektir, stratejik etkide görebiliriz. Minör değişimleri taktiksel görebiliriz

Sınıflandırılmış ortalamalar üzerinden bakışla da “akıllı” ve “aptal” para için daha net tablo çizebiliriz: böylece herkesin aynı dilden konuşabileceği bir platform oluşabilecektir. Bunu dijital uygulama olarak da görebiliriz.

Günlük bazda değişen şartlar: hafifçe bozulma eğilimi

– hafifçe ifadesini gerektiren sebep minör ortalamaların tetikleyici etkisidir

– minör ortalamaların düşüş hızı netleştikçe ve arttıkça tepki yükselişi gelir

– yine vurgulayalım: seviyeyle değil, değişim hızıyla ilgilenmekteyiz, model bunu gerektirir

– böylece yeni yüksek, yeni düşük seviyelerine de takılmadan ilerleyebiliriz

– buna göre sonbahar 2022 etkisi model hesaplarımızı halen pozitif etkiliyor

– bu etki hesaplardan bir süre daha çıkmayacağı için: yeni yüksekler düşüşler sonrası tekrarlanacaktır

– sapmaların dengeli gelişmesini sağlayan gösterge değer dağılımı yumuşak şekilde pozitiftir

– geçmişteki değişim – gösterge şartları tekrarlandığı için sonuç bunu gerektirmektedir.