Borsa, küresel/ulusal gelişmeler ve SASA hisse senedi yorumu

Borsanın bir canlı küre olduğunu tasavvur edersek şu anda pek parlak bir küre yok. Fakat “kriz fırsattır” ritmini yakalayabilmiş bireyler, çok doğru/anlık kararlar ve yatırımcı profiline uyan sabırlarıyla halen kazanmaktadırlar.

Borsa ve şirketlerin Türk lirası ile iç pazardaki payı çok yakından ilişkili. TL çok ucuz olduğu için enflasyon tek hanede tutmak giderek zorlaşıyor. Şirketler iç pazarda güçlü kılınmazsa uluslararası alanda tamamen rekabet gücünü yitirebilirler. Generallerin istifası ile sıcak akşam olarak belirli çevreler tarafından adlandırılan gecede ABD dolarının 6.40 seviyesinde alıcı ve satıcı bulduğunu unutmamak gerekli.

Ülkemiz sıcak paranın üzerinden geçtiği bir cennet fakat sermaye ve işe çevirmekte Avrupa ‘nın açacağı fabrikalara bakıyoruz ve TL Arjantin’den sonra en çok değer yitiren para birimidir.

İhracatımızı arttırmakta bilim/sanayi/AR-GE ve bilişim üzerinden yatırım şart
Hızlı kredi büyümesi ile iç talebin perçinlenmesi enflasyonun artması ve ihracat/ithalat cari açığını da beraberinde getiriyor. Ekonomik yavaşlamaya daha doğrusu resesyona(durgunluk) kredi genişlemesi seçeneği oluyor. Fakat Japon Bankası ‘nın yıllardır uyguladığı bu yöntem deflasyonu ve aşırı borçlanmayı da birlikte getirmiştir. Borsa İstanbul ‘un pozitif olması için sadece şirketlerin pozitif kredi alması değil şirketlerin istikrarlı bir üretim yapması gerekir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

2017 ve 2018 yılları arasında hisse senetleri genel olarak sürekli bir çıkış evresindeydi. Borsa İstanbul’a baktığımızda en çok kazanım getiren yatırım araçlarından biri olmasının ardından şu anda küresel sorunlar politik belirsizlik nedeniyle 85000 bollinger bandı destek seviyesi olarak görülmektedir. Tabi ki bu en kötü ihtimal. Haftanın ilk günü 97.101 ‘den kapattı. Borsa’nın Güçler dengesi şu anda olumlu alıcı (0.81) tarafında olsa da Aroon up seviyesi ve mavi Aroon down birlikte düşmüştür (% 64.29). Temkinli yaklaşılmalı ve makasın daralması olumsuz işaret. RSI ise istenen aralıkta, fakat 60 üzeri daha güçlü bir endeks demektir. Teknik olarak sıcak paranın büyük miktarda çıktığını görüyoruz. Çin ve ABD ‘nin ticaret konusunda restleşmesi ve istifa eden generaller şu anda çok yakından takip edilmelidir. Anlaşmasız Brexit ve Almanya’ da durgunluk senaryolarının fiyatlanması sonrası birçok hisse senedinin zor duruma ve sat konumunda sinyal vereceği unutulmamalıdır.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

SASA istikrarlı artışta duraksadı fakat alıcı yönünden göstergeler olumlu
Bunun yanında, Sasa Polyester Sanayi Anonim Şirketinin değişim değerlerinde haftalık performans olarak 1.37 yüzdelik artış görüyorum. Aylık performansı ise düşüşte, fakat 3 aylık performans % 7.66 olarak belirlenmiş durumda volatilitesi (belirsizlik) ise 2.07 olarak saptanmıştır. Sasa Polyester ‘in brüt karı 473 milyon olarak olumlu bir seviyededir. Fakat borcun özkaynak oranı 1.51 seviyesinde yani özkaynaktan 1.51 kat daha fazla borç bulunmaktadır. Bu borcun likidite oranı 0.42 olarak şirket içinde ödemelerde kullanıldığı bilinmektedir. Orta ve uzun vadeli yatırımcılar için bu konuda risk Petkim ‘den daha düşük görünmektedir. SASA hisse senedinin birikim oranı giderek artmakta olduğundan geçerlilik ve güvenirlik testleri net değildir. Bu da demek oluyor ki belirsizlik ne kadar az olursa olsun belirli aktörler/yatırımcılar zirvede.

Bu bağlamda, osilatörleri baktığımız zaman sat vermektedir. Momentum istenen seviyeden düşük olup 0.17 derecesindedir. MACD çizgisi ekside olduğundan yatırımcı profiline uyan bireylerin satması 5.49 seviyesinin destek seviyesi ve 6.29 hisse direnç seviyesi olarak belirlenmesi uygun olacaktır. Güne %0.17 ‘lik bir kayıpla 5.90 ‘dan kapanarak yanıt vermiştir.

Sonuç itibariyle, Borsa İstanbul endeksinin tekrar 100 bin seviyesine yükselme potansiyeli olduğu, SASA ‘nın buna tam entegre olamadığını söyleyebiliriz. Fakat şu anda değişen kombinasyonların çok faktörlü analizi çok zor gözüküyor. Endeksin 3 kere üst üste ekside kapatması bir düşüş trendini daha beraberinde getirebilir. SASA ‘da ise ilk kademede 5.82 ‘nın altına inmesi sat sinyalinin güçlü sat ‘a dönmesine neden olabilir. Fakat ikinci destek olan 5.49 ‘dan tepki alışı ile hacmi dolgun olacaktır denilebilir. Orta ve uzun vadede ise gündemdeki global değişkenler belirleyici olacaktır.

Okan ÖZDEMİR