Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (26.03.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Risk iştahındaki zayıf görüntü haftanın ikinci işlem gününde yerini bir miktar toparlanmaya bırakıyor. ABD vadeliler hafif artıda seyrederlerken, Asya borsalarında Çin hariç kısmi yükseliş eğilimleri hakim. Piyasaları tedirgin eden verim eğrisindeki ters görüntü ise devam ediyor. Verim eğrisinin terse dönmesi resesyona işaret etmeyebileceğine yönelik görüşler de dillendirilirken, bugünkü sakin görüntünün arkasında ters verim eğrisinin piyasaya etkisinin anlamlandırılmaya çalışılmasının da etkili olduğu söylenebilir. 2018 krizinin ardından devreye alınan alışılmadık parasal genişleme programının uzun vadeli faiz oranını düşürmesi, diğer yandan ABD’nin bütçe açığını finanse etmek için çoğunlukla kısa vadeli borçlanarak kısa vadeli faizlerin yukarıya gitmesine sebep vermesi verim eğrisinin terse dönmesini etkileyen önemli unsurlar. Ancak, ekonomik verilerin döngüsel yavaşlamaya işaret etmesi ve bazı öncü göstergelerin zayıf seyri ters verim eğrisi ekonomik dinamikleler açıklanabileceğini gösteriyor. Bu kapsamda, verim eğrisinin ters kalmaya devam etmesi piyasalarda temkinli modun korunmasına yol açmaya devam edebilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, TCMB’nin hamleleriyle kurda dün düşüş gözlemledik. Dolar /TL de dün 5,55 seviyesinden günü kapattı. Bu sabah dünkü kapanışın üzerinde hareketlilik yaşansa da, TCMB’nin hamleleri etkisini devam ettirebilir ve kurda yükseliş eğilimi sınırlı kalabilir. Dün bankacılık hisselerine gelen satışlarla günü %0,51 oranında değer kaybıyla tamamlayan endeksin ise güne hafif alıcılı görüntüyle başlamasını bekliyoruz.

MAKROEKONOMİ

Piyasa katılımcıları, ABD verim eğrisinin 2007 yılından beri ilk kez tersine dönmesinin ardından bunun piyasaya etkisini anlamlandırmaya çalışıyor. Brexite ilişkin belirsizlikler ise devam ediyor.

  • ABD hazine tahvili faizlerinde verim eğrisinin tersine dönmesi, resesyonun bir nevi göstergesi olarak kabul ediliyor. Ancak bu konuda kesin bir hemfikir ortamın olmadığı görülüyor. Öyle ki eski Fed Başkanı Yellen, verim eğrisinin tersine dönmesini resesyon sinyali olarak görmediğinin altını çiziyor. Hatta Yellen, verim eğrisindeki görünümü resesyon işareti olarak algılamayı değil bir faiz indirimine işaret edebileceği şeklinde algılamanın daha doğru olacağını düşünüyor.
  • İngiltere Başbakanı May, İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda milletvekillerine Brexit sürecindeki son gelişmeler hakkındaki konuşmasında, daha önce iki kez reddedilen Brexit anlaşmasını Parlamento’ya yeniden sunmak için gerekli milletvekili desteğini henüz bulamadığını söyledi. Anlaşmanın, Parlamento’dan onay alamaması durumunda Brexit tarihinin daha uzun süreli ertelenmesi ihtimali bulunuyor.

Geçtiğimiz haftaki Fed faiz kararı ardından Fed bölgesel başkanlarının bu hafta yoğun bir konuşma maratonu bulunuyor.

Bugün TSİ 17’de Richmond Fed Başkanı, TSİ 13.30’da Chicago Fed Başkanı, TSİ 15’de Philadelphia Fed Başkanı ve TSİ 22’de San Francisco Fed Başkanının konuşması bulunuyor.

  • Dün de Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed’in 2020’nin ikinci yarısına kadar faiz artırmasını beklemediğini söyledi. Fed yetkilileri genel olarak ekonominin nasıl geliştiğini bekleyip görmek için bu senenin iyi bir zaman olduğunu düşünüyor.

ABD’de TSİ 17’de mart ayına ilişkin Richmond Fed İmalat Sanayi Aktivite endeksi verisi açıklanacak. Endeks, şubatta 16 seviyesinde gerçekleşmişti. Endeks, geçen yıl en yüksek seviyeyi 29 seviyesiyle eylül ayında görmüştü. Endeksin, martta ise kısmi gerilemeyle 12 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

  • Bugün ayrıca ABD’de TSİ 16’da ocak ayı S&P CaseShiller Konut Fiyatları Endeksi, TSİ 17’de mart ayı Conference Board Tüketici Güven Endeksi, TSİ 15.30’da aralık ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri takip edilecek.

Bugün Almanya’da TSİ 10’da nisan ayına ilişkin Gfk Tüketici Güveni verisi açıklanacak. Gfk tüketici güveni, martta 10,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Tüketici güveninin, nisan ayında ise 10,8 seviyesiyle yatay konumunu sürdürmesi beklenmekte.

TCMB, dün itibarıyla bir hafta vadede repo fonlaması gerçekleştirmeyerek ek bir sıkılaştırmaya gitti ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini %24 seviyesinden %24,31 seviyesine yükseltti. Ek olarak TCMB, dün döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını %10’dan %20’ye çıkardı. Döviz karşılığı TL swap piyasası, TCMB’nin, döviz karşılığı bankalara TL sağlamasına imkan vermekte. Söz konusu uygulamayla, bankalar dövizi TCMB’ye vererek TL imkan oluşturmak için bu piyasayı daha çok tercih etmekte ve bu uygulamanın TCMB’nin döviz rezervlerini desteklemesi beklenmekte. TCMB’nin bir diğer adımı ise, TL karşılığı döviz depo piyasasında ihale açmaması oldu. Bu adımın da TCMB’nin rezervlerini desteklemesi beklenmekte.

Dün Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın da Merkez Bankası’nın temel politikasının rezervlerini güçlü tutmak ve güçlendirmek olduğunu vurguladığını gördük. Çetinkaya, geçtiğimiz yıl finansal piyasa oynaklıklarını takiben rezervlerde bir miktar gerileme gözlendiğini söyledi. Ancak, o dönemden bu yana rezervlerde istikrarlı bir artış trendinin söz konusu olduğunu belirtti. Hedeflerinin ise, bu trendi güçlü bir şekilde devam ettirmek olduğunu dile getirdi. Brüt rezervlerle ilgili dönem dönem dalgalanmalar yaşanmasının olağan olduğunu ve rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesinin daha sağlıklı analizlere imkan tanıdığını sözlerine ekledi.

ŞİRKET HABERLERİ

Çimsa Çimento (CIMSA, Öneri “EKLE”, Nötr): Çimsa, 21 Mart 2019’da 2 yıl vadeli, TRLIBOR’a endeksli 150 milyon lira tutarındaki ilk tahvil ihracını yaptı. Çimsa’dan yapılan açıklamaya göre, yatırımcılardan yoğun talep gören bu ilk tahvil ihracında, öngörülenin 4 katı talep toplandı. Kaynak: AA

13 Mart 2019 Tarihli Çimsa Raporumuz için tıklayınız…

Kiler GYO (KLGYO, Nötr): Şirket’in İstanbul Esenyurt portföyünde bulunan 4.882 m2 depo alanının piyasa koşulları dikkate alınarak 01/05/2019 tarihinden başlamak üzere aylık kira bedeli (20 TL/m2 birim fiyatı * 4.882 m2) 97.640 TL+KDV olmak üzere 1 yıl süreliğine kiraya verilmesine Şirket Yönetim Kurulu tarafından karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: TCMB dün itibarıyla bir hafta vadede repo fonlaması gerçekleştirmeyerek örtülü faiz artırımına giderken, döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı da yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarıldı. TCMB bir diğer adımla ise TL karşılığı döviz depo piyasasında ihale açmadı. Bankacıların verdiği bilgiye göre repo ihalesi açılmaması ortalama fonlama maliyetini yüzde 24’ten yüzde 25.50’ye çıkarırken, diğer iki adım ise TCMB rezervlerine bir haftada en az 2,5 milyar dolar katkı sağlayacak. Kaynak: Dünya

Enerji: İran’ın Ulusal Gaz Şirketi (IGC) yöneticisi Hasan Montazer Torbati Türkiye’nin İran’dan doğalgaz ithalatını artırmayı planladığını belirtti. Torbati İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada, “Türkiye İran’dan daha fazla doğalgaz alma talebinde bulundu” diye konuştu. Torbati ayrıca, “Önceki anlaşmalara dayanarak, İran şu anda Türkiye, Irak, Ermenistan ve Azerbaycan da dahil olmak üzere bir dizi ülkeye doğalgaz ihracatını artırıyor” dedi. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Sönmez Pamuklu Sanayii (SNPAM): Şirket, %11,81 oranında iştiraki bulunan Sönmez Filament A.Ş.’de sahibi olduğu toplam 6,6mn TL nominal değerli paylardan 2,5mn TL nominal değerli kısmının, BİST de oluşan son üç günlük ağırlıklı ortalama fiyatların ortalaması olan (3,3353 TL) fiyat ile şirketin ortağı Osman Sönmez’e bedeli nakden ve defaten olmak üzere satışına, satışa dair takas ve nakit işleminin borsa dışında gerçekleştirilmesine karar vermiş ve satış işlemini tamamlamıştır. Satış işleminden 4,6mn TL gelir elde edilmiştir. Karar, şirketin iştiraki Sönmez Çimento A.Ş.’nin sermaye artırımına ilişkin taahhütlerini yerine getirmek amacıyla alınmıştır.

Volatilite Bazlı Tedbirler: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında CMENT.E paylarında 26/03/2019 tarihli işlemlerden (seans başından) 09/04/2019 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. VBTS kapsamında CMENT.E paylarında uygulanmakta olan açığa satış ve kredili işlem yasağı brüt takas uygulaması ile birlikte 09/04/2019 tarihine (seans sonuna) kadar devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 93 milyar TL’den 95,7 milyar TL’ye yükseldi. Fonlamanın 76 milyar TL’si haftalık repodan, geri kalanı ise koridorun üst bandı olan %25,5 seviyesinden sağlandı. Böylece Merkez Bankası’nın 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara vermesinin etkisiyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinden %24,31 seviyesine yükseldi.

Yurtiçi tahvil piyasasında faizlerde, kurlardaki dalgalanmanın etkisiyle kısmi artışlar gözlendi. Merkez Bankası’nın da ek sıkılaştırmaya gitmesiyle birlikte 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, dün günü 8 baz puanlık artışla %18,66 seviyesinden sonlandırdı. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de 81 baz puanlık artışla %17,35 seviyesine yükseldi. 10 yıllık kağıdın faizi böylece aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

ABD 10 yıllıkların faizi, dün %2,4 seviyesinin altına gerileyerek Aralık 2017’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %2,42 seviyesinden başlarken, küresel risk iştahının azalması ve artan güvenli liman talebinin etkisiyle %2,37-%2,47 bandında hareketin ardından, bugün Asya seansında %2,42 seviyelerinde dengelendiği gözlenmekte. Özellikle, gelişmiş ülkelerin tahvilleri, küresel büyümeye ve enflasyona yönelik artan endişeler nedeniyle güvenli liman olarak tercih edilmekte. Bu kapsamda, Almanya’nın 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin faizi, %0 seviyesinin altındaki seyrini sürdürmekte.