Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.02.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Devam eden ABD – Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde olumlu haber akışıyla birlikte borsalarda pozitif bir görüntü var. ABD vadeliler ve Asya borsaları alıcılı bir görüntü sergiliyorlar.  Haber akışına göre, ABD ve  Çin birçok önemli konuyu (fikri mülkiyet hakları, teknoloji transferleri vs.)  kapsayacak bir anlaşma taslağı üzerine çalışıyorlar.  Risk iştahındaki pozitif seyre bağlı olarak BIST100 endeksi de güne alıcılı  bir görüntüyle başlayabilir. Dün yine 5,33 direncini test eden Dolar / TL, bankacılık hisselerine baskı yapsa da endeks günü hafif artıda kapatmayı başardı. Şu aşamada, kurda 5,33 direnci takip edilmeye devam edilebilir. Bu sabah, daha az güvercin bulunan dünkü Fed tutanakları ve yükseliş eğilimindeki petrol fiyatlarına rağmen 5,33 direncin altında seyreden kur, bu eğilimini devam ettirmesi durumunda endeks de yükseliş isteğinde olabilir.

Açıklanan Kar-Zarar Rakamları için tıklayınız…

Günlük Şirket Getiri ve Çarpanları için tıklayınız…

MAKROEKONOMİ

Beklenenden daha az güvercin Fed toplantı tutanakları ardından dikkatlerin tekrar ABD-Çin ticaret görüşmelerine çevrileceği güne başlıyoruz. Fed tutanakları sonrası ABD 10 yıllıkların faizi ve dolar endeksinde keskin hareketler gözlemlemedik. Tutanaklarda, işgücü piyasasının güçlü ve enflasyonun hedefe yakın olduğu vurgulandı. Bununla birlikte büyümeye dair risklerin faiz artışına ara verilmesini teşvik ettiği, bazı üyelerin finansal piyasalardaki oynaklıktan endişeli olduğu ve sabırlı duruşun ekonomik görünümün belirginleşmesine zaman sağlayacağı belirtildi. Hemen hemen tüm üyelerin bilanço küçültmenin bu yıl sona ermesini istediği görülürken çoğu üye bilanço daraltmanın sonunun kısa zamanda duyurulmasını arzuluyor. Özetle tutanaklar, Fed’in bu sene en azından bir kez faiz artırabileceğine referans veriyor.

Yarınki ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasını beklerken ECB Baş Ekonomisti Peter Praet’in, ECB’nin, Avrupa bankalarına yeni uzun vadeli kredi sağlayıp sağlamamayı çok yakında ele alacağını ve yeni Hedefe Dönük Uzun Vadeli Finansman Operasyonu (TLTRO) hakkında ise çok yakında Hükümet Konseyi’nde görüşme yapılacağını belirttiğini görüyoruz. ECB Baş Ekonomistinin bugün TSİ 11 ve 16.30’da yine konuşması bulunuyor.

Ticaret görüşmeleri devam ederken Çin yuanı, ABD’nin Çin’e para birimini sabit tutması çağrısında bulunması ardından dün dolar karşısında kazancını genişletti. İngiltere’de Brexit belirsizliğine karşı Fitch’den bir uyarı geldi. Belirsizlikle birlikte AA olan kredi notunda indirim yapabileceği görülüyor.

Dün USD/TL kurunda ise Güney Afrika Randındaki değer kaybının etkisini gözlemledik. Rand ile TL arasındaki yüksek korelasyon zaman zaman ikilinin birbirinden çok etkilenmesini sağlıyor. Güney Afrika’nın, ülkenin en büyük elektrik üreticisi olan Eskom’a kaynak sağlayacağını açıklaması sonrası Rand’da gözlenen kayıplar TL’yi de baskıladı.

Bugün veri takvimimizde küresel hizmet, imalat ve bileşik PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verileri bulunuyor. Asya seansında Japonya’nın şubat ayına ait imalat PMI verisini takip ettik. Veri 50,3 seviyesinden gerileyerek 48,5 ile daralma bölgesine geçmiş durumda. Ticaret savaşlarının gölgesinde Japon imalat PMI, 2016 yılından bu yana ilk kez 50 eşik değerinin altına gerilemiş durumda.

Bugün Almanya’da TSİ 11:30’da şubat ayına ilişkin İmalat, Hizmet ve Bileşik PMI verileri açıklanacak. İmalat PMI, ocak ayında bir önceki aydaki 49,9 seviyesinden 49,7 seviyesine gerilemişti. Küresel ticaret gerilimleri ile yavaşlayan ihracat ve otomotiv sektörünün zayıf görünümüyle imalat PMI, Kasım 2014’den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. Almanya’da bugün ayrıca TSİ 10’da ocak ayına ait TÜFE rakamları açıklanacak. Yıllık TÜFE %1,4 seviyesinde ECB’nin %2’ye yakın hedefinin altında bulunuyor.

Bunun aynında, Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de şubat ayına ilişkin İmalat, Hizmet ve Bileşik PMI verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde İmalat PMI, ocak ayında aralık ayındaki 51,4 seviyesinden 50,5 seviyesine gerilemişti. Söz konusu seviye, Kasım 2014’den bu yana görülen en düşük seviye olmuştu. Hizmet PMI ise, ocak ayında 51,2 seviyesinde gerçekleşmişti.

Ayrıca ABD’de de TSİ 17:45’te şubat ayına ilişkin İmalat, Hizmet ve Bileşik PMI verileri açıklanacak. ABD’de İmalat PMI, ocak ayında 54,9 seviyesinde gerçekleşmişti. İmalat PMI, geçen yıl en yüksek seviyeyi nisan ayında 56 seviyeleriyle görmüştü. Hizmet PMI ise, ocakta 54,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Son olarak TSİ 16.30’da aralık ayına ait dayanıklı tüketim mal siparişleri açıklanacak.

ABD’de bugün TSİ 16.50’de Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in konuşması bulunuyor.

Yurtiçinde bugün döviz mevduat rakamları, TCMB’nin haftalık menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Genel olarak veri takvimi sakin.

Son olarak dün Türkiye Bankalar Birliği (TBB) kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin, bankacılık sektörü ve sorunlu kredilerle ilgili açıklamalarının en kötü varsayımlara dayalı senaryoların ürünü olması nedeniyle temelsiz olduğunu söyledi. TBB’den yapılan yazılı açıklamada, açıklamaların son dönemdeki toparlanmayı dikkate almadığı belirtilerek, bankacılık sektörünün tecrübesini ve reel sektörün dinamizmini yansıtmadığı ifade edildi. S&P, Türkiye’de sorunlu kredi oranının %10-15 seviyesinde olduğunu tahmin edildiğini belirtmişti. S&P, NPL’in ise 2019’da %8 olacağını düşünüyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Şirket’in ocak 2019 dönemine ait brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %12 oranında artarak 582,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Çemtaş Çelik Makina Sanayi (CEMTS, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu 2018 yılı karından hisse başına 0,1 TL brüt (0,085 net) kar payı ödenmesine karar vermiştir. Nakit Kar Payının en geç 24.06.2019 tarihine kadar dağıtılmasının Genel Kurula teklif olarak götürülmesine oy birliğiyle karar verilmiştir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,7 olarak hesaplanmaktadır.

Çimsa Çimento (CIMSA, Negatif): Çimsa 4Ç2018’de 61,7mn TL  ana ortaklık net dönem  zararı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde 74,9mn TL ana ortaklık net dönem karı elde edilmişti. Piyasa beklentisi 4Ç2018’de 12mn TL kar elde edeceği yönündeyken, bizim beklentimiz 42mn TL kar elde edileceği yönündeydi. Brüt kar beklentimizin  altında oluşurken, beklentimizin aksine esas faaliyetlerden net kur farkı gideri kaydedilmesi ve net finansal giderlerin beklentimizin üzerinde gelmesi tahminimizdeki sapmada önemli etkenler olmuşlardır. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2018’de 394,8mn TL ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,5 oranında gerilerken, satışların maliyeti %7,6 oranında artmıştır. Satış gelirlerinin düşmesi ve maliyetlerin artmasına bağlı olarak brüt kar aynı dönemler itibariyle %55 oranında gerilemiş ve 53,6mn TL olmuştur. Brüt kar marjı da 4Ç2018’de %13,6 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde bu oran %27,3 idi.  Esas faaliyetlerinden kur farkı gideri son çeyrekte 8,8mn TL olurken, bir önceki yılına aynı döneminde 22,2mn TL esas faaliyetlerden kur farkı geliri kaydedilmişti. Net finansman giderleri ise son çeyrekte 85,5mn TL olmuştur. Dördüncü çeyrek zararı sonrasında Şirket’in 2018 yılı net karı 154,9mn TL gerçekleşerek bir önceki yılın aynı dönemine göre %32 oranında gerilemiştir.

Enerjisa Enerji (ENJSA, Sınırlı Negatif): Şirket 2018 yılının son çeyreğinde 16,6mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 534mn TL net dönem karı kaydetmişti. Son çeyrekte zarar kaydedilmesinde diğer faaliyet giderlerinin altında kaydedilen şerefiye değer düşüklüğü karşılığı ile yüksek finansman ve vergi giderleri etkili olmuştur. Satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %55,8 oranında artan şirketin brüt karı ise %67,2 oranında artarak 2.471mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler %16 oranında görece düşük artış kaydederek karlılığı desteklerken, 752,9mn TL’lik şerefiye değer düşüklüğü karşılığının etkisiyle diğer faaliyetlerden giderler 4Ç2017’deki 38,8mn TL’den 4Ç2018’de 1.122mn TL’ye yükselmiştir. Buna bağlı olarak da faaliyet karı %17,7 oranında azalarak 786,4mn TL olmuştur. Ayrıca son çeyrekte finansman giderleri 276,3mn TL’den 553,3mn TL’ye yükselirken, vergi öncesi kar ise %65,7 oranında azalarak 233,2mn TL’ye gerilemiştir. Vergi gideri de son çeyrekte 4Ç2017’deki 145,6mn TL’den 249,7mn TL’ye yükselmiş ve tüm bunların sonucunda şirket 4Ç2018’de 16,6mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Son çeyrek zarar rakamıyla birlikte şirketin 2018 yılı karı bir önceki yıla göre %24 oranında azalarak 747,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Ayrıca, Enerjisa Yönetim Kurulu (ENJSA, Sınırlı Pozitif) hisse başına 0,40 TL brüt (0,34 net) kar payı ödenmesi teklifini Genel Kurul Onayına sunmaya karar verdi. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 2 Nisan 2019’dur. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %7 olarak hesaplanmaktadır.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Nötr): Şirket Yönetin Kurulu hisse başına 0,35 TL brüt (0,2975TL net) kar payı ödenmesi teklifini Genel Kurul Onayına sunmaya karar verdi. Teklif edilen nakit kar payının ödenme tarihi 27.03.2019 olarak planlanmaktadır. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %3,5 olarak hesaplanmaktadır.

Turkcell (TCELL, Öneri “AL”, Pozitif): Turkcell’in 2018 yılı 4. çeyreğe ait ana ortaklık net dönem karı 863,9mn TL ile 850mn TL’lik bizim beklentimizin hafif üzerinde, 796mn TL’lik piyasa beklentisinin ise üzerinde gerçekleşmiştir. 4Ç2017’de şirketin ana ortaklık net dönem karı 215,9mn TL idi. Şirketin karındaki yüksek artışta 4Ç2017’deki finansman gideri yerine 4Ç2018’de finansman geliri yazılması etkili olmuştur. Şirketin 2018 4. çeyrek toplam hasılatı 2017 4. çeyreğe göre %20,6 artışla 5.626mn TL olmuş ve güçlü bir görüntü sergilemiştir. Bu büyüme temel olarak, Turkcell Türkiye’nin göstermiş olduğu güçlü ARPU performansından kaynaklanmaktadır. Toplam maliyetler %29,1 artarken brüt kar %5 artışla 1.732mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 4,6 puan gerileyerek %30,8 olmuştur. 4Ç2018 operasyonel giderleri 2017’nin aynı dönemine göre %29,1 gerilemiş ve faaliyet karı oluşumunu desteklemiştir. Ayrıca, diğer faaliyetlerden 2017 4. çeyrekte 348,3mn TL gider kaydedilirken, 2018 4. çeyrekte 500,8mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde 4Ç2018 faaliyet karı 4Ç2017’ye göre %15,6 artışla 797,5mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı 0,6 puanlık düşüşle %14,2 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan Şirket’in 2018 yılı 4. çeyrek FAVÖK’ü 2017’nin aynı dönemine göre %28,8 artışla 2.239mn TL’ye yükselmiştir. Yeni UFRS standartlarının FAVÖK üzerinde etkisi 476mn TL pozitiftir. FAVÖK marjı ise 2,5 puan artışla %39,8’e ulaşmıştır. Şirketin 4Ç2018 net finansman gelirleri 257,8mn TL olmuştur. 4Ç2017’deki net finansman gideri 396,5mn TL idi. Buna ek olarak, 4Ç2017’deki 69,5mn TL’lik vergi gideri yerine 4Ç2018’de 38,7mn TL’lik vergi gideri yazılmıştır. Yukarıdaki gelişmeler sebebiyle Turkcell’in 4Ç2018 ana ortaklık net dönem karı 2017 4. çeyreğe göre %300,2 artışla 863,9mn TL olmuştur. Net kar marjı da 10,7 puan artarak %15,4’ü göstermiştir. 4. çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirketin 2018 yılı ana ortaklık net dönem karı 2.021mn TL’ye ulaşmış ve 2017’ye göre %2,1 oranında artış kaydetmiştir.

Sonuçların ardından Şirket 2019 yılı beklentilerini açıklamıştır. 2019 yılı için gelir büyümesi hedefi %16-18 aralığında belirlenmiştir. Hedef FAVÖK marjı ise %37-40 arasındadır. Hedef operasyonel yatırım harcamalarının satışa oranı beklentisi ise %16-18 aralığındadır.

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): Şirketin 2018 yılı dördüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %85,4 oranında artarak 158,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 4Ç2018’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %80 oranında artarak 1.852mn TL olmuştur. Ancak satışların maliyeti geçen yıla göre %95,2 oranında artış göstererek 1.716mn TL olmuştur. Bu sebeple brüt kar geçen yıla göre %9,3 oranında azalmış ve 135,9mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 2017’nin dördüncü çeyreğine göre %26,4 artış göstermiş ve diğer faaliyetlerden 57,4mn TL gelir yazılmıştır. Böylece faaliyet karı 139,9mn TL olmuştur. Finansman tarafında da 23,9mn TL gelir yazılmıştır. 163,7mn TL vergi öncesi kara ulaşan şirket 4,8mn TL’lik vergi gideri ile geçen seneye göre %85,4 artışla 158,9mn TL ana ortaklık karına ulaşmıştır. 4. çeyrek sonuçlarıyla birlikte şirketin 2018 yılı ana ortaklık net dönem karı 622,6mn TL’ye ulaşmıştır. 2017 yılı ana ortaklık karı 295,2mn TL idi.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “AL”, Nötr): Yapı Kredi Bankası yurtdışında toplam 7 milyar dolar veya muadili tutara kadar borçlanma aracı ihracı için genel müdürlüğe yetki verdi.

7 Şubat 2019 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için tıklayınız…

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Yıldız Holding: Yıldız Holding, Godiva’nın, 4 ülkedeki operasyon ve Belçika’daki fabrikasını MBK Partners’a satmak için bir anlaşma yaptı. Yapılan anlaşmaya göre, MBK Partners, Godiva’nın faaliyet gösterdiği 100’den fazla pazarın içerisinden Japonya, Güney Kore, Avustralya’daki perakende ve dağıtım operasyonlarını alırken, Yeni Zelanda’da da pazar geliştirme hakkını elinde bulunduracak. Godiva paketli ürünler, e-ticaret, duty free noktaları (Japonya ve Güney Kore) ve bu ülkelerdeki 300’den fazla perakende mağazası da satış anlaşmasının kapsamında yer alıyor. Yıldız Holding, Godiva’nın bu 4 ülke dışındaki tüm coğrafyalarda yer alan 100’den fazla pazardaki operasyonlarının ve dünyadaki Godiva markasının tüm haklarının sahibi olmaya ve markayı yönetmeye devam edecek. Kaynak: Dünya

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 69 milyar TL’den 63 milyar TL’ye geriledi. Tamamı haftalık repodan karşılandı ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı.

ABD 10 yıllıkların faizinin Fed toplantı tutanaklarına anlamlı bir tepki vermediğini görüyoruz. Dün %2,64 seviyesinden kapanan 10 yıllıkların faizi bugün sabah saatlerinde ticaret görüşmelerinin takip edilmeye devam edilmesiyle %2,66’lara yakın seyretmekte.

Yurtiçinde faizlerde kademeli ve sınırlı artış sürüyor. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 3 baz puanlık artışla %18,71 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi 23 baz puanlık artışla %15,36 seviyesine yükseldi.