Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (15.09.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Bütçe sabahına nötr risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizör: Kuzey Kore’nin yine füze denemesiyle jeo-politik risk priminin artması. S&P500, vadeli işlemelerde %0,14 oranında değer kaybederken, Dolar / TL kotasyonları 3,4329 seviyesinden geçiyorlar. Cuma günü sabahını, yoğun yaşayacağız. TSİ 10:00’da merkez bankası, Temmuz ayı ödemeler dengesi tablosunu açıklayacak. Temel mal ve hizmet dengesinde iyileşme eğilimi sürmesine karşın altın ithalatındaki artış, manşet veriyi bozmakta. Temel mal ve hizmet dengesi (altın ve enerji hariç cari denge) sene başında 10 milyar Dolar tutarında açık vermekteydi. Haziran ayı itibariyle temel denge açığı 1,9 milyar Dolar tutarına kadar iyileşti. Hatta, petrol fiyatlarının yukarı yönlü seyrine rağmen enerji kalemi eklendiğinde altın hariç cari açık 35 milyar Dolar’dan 29 milyar Dolar tutarına kadar iyileşti. Senenin ilk altı ayında toplam net 4,1 milyar Dolar tutarındaki altın ithalatı cari açığın 34,1 milyar Dolar tutarına açılmasıyla sonuçlandı. Yine de nominal değerler açısından güçlü artış kaydeden milli hasıla oransal bazda cari açığı frenlemekte. Ödemeler dengesi ile aynı anda TÜİK Haziran ayı istihdam verisini açıklayacak. TÜİK, istihdamı kayan merkezi ortalamalar şeklinde açıkladığı için bugünkü veride üçüncü çeyreğe ilişkin ilk ipuçlarını, Temmuz ayı değerlerini görebileceğiz. Tarım hasadında bu sene beklendiği üzere “var” yılı yaşanmasıyla rekolteler daha iyi seyrediyor. Tarım, istihdama katkısını sağlamakta. Turizm sektörü yaygın değer zinciri sayesinde ülke ekonomisini yaz aylarında canlandırmakta. Örneğin havacılık sektörü turizm değer zincirinde sıralanabilir. Turizmdeki iyileşme beraberinde havacılık ve değer zincirinin parçası diğer sektörlerde de toparlanmayı sağlamakta. Her iki sektör – tarım ve turizm, yaz aylarında istihdam piyasasını güçlendiriyorlar. TSİ 11:00’de ise Maliye Bakanlığı, Ağustos ayı bütçe gerçekleşmesini açıklayacak. Türkiye’de bütçe daha çok “gelir” tarafından idare edilmekte. Doğrudan harcama yerine vergi politikaları üzerinden yürütülen (örn. vergi teşviki) kamu maliyesi, bir yandan iktisadi faaliyeti canlandırırken bir yandan disiplini beraberinde gözetmekte. Tıpkı cari açık verisindeki gibi güçlü nominal milli hasıla büyümesi bütçe metriklerini dengelemekte. Türkiye’de bütçe dengesi hem kendi içerisinde geçmiş yıllar ile karşılaştırıldığında hem de benzer ülkeler ile cari durum açısından karşılaştırıldığında ülke ekonomisinin temel çıpalarından birisi olmayı sürdürüyor (Şekil 1). Önümüzdeki süreçte ilk aşamada S&P’den ardından önümüzdeki yıl Fitch’den ülke kredi notu görünümünde iyileşme bekliyoruz.

Günün küresel verisi TSİ 15:30’da açıklanacak Ağustos ayı ABD perakende satışlar. ABD’de ekonomi, güçleniyor. Reflasyon teması, son iki günde açıklanan üretici ve tüketici fiyat endekslerinde gördüğümüz üzere canlı. Her ne kadar kasırgalar verilerde geçici sapmalara kaynak verse de FED, bunları göz önünde bulunduracaktır. Aynı anda FED’in New York Şubesi, kuzey eyaletlere yönelik Empire imalat endeksini açıklayacak. Endeksin yüksek seyrini koruması bekleniyor. Ardından TSİ 16:15’de sınai üretim ve kapasite kullanım oranlarını izleyeceğiz. Tüketim talebi beraberinde üretim koşullarını tetiklemekte. TSİ 17:00’de ise Michigan Üniversitesi’nin beklenti anketini göreceğiz.

Bugün izleyeceğimiz bir temel gelişme daha var: Rusya Merkez Bankası! Rus ekonomisi bu yıl içerisinde artık yaptırımların etkisini atlatmaya başladı. Üretim koşulları iyileşirken fiyat istikrarında mesafe kaydedilebildi. Enflasyon %3,3 oranına kadar iyileşti. Bununla birlikte enflasyon beklentileri de iyileşme eğilimine geri döndüler. Hatırlayacak olursak; yaz aylarında petrol fiyatlarındaki düşüş, Ruble’deki değer kaybı ile birleştiğinde enflasyon beklentilerindeki aşağı trendin ara vermesiyle sonuçlanmıştı. Ağustos ayında tüketicilerin (hane-halkının) enflasyon beklentisi, 2010 yılında başlayan zaman serisinde başlangıçtan beri ilk defa tek hanede gerçekleşti. Seri tarihinin en düşük değeri %9,5 oranı ile kaydedildi. Rusya’da üretim, tüketime göre daha canlı. Tüketiciler, çeşitli endişelerle tasarruf eğilimi içerisindeler. Ekonominin daha güçlü hale gelebilmesi için tüketicilerin daha çok harcama yapmaları gerekiyor. Bunun için merkez bankasının faiz indirimlerini fiyat istikrarını bozmadan sürmesi bekleniyor. Bugün, TSİ 13:00’de Rusya Merkez Bankası’nın 50 baz puan ile indirimlere kaldığı yerden başlaması mümkün. Faizin %8,50 oranına düşmesi bekleniyor. Bu akşam ayrıca S&P, Rusya’nın kredi notunu gözden geçirecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Öneri “TUT”, Sınırlı Pozitif): Şirket ile bir yurt dışı müşteri arasında Elektro-Optik Sistemlerin tedarikine yönelik 13.09.2017 tarihinde 10,7mn USD tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında teslimatlar 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilecektir.

Şirket ayrıca Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında 17.04.2002 tarihinde imzalanan Füze İkaz Sistemleri (MWS-TU) Tedarik Sözleşmesi’ne ilişkin olarak 14.09.2017 tarihinde sözleşme değişikliği yapılmıştır. Söz konusu sözleşme değişikliği ile ASELSAN’a toplam 17,3mn EUR tutarında ilave sipariş verilmiştir. İşbu sözleşme değişikliği kapsamında teslimatlar 2020 yılına kadar tamamlanacaktır.

Bagfaş (BAGFS, Nötr): Gürcistan ve Türkmenistan’a ihraç edilmek üzere Dreymoor firmasından 12bin ton DAP gübresi siparişi alınmıştır. Siparişin tutarı 4,3mn USD olup, sevkiyatın Eylül ayında tamamlanması planlanmaktadır. Ödemeler mal mukabilidir.

İş Bankası (ISCTR, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka’nın GMTN programı kapsamında hazırladığı 15mn Avustralya Doları tutarındaki ihraç belgesi SPK tarafından onaylanmıştır.

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Negatif): 2016 ve 2017 yıllarında Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu müfettişlerince 2014 yılı için Şirketin kanuni defter ve belgeleri üzerinde gelir vergisi stopajı yönünden inceleme gerçekleştirilmiştir. İnceleme neticesinde Pegasus tarafından hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış uçucu personele yapılan uçuş tazminatı ve uçuş tazminatı farkı ödemelerinin gelir vergisi istisnasına tabi tutulması eleştirilmiştir. Bu doğrultuda 2014 yılı için şirket aleyhine re’sen 38,6mn TL gelir vergisi (stopaj) ve 293,3bin TL damga vergisi tarh edilmiş ve ayrıca 57,9mn TL gelir vergisi ziyaı ve 439,9bin TL damga vergisi ziyaı cezası uygulanmıştır. Şirket konuyla ilgili bugüne kadarki sektör uygulamaları ve vergi uzmanlarının görüşleri doğrultusunda inceleme konusuna ilişkin olarak vergi mevzuatı ile tam uyum içinde olduğu görüşündedir ve finansal tablolarında incelenmeyen dönemler de dâhil olmak üzere herhangi bir karşılık ayırmamıştır. Söz konusu tarhiyat ve ceza uygulamasına karşı şirketin Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu nezdinde uzlaşma talebinde bulunma ve uzlaşmanın vaki olmaması durumunda vergi mahkemeleri nezdinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Şirketin ayrıca vergi incelemesi sonuçlarının indirime konu edilmesini talep imkânı bulunmaktadır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu  Standard & Poor’s 14 Eylül 2017 tarihli raporunda şirketimizin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu BB, görünümü ise “Negatif” olarak teyit etmiştir.

Türk Telekom (TTKOM, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Türkiye Haber-İş Sendikası arasında 8 Mayıs 2017 günü başlayan 12. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmıştır.  Türkiye’de yaklaşık 12.000 Sendika üyesi çalışanımızı kapsayan toplu iş sözleşmesi 01/03/2017-28/02/2019 tarihleri arasında 2 yıl süreyle geçerli olacaktır.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): 126 gün vadeli 300mn TL nominal değerli ve 182 gün vadeli 100mn TL nominal değerli Vakıfbank finansman bonoları ihraç ve halka arz edilecek olup Vakıfbank Finansman Bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işlemi 18-19-20 Eylül 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 400mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 600mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka tarafından Medium Term Note (MTN) programı kapsamında yurt dışında ihraç edilmesi planlanan 15mn USD tutarındaki borçlanma aracı için tertip ihraç belgesi alınabilmesi amacıyla SPK’ya yapılan başvuru onaylanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Çimento Sektörü: Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) verilerine göre, 2017 yılı Haziran ayında iç piyasada 5,38mn ton, dış piyasada 0,69mn ton olmak üzere toplam 6,06 milyon ton çimento satışı yapıldı. Haziran ayı rakamlarıyla birlikte ilk yarıda toplam satış rakamı 35,8mn tona ulaşırken bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %3,7 oranında düşüş kaydedildi. Mayıs ayında artmaya başlayan satışlar, Haziran ayında Ramazan ve Bayram etkisiyle tekrar düşmüştür. Türkiye’nin çimento üretimi Haziran ayı itibariyle 6,3mn ton olurken, Ocak-Haziran dönemi ise yıllık % 4.19 düşüşle 36mn ton olarak gerçekleşmiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Marka Yatırım Holding (MARKA): Şirket ile Almanya’da faaliyet gösteren Kirchhoff Consult AG (KC) arasında protokol imzalanmıştır. Söz konusu protokol, Marka Yatırım Holding’in önümüzdeki dönemde muhtemel sermaye artışı işlemine ilişkin KC’nin danışman olarak hareket edeceği esasları belirlemektedir. KC, protokolde öngörülen 6 aylık bir dönem içerisinde, işlemin gerçekleştirilmesine yönelik olarak uygun yatırımcı araştırması yapacak, potansiyel yatırımcılar ile iletişimde bulunacak ve işlemin gerçekleştirilmesi için gereken azami çabayı gösterecektir. Protokolde öngörülen 6 aylık süre sona erdiğinde, halen potansiyel yatırımcılar ile devam eden pazarlıkların bulunması halinde, söz konusu protokolün süresi, devam eden pazarlıkların en sonuncusunun tamamlanması için gerekli olan süre kadar kendiliğinden uzayacaktır. KC ile yapılan protokol kapsamında, potansiyel yatırımcılardan 150mn EUR’ya kadar bir kaynak sağlanması hedeflenmektedir.