Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (15.03.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın son işlem gününde risk iştahı pozitif seyrediyor. Ticaret görüşmeleri ve Brexit odakta yer alan konular olarak ön plana çıkıyor. Dün ABD – Çin ticaret görüşmelerinin mart ayında yapılmayacağı haberi borsalarda sınırlı da olsa baskı yapsa da, bu sabah iki tarafın müzakerelerde ilerleme kaydedildiğinin açıklanmasıyla Asya tarafı pozitif. Asya’daki olumlu görüntüyle birlikte ABD vadeliler de alıcılı. Öte yandan, Brexit anlaşmasının ertelenmesini içeren önergenin kabul edilmesi risk iştahını destekliyor. Geçen hafta yılın en kötü haftasını geçiren borsaların kayıplarını neredeyse telafi etmesi günün geri kalanında da iyimserliğin devam edeceğini gösteriyor. Bu ortamda, bir miktar geride kalan BIST100 endeksi güne %0,4 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde yurtdışı piyasalara paralel hareket edebilir.

MAKROEKONOMİ

Brexit anlaşmasının ertelenmesini içeren önergenin kabul edilmesinin risk iştahını artırması bununla birlikte ABD-Çin ticaret odaklı haber akışının risk iştahını ölçülü sınırlamasıyla haftanın son iş gününe başlıyoruz.
• İngiliz Parlamentosu, Başbakan May’in Brexit erteleme teklifini onayladı. Anlaşmanın parlamentodan geçmesi durumunda May hükümeti, Avrupa Birliği’nden Brexit’in 30 Haziran’a kadar ertelenmesini talep edecek. AB liderleri 21 Mart’ta Brüksel’de buluşacak ve nihai kararı verecek.
• ABD-Çin ticaret müzakereleri kapsamında mart ayı sonunda yapılması beklenen ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping zirvesinin nisan ayı sonlarına doğru ertelendiğine ilişkin gelen haber akışı risk iştahını baskıladı. Zirvenin erteleneceğinin gözlenmesi ABD’nin anlaşma yapmak için aceleci davranmadığını gösteriyor.
Bugün yurtiçinde saat 10’da aralık dönemine ait işsizlik oranı ile saat 11’de şubat ayına ait bütçe dengesi açıklanacak.
• İşsizlik oranı kasım döneminde %12,3’e yükselerek Şubat 2017’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti. Aralık döneminde işsizlik oranındaki artışın sürmesini bekliyoruz. Ancak yeni yıla başlangıç yaparken İktisadi Yönelim Anketini incelediğimizde gelecek 3 aya yönelik toplam istihdam kaleminde sınırlı iyileşme gözlemliyoruz. Eylül-Aralık döneminde 100 seviyesinin altında seyreden toplam istihdam endeksi, 2019 yılının ilk iki ayında 100 seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Ancak istihdam piyasasına öncü olarak kabul edilen endeks, hala temmuz öncesi seviyelerinin altında bulunmakta. Bu durum işsizlik oranlarındaki yükselişin devam edebileceğine ancak yükseliş hızının azalabileceğine bir işaret olabilir.
• Bütçe dengesi tarafında 2019 yılına başlangıç yaparken gelirler tarafının beklentilerden güçlü bir başlangıç yaptığını gördük. Bu durumda TCMB kârının erkene alınması ana neden olmuştu. Bununla birlikte harcamalardaki artış da dikkatimizi çekmişti. 2019 yılında ekonomide dengelenmenin özellikle ilk yarıda sürmesini beklemekteyiz. Bu görüntü altında yavaşlayan ekonomi ile işsizlik oranlarında sınırlı artışın devam edebileceğini ve vergi gelirlerinin de bütçeye katkısının azalacağını beklemek yanlış olmaz. Bu gelişmeler ışığında ekonomimizin temel çıpası olan mali disiplinin korunması için gider azaltıcı tedbirlerin ve gelir artırıcı adımların boyutu önemli olacak.

Bugün TSİ 16.15’de ABD’de şubat ayına ait sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak.
• ABD’de sanayi üretimi, ocakta aylık bazda -%0,6 oranında gerilemişti. Söz konusu aylık gerileme, son 1 yıllık dönemdeki, geçen yılın mayıs ayındaki -%0,8’lik gerilemenin ardından, ikinci daralma olarak kayıtlara geçmişti. Sanayi üretiminin, aylık bazda şubat ayında ise toparlanarak %0,4 artması ve yeniden pozitif bölgeye geçmesi beklenmekte.
• Kapasite kullanım oranı, ocakta %78,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Son 1 yıllık dönemde en yüksek seviye %78,9 ile geçen yılın kasım ayında görülmüştü. Kapasite kullanım oranının, şubat ayında ise hafif yükselerek %78,4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.
Son olarak ABD’de TSİ 15.30’da mart ayına ait New York Fed imalat endeksi açıklanacak. TSİ 17’de mart ayına ait Michigan tüketici güven endeksi izlenecek.

Gelecek hafta başlıca iki gelişmiş ülke Merkez Bankası faiz kararına odaklanacağız. 20 Mart’ta ABD Merkez Bankası faiz kararı, 21 Mart’ta İngiltere Merkez Bankası faiz kararı bulunuyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Şirket 4. çeyrek (Kasım-Ocak dönemi) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ana ortaklık net dönem zararı 2,5mn TL olmuştur. 4Ç2017’deki ana ortaklık net dönem karı 7,2mn TL idi. Mavi Giyim’in satış gelirleri 4Ç2018’de geçen yılın aynı dönemine göre %33,4 artışla 575,1mn TL olurken, satışların maliyeti %42,4 artışla 298,4mn TL oldu. Brüt kar ise %24,9 artışla 276,7mn TL’ye yükseldi. Brüt kar marjı ise 3,3 puan düşüşle %48,1 oldu. Operasyonel giderler %19,1 artışla 232,7mn TL’ye yükseldi. Diğer faaliyetlerden 2,2mn TL gelir kaydedildi. Faaliyet karı %67,2 artışla 46,1mn TL olurken, faaliyet karı marjı 1,6 puan artışla %8’i gösterdi. FAVÖK ise %41,8 artışla 62,8mn TL oldu. FAVÖK marjı 0,6 puan artışla %10,9’a yükseldi. Net finansman gideri 4Ç2017’ye göre 25mn TL artışla 44,8mn oldu. 2mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem zararı 2,5mn TL oldu. 4. çeyrek zararına karşın şirketin 2018 yılı ana ortaklık net dönem karı %6,6 artışla 91,5mn TL’ye ulaştı.

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Banka tarafından  İTMK Programı altından yurt dışında ihraç edilecek 400mn TL nominal değerli 5 yıl vadeli İTMK’ya ilişkin ihraç belgesi SPK tarafından onaylanmıştır.

13 Şubat 2019 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “AL”, Nötr): Banka tarafından İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (İTMK) programı kapsamında yurtdışında ihraç edilecek 400mn TL tutarında 5 yıl vadeli İTMK’ya ilişkin ihraç belgesi SPK tarafından onaylanmıştır.

7 Şubat 2019 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk hükümetinin kamu kurumlarının Ziraat Bankası, Halkbank (HALKB, Öneri AL, Sınırlı Pozitif) ve Vakıfbank’ta (VAKBN, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif) tuttukları mevduatlara faiz sınırını düşürmesinin fonlama maliyetini aşağıya çekeceği nedeniyle bu bankaların kredi notları için “pozitif” olduğunu bildirdi.

18 Şubat 2019 Tarihli Halkbank Raporumuz için tıklayınız…

14 Şubat 2019 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

İş Finansal Kiralama (ISFIN, Sınırlı Negatif): ISFIN payında 17/06/2019 tarihine kadar 3 ay süreyle açığa satış ve kredili işlem yasağı ile  brüt takas tedbiri uygulanacağı duyurulmuştur.

Özak GYO (OZKGY, Nötr): JCR Eurasia Rating, Şirket’e ilişkin yürüttüğü kredi derecelendirme süreci sonucunda Şirket’i “yatırım yapılabilir” kategoride derecelendirerek; Uzun Vadeli Ulusal Notu “A+ (Trk)”, Kısa Vadeli Ulusal Notu “A-1 (Trk)” olarak, notlara ilişkin görünümleri ise “Durağan” olarak belirlemiştir.

Polisan Holding (POLHO, Nötr): SPK, Polisan Holding’in bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onayladı. Dün açıklanan SPK haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, onayın ardından şirket 370mnTL değerindeki mevcut sermayesini iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 388,5mn TL artırarak 758,5mn TL’ye çıkaracak.

Kütahya Porselen (KUTPO): Şirket Çimse-İş Sendikası ile yapmış olduğu toplu iş sözleşmesi 31/01/2019 tarihinde sona ermiş olup, 01/02/2019-31/12/2020 tarihleri arasını kapsayan yeni toplu iş sözleşmesi Şirket ve Çimse-İş Sendikası arasındaki görüşmeler neticesinde 13/03/2019 tarihinde taraflar arasında imzalanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 75 milyar TL’den 77 milyar TL’ye yükseldi. Fonlamanın tamamı haftalık repodan karşılandı ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi yatay görünümünü sürdürüyor. Dün %2,61-2,64 bandında hareket eden ABD 10 yıllık tahvil faizi, haftayı haftalık bazda yaklaşık 2 baz puan yükselişle sonlandırmaya hazırlanıyor. Bugün 10 yıllıkların faizi %2,62 seviyelerinde dengelenmiş durumda.

Yurtiçi bono piyasasında bu hafta verim eğrisinin (faiz ile vade arasındaki ilişkiyi gösteren eğri) yukarı kaydığını gözlemledik. Haftalık bazda 10 yıllık gösterge kağıdın faizinde 83 baz puanlık bir artış gözlemliyoruz. 2 yıllık gösterge kağıdın faizinde de haftalık bazda 14 baz puanlık bir yükseliş gözlenmekte. Dün ise 2 ile 10 yıllık kağıdın bileşik faizi günü sırasıyla %18,94 ve %16,26 seviyesinden sonlandırdı.