Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (15.01.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Bütçe sabahına güçlü risk iştahı ile uyanıyoruz. S&P500, vadeli işlemlerde %0,1 oranında değer kazanırken, Dolar / TL kotasyonları 3,7563 seviyesinden geçiyorlar. Artık Ocak ayının üçüncü haftasına girerken ekonomi gündemi alıştığımız temposuna kavuşuyor. ABD’de senenin yeni yılın ilk iktisadi faaliyet verilerini FED’in bölgesel endekslerinde görme şansı bulacağız.  Esasen, 30 Ocak günü iki nedenle bu yılın temposunu belirlemeye aday: 1) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2018 yılının ilk enflasyon raporunu açıklayacak, 2) ABD Başkanı Donald Trump, geleneksel “Birliğin Durumu” (State of The Union) konuşmasını yapacak. ABD Başkanları, yıllık konuşmalarını daha erken yapmayı tercih edebiliyorlar. Trump, konuşmasını bu yıl ayın sonunda gerçekleştirecek. Konuşmasının odağı “küresel ticaret” etrafında şekillenebilir.  TCMB, Perşembe günü yılın ilk para politikası kurulunu topluyor. Merkez bankasından faiz göstergelerinde herhangi bir değişiklik beklenmiyor. “Kararlı” duruş, Türk Lirası’ndaki istikrara ve baz etkisine bağlı dez-enflasyon sürecinde merkez bankasını aynı yerde tutacağa benziyor. Enflasyonun bu yıl izleyeceği patika gereği son çeyrekte bir tur dez-enfalsyon ile daha karşılaşmamız yüksek olasılık. Buna rağmen merkez bankasının mevcut %7 oranındaki yıl sonu tahmini düşük kalıyor. Bu nedenle enflasyon tahmininin nasıl yukarı çekileceği, güncelleme sırasında hangi değişkenlerin (ithal mal fiyatı, gıda fiyatı vb) etkileneceği bizlere kıymetli bilgiler sunacak. Diğer yandan, Güney Kore, Güney Afrika ve Kanada, merkez bankası toplantılarının bu hafta gerçekleştirecek diğer ülkeler.

Çin’de veri takvimi yoğun geçecek. Büyüme ve konut fiyatları izleyeceğimiz değişkenler. Perakende satışlar ve sınai üretim de açıklanacak. Ancak bunlar Aralık ayına ait veriler ve büyüme verisinin içinde zaten yerlerini alacaklar. Buna karşılık konut sektörünün gelişimi küresel girdi maliyetleri için 2018 yılında yakından takip edilmesi gereken bölüm. ABD tarafında FED’in New York ve Philadelphia Şubeler’i bölgesel endekslerini açıklayacaklar. New York, “Empire” endeksi ile kuzey eyaletlerdeki faaliyeti, Philadelphia ise “Philly” endeksi ile yine kuzeydeki reel sektör güvenini belirtecekler. İki endeks de Ocak ayı verilerinden üretilecek. Momentumun geçen yıldan bu yıla taşındığını göstermelerini bekliyoruz. İlaveten Aralık ayının resmi sınai üretim ve kapasite kullanımını çeşitli konut verileriyle birlikte gözlemleyeceğiz. FED de 31 Ocak günü toplantısı öncesinde Bej Kitabı’nın açıklayacak.

TSİ 10:00’da TÜİK, istihdam verilerini açıklarken TSİ 11:00’da Maliye Bakanlığı, Aralık ayı bütçe gerçekleşmesini açıklayacak. Böylece 2017 yılının tam performansını görebileceğiz. Kamu maliyesinde yılı piyasada beklenenlere göre daha iyi bir oranla tamamlayabiliriz.

TSİ 18:15’de İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikası kurulundaki bağımsız üye Silvana Tenreyro konuşma yapacak. Tenreyro, konuşmasında Gelişmiş Ülkeler’deki verimlilik problemini işleyecek. Tenreyro’nun verimlilik konusuna yaklaşımı, kendisini kurulun diğer üyelerinden ayrıştırmakta. Kasım ayında Tenreryo faiz arttırım yönünde oy kullanmıştı. Bugünkü konuşmasıyla faiz arttırım konusuna bakış açısını görebileceğiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Anadolu Efes’in konsolide satış hacmi, bira operasyonlarının güçlü performansı ve meşrubat operasyonlarının pozitif katkısıyla 2017 yılının dördüncü çeyreğinde yıllık %3,8 oranında büyüme kaydetmiştir. Büyümeye en büyük katkı, dördüncü çeyrekte yıllık %13,7 oranında büyüyen uluslararası bira operasyonlarından gelmiştir. Dolayısıyla, Anadolu Efes’in konsolide satış hacmi 2017 yılı için vermiş olduğumuz orta-tek haneli büyüme beklentisine paralel olarak yıllık %4,4 oranında büyüyerek 91,3 milyon hektolitre (“mhl”) seviyesine yükselmiştir.

Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Şirket’in 2017 Aralık ayındaki brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %9 oranında artarak 593mn TL’ye yükselmiştir. Böylece Aralık ayı prim üretimi ile birlikte 2017 yılındaki brüt prim üretimi bir önceki yıla göre %4 oranında artarak 4,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Aselsan (ASELS, Öneri “TUT”, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında Modüler Geçici Üs Bölgesi Projesi ile ilgili olarak 05.02.2013 tarihinde imzalanan sözleşmeye ilişkin sözleşme değişikliği yapılmıştır. Söz konusu sözleşme değişikliği ile Aselsan’a (16mn dolarlık kısmı opsiyonel olmak üzere) toplam 119,1mn dolar tutarında ilave “Güvenlik Sistemi” siparişi verilmiştir. İşbu sözleşme değişikliği kapsamında teslimatlar 2020 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır.

1 Kasım 2017 Tarihli Aselsan Raporumuz için tıklayınız…

Coca-Cola (CCOLA, Nötr): 2017 yılında konsolide satış hacmi %4,1 artış kaydetmiştir. Gazlı içecekler (%3,3 artış), gazsız içecekler (%8,5 artış) ve çay kategorilerindeki (%20,9 artış) güçlü performans hacim artışına katkı sağlarken, su kategorisinin satış hacmi %3,2 gerilemiştir. Türkiye operasyonlarının toplam satış hacmi içindeki payı 2016 yılında %51 iken, 2017 yılında %50 olarak gerçekleşmiştir. 2017’nin dördüncü çeyreğinde konsolide satış hacmi %1,4 artış kaydetmiştir. Söz konusu dönemde gazlı içecek ve gazsız içecek kategorileri sırasıyla %3,0 ve %16,8 büyüme sergilerken, su ve çay kategorileri sırasıyla %4,0 ve %7,7 daralma göstermiştir.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Şirket 2018 yılı beklentilerini açıkladı. Buna göre şirketin konsolide ciro beklentisi 4,3 milyar TL, FAVÖK beklentisi 363mn TL  olup yatırım hedefi 186mn TL’dir.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Medyada Banka sermayesinin artırılacağına ve bu konuda yatırım bankaları ile görüşüldüğüne dair bazı haberlerin yayımlanması üzerine Banka açıklama yaptı. Yapı Kredi, “Bankamız Yönetim Kurulu tarafından bu konuda alınmış herhangi bir karar bulunmamaktadır.” açıklamasında bulundu.

30 Ekim 2017 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için tıklayınız..

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Yerli kömürle çalışanlar başta olmak üzere santralların beklediği kapasite mekanizması belli oldu. Buna göre santralların verimliliğine ve gücüne bakılacak. Santrallara yıllık ödemenin 2 milyar TL’yi aşacağı hesaplanıyor. Uygulamaya tüm santrallar alınmayacak. Kurulu güce ve verimliliğe bakılacak. İhtiyaç bölgeleri dikkate alınacak. Uygulama kapsamında başta linyit olmak üzere yerli ve yenilenebilir kaynaklarla çalışan santrallara öncelik verilecek. Doğalgaz ve ithal kömürle çalışan santrallar da ihtiyaçlar doğrultusunda kapasite mekanizmasına dahil edilecek. Kaynak: Habertürk

Faktoring: Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Baydar, faktoring sektöründe geçen yıl %25’lik bir ciro artışı yaşandığını ve bu yıl ise artış oranının %20 seviyesinde gerçekleşebileceğini bildirdi. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bossa Ticaret (BOSSA, Nötr): Şirket’e; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Ar-Ge Merkezi Belgesi” verilmesi uygun bulunmuştur. Böylece Şirke, Ar-Ge Merkezlerine sağlanan teşvik ve muafiyetlerden yararlanmaya hak kazanmıştır.

Rapor için tıklayın.