Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (07.02.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Almanya’da sınai üretim günü sabahına piyasalarda dengelenme çabasıyla uyanıyoruz. S&P500, vadeli işlemlerde %0,23 oranında değer kaybederken, Dolar / TL kotasyonları 3,7662 seviyesinden geçiyorlar. TSİ 10:00’da Almanya’da Aralık ayı sınai üretim verisi açıklanacak. Dünkü siparişler aylık %3,9 oranında artışla reel ekonominin gücünü yansıttılar. Daha önceden sınırlı veri setleriyle ilk tahminleri açıklanan büyüme verilerinde yukarı yönlü güncellemeler görebiliriz. Sınai üretim, Kasım ayında %3,4 oranında artış kaydetmişti. Sınai üretim ve fabrika siparişleri arasında genellikle işaretler ters çalışıyor. Bu nedenle bugünkü veride istatistiksel açıdan sağlıklı bir şekilde gerilemeyle karşılaşabiliriz. Sınai üretimin Aralık ayında salt istatistiksel sebeplerle %0,7 oranında gerilediği düşünülüyor. Yine de yıllık büyüme hızı için beklenen %6,8 oranı sene boyu kaydedilen başarıyı yansıtmakta.

Haftanın son kısmı merkez bankaları gündemiyle yoğunlaşacak. Bugün Hindistan (RBI), Brezilya (BCB), Yeni Zelanda (RBNZ), Polonya, ve Romanya’yı izleyeceğiz.  Doğu Avrupa’da enflasyonist baskılar artıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yörüngesindeki Doğu Avrupa merkez bankaları da ECB’nin normalleşme sürecine ayak uydurmaya çalışıyorlar. Geçen yıl Çekya, kur çıpası rejimini bırakarak faiz arttırmaya başladı. Çekya’yı bu yılın başında Romanya faiz arttırımıyla izledi. Bugün de Romanya’nın faiz arttırım döngüsünde bir adım daha atması bekleniyor. Polonya’da ise para politikası ciddi bir tartışma konusu. Kurul’dan farklı sesler duymak mümkün. Polonya, henüz faiz arttırımına hazır görünmüyor. Yılın ilerleyen döneminde bir adım atıp atmayacakları ise kararlarını nasıl açıklayacaklarına bağlı. Brezilya’nın bugün 25 baz puanlık son bir adımla faizi %6,75 oranına çekip indirim döngüsünü tamamlaması bekleniyor. Yeni Zelanda’nın da dün Avustralya örneğindeki gibi faizi sabit tutması mümkün. Hindistan’ın durumu ise biraz daha Polonya’yı andırmakta. Piyasada Hindistan ile ilgili görüşler ciddi bir ayrışma içindeler. Geçen hafta açıklanan bütçe aslında piyasanın beklentilerini tam anlamı ile karşılayamadı. Kırsal kesimdeki seçmeni hedefleyen politikalar, beraberinde enflasyonist baskı getireceğe benziyorlar. İlaveten önümüzdeki yıl gerçekleşecek seçimler de kamu harcamaları açısından bir risk unsuru. Ekonomi, uygulamaya giren vergi kanunun ardından istenen hızda seyretmiyor. Geçen senenin başında Hindistan Merkez Banaksı, piyasaya sıkı para politikası mesajı vermişti. Piyasada faiz arttırım beklentisi hakimdi. Ancak senenin ortasında faiz indirimiyle karşılaşmıştık. Bu sene de bir yandan ekonomiyi canlı tutabilmek diğer yandan kamu maliyesinin enflasyonist baskılarını dengelemek için merkez bankasını zor bir yıl bekliyor. Şimdilik, merkez bankasından bir değişiklik beklenmiyor.

Yurt-içinde TSİ 17:30’da Hazine nakit dengesini izleyeceğiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Yapı Kredi Bankası’nın net dönem karı, 2017 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %4,5 oranında artarak 880mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 867mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 861mn TL’nin hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Ayrıntılar için tıklayınız…

Çemtaş Çelik (CEMTS, Sınırlı Pozitif): Çemtaş’ın 4Ç2017’deki net dönem karı 16,5mn TL ile bir önceki yılın aynı çeyreğinde elde edilen 6,2mn TL’lik karın üzerinde gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2017’de bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %69 oranında artarak 142,2mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar %56,9 artışla 25,6mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı ise satılan malın maliyetinin ciro artışından daha yüksek artmasına bağlı olarak 1,4 puan düşüşle %18 olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet karı, diğer faaliyet gelirlerindeki artışa bağlı olarak, %127,5 artışla 23mn TL’ye ulaşmıştır. Faaliyet kar marjı da 4,1 puan artışla %16,1 olmuştur. 4,9mn TL’lik finansman gideri sonrası şirketin vergi öncesi net karı 20,4mn TL’yi, net karı ise 16,5mn TL’yi göstermiştir. Net kar marjı 4Ç2016’daki %7,4 seviyesinden 4Ç2017’de %11,6’ya yükselmiştir. Son çeyrek kar rakamı ile birlikte, Şirketin 2017 yılı net dönem karı da %217 artışla 91mn TL seviyesine ulaşmıştır.

Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, hisse başına 0,34TL net (Brüt 0,40TL) nakit kar payının dağıtılması için Genel Kurul’a teklif verilmesine karar verildiğini duyurmuştur.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 3 adet Migros Jet formatında satış mağazası Ocak ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Ocak 2018 itibariyle Şirketin mağaza sayısı, iştiraki Kipa’nın 162 mağazası dahil, yurtiçinde 1.857 ve yurtdışındaki iştirakleri vasıtasıyla 39 olmak üzere toplam 1.896’dır. (2017 sonu: yurtiçi 1.858, toplam 1.897 mağaza)

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Enerji sektöründen kaynaklar Akkuyu nükleer santrali projesinde Rusya’nın ortağı olan konsorsiyumdan Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’ın çekildiğini ve Rus tarafının ortaklık için kamuya ait Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ve bazı Türk enerji şirketleriyle görüştüğünü söyledi. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Lokman Hekim (LKMNH, Nötr): Şirket 2014 yılı olağan genel kurulunda alınan yetkiye istinaden 3 yıl süreyle 0-6 TL fiyat aralığında şirket sermayesinin %10’una kadar geri alım yapma yetkisini Yönetim kuruluna vermişti. Şirket genel kuruldan aldığı yetki çerçevesinde bugüne kadar 1,5mn TL nominal bedelli (%6,38) hisse geri alımı gerçekleştirmiştir. Hisse senedinde fiyat istikrarının sağlanması amacıyla, geri alım programının herhangi bir fiyat ve işlem limiti olmadan toplam 2,4mn TL nominal bedele ulaşıncaya kadar devam edilmesine, bu amacın temini için gerekli miktarda fon ayrılmasına, ayrılacak fon miktarının öz kaynaklardan karşılanmasına, konu hakkındaki iş ve işlemleri takip etmek üzere Yönetim Kurulu Başkanı/Genel Müdür Mustafa Sarıoğlu’na yetki verilmesine karar verilmiştir.

Rapor için tıklayın.