Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (06.09.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Küresel çapta risk iştahı baskı altında kalmaya devam ederken, piyasaların odağındaki Gelişmekte Olan Ülke kurları bu sabah yatay. Ülke risk primimizdeki kısmi düşüşle birlikte TL ise dün pozitif ayrıştı. Türkiye ETF’i ise dün pozitif bir görüntüyle kapatırken, BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Pazartesi enflasyon verisi sonrasında merkez bankasının parasal duruşun yeniden şekilleneceğini açıklaması ile TL’de en azından yukarı yönlü ataklar sınırlı kalırken, oynaklık kısmen da olsa düşme eğiliminde. Teknik olarak da kısa vadeli aşağı yönlü riskler de artarken, güçlü olarak duran 6,70 direncinin altında kurda geri çekilme denemeleri görülebilir. Kurdaki olası düşüş endekse de destek olabilecekken, endekste olası yükselişlerde direnç yapılan 50 günlük ortalamanın geçtiği 94.200 seviyesi önemli. Aşağıda ise 92.200 civarındaki destek kritik gözüküyor. Diğer yandan, jeopolitik gelişmeler de yakından izlenirken, yarın Tahran’da gerçekleşecek Türkiye, Rusya ve İran zirvesi önemli olacaktır. Yurtdışına tekrar baktığımızda, dün “Brexit” gelişmeleri ile ilgili olumlu haber akışı ile birlikte Sterlin ve Avro değer kazanırken, Dolar endeksi sert bir şekilde düştü. Ancak Dolar endeksi (DXY) halen 95 seviyesinin üzerinde. GOÜ kurlarında kırılganlığın devam etmesi ve yarınki tarım dışı istihdam verisi öncesinde Dolar endeksi 95 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam edebilir.

MAKROEKONOMİ

Yurtiçinde haftanın son iki iş gününde makroekonomik veri gündemi sakin. Lakin zirve odaklı haber akışı gündemde yer etmekte. 7 Eylül’de Tahran’da Türkiye, Rusya ve İran’ın katılımıyla gerçekleştirilecek Suriye toplantısı izlenecek. Zirve trafiğinin ise Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa’nın Suriye konulu zirvede İstanbul’da bir araya gelmesiyle devam edebileceği görülmekte.

ABD’nin Çin’e USD 200 milyarlık ek gümrük vergisi getirebileceği beklentisi, Endonezya ve Arjantin’deki görünüm küresel piyasaların bugün de odağında olmayı sürdürecek. Bununla birlikte gelecek haftalarda görüşecek olan Kore liderlerinden çıkacak olumlu haberler piyasalardaki negatif havanın azalmasına katkıda bulunabilir.

  • Kuzey Kore ve Güney Kore lideri bu yıl üçüncü kez ki yüz yüze görüşmelerine hazırlanıyor. İkilinin görüşmesi öncesi Güney Kore’den bir heyet Kuzey Kore’ye gitti. Zirvenin 18-20 Eylül tarihlerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması yönünde atılacak olası somut adımlar ise gelişmekte olan ülkelerdeki satış baskısını hafifletebilecek bir unsur olarak önümüze çıkabilir.
  • Güney Afrika’nın sürpriz bir şekilde resesyona girmesiyle gelişmekte olan ülkelerin büyüme performansına ve verilerine daha yakından odaklanan küresel piyasalar gözlemleyebiliriz. Bu görüntü altında gelecek hafta ikinci çeyrekteki görünüme işaret edecek olan Türkiye ve Rusya’nın (ikinci revize) büyüme performanslarını takip edeceğiz. Zayıf büyümesi ardından Güney Afrika’da yetkililer de harekete geçti. Ülkenin Maliye Bakanı önümüzdeki hafta ekonomiyi destekleyecek bir yapısal reform paketi açıklayacaklarını söyledi.

Bugün TSİ 15.15’de ağustos ayına ait ADP özel sektör istihdam açıklanacak. Temmuz ayında 219 bin kişi açıklanan verinin 200 bin kişi açıklanması bekleniyor. Neticede verinin sağlıklı görünümünü sürdürüp 200 bin bandında kalması bekleniyor. ABD’de öncü göstergeler ağustos ayında ekonominin rayında gittiğini gösteriyor. Nitekim ISM imalatın son 14 senenin en yüksek seviyesinde açıklanması da imalat sektöründen istihdama katkısının canlı olduğunu gösteriyor.

  • Bugün ayrıca TSİ 17’de hizmet sektörünün seyrine ışık tutacak ağustos ayına ait ISM hizmet PMI verisi açıklanacak. Verinin 55,7 seviyesinden 56,8 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ayrıca saat 17’de temmuz ayına ait fabrika siparişleri açıklanacak.

Küresel anlamda imalat ve hizmet sektörünün gelişimini gösteren PMI verilerinde hizmet sektörü lehine bir ayrışım olduğunu görüyoruz. Bunun bir nedeni ise ticaret gerilimlerinin imalat sektörü üzerinde baskı oluşturması.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Şirket ile T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı arasında; İstanbul Başakşehir’de yer alan 13,5bin m² yüzölçümlü 1 adet arsanın 27mn TL bedel üzerinden peşin olarak, İstanbul Beşiktaş’ta yer alan toplam 29,8bin m² yüzölçümlü 16 adet arsaların ise 360mn TL bedel üzerinden altı eşit taksitte ödenmek üzere vadeli olarak, Şirket tarafından satın alınmasına yönelik 03.09.2018 tarihinde protokol imzalanmıştır.

3 Eylül 2018 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

İş GYO (ISGYO, Öneri “AL”, Sınırlı Negatif): Şirket’in geliştirmeyi planladığı Tuzla Konut Projesinin, mevcut konjonktür dikkate alınarak, uygun yatırım koşulları oluşuncaya kadar ertelenmesine karar verilmiştir.

Diğer yandan, SPK tarafından onaylanmak üzere, 600mn TL ihraç tavanı kapsamında, Türk Lirası cinsinden, yurt içinde, halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satış yöntemiyle tertipler halinde, maksimum 1.200 güne kadar vadeli borçlanma aracı ihraç edilmesine, ihraca ilişkin işlemlerin yerine getirilmesi hususunda Şirket Genel Müdürlüğü’ne yetki verilmesine karar verildiği duyurulmuştur.

17 Ağustos 2018 Tarihli İş GYO Raporumuz için tıklayınız…

Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Şirket Ağustos ayı üretim ve satış rakamlarını açıkladı. Buna göre Ağustos ayında üretim 1.405 adet, yurtiçi satış 525 adet olmuştur. Geçen sene Ağustos ayında üretim 3.313 adet, yurtiçi satış 2.235 adet idi. Ağustos ayıyla birlikte, 2018 yılındaki üretim 27.752 adet, yurtiçi satış 14.254 adet olmuştur. 2017 yılının aynı dönemindeki üretim 30.576 adet, yurtiçi satış 23.632 adet seviyesindeydi. Şirketin Ağustos ayındaki yurt dışı satışları ise geçen seneki 1.107 biraz üzerinde 1.211 adet olmuştur. 8 aylık yurtdışı satışlar ise 2018 yılında 8.822 adet olurken, geçen seneki 8.262 adetlik rakamın üzerinde gerçekleşmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörü Temmuz ayı net dönem karı bir önceki aya göre %12,9 oranında azalarak 4,5 milyar TL’ye gerilemiştir. Net faiz gelirlerindeki artışa karşın diğer faaliyet gelirlerindeki düşüş aylık bazda sektör karının gerilemesinde ana etken olmuştur. Özellikle YP cinsi kredi faiz gelirleri bir önceki ay yaşanan düşüş sonrasında Temmuz ayında yerini yükselişe bırakırken, toplam kredilerden alınan faiz gelirleri aylık bazda %10,3 oranında artış göstermiştir. Menkul kıymetlerden alınan faiz geliri ise bazı bankaların enflasyon tahminlerindeki yukarı yönlü güncelleme ve gerçekleşen enflasyonun yüksek olmasının etkisiyle toplam faiz gelirlerini desteklerken, mevduatlara verilen faizlerde ise %16,4 oranında artış görülmüştür. Sonuç olarak, bir önceki ay %3,4 oranında gerileyen net faiz gelirleri Temmuz ayında yerini %4,2 oranında artışa bırakarak 12,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ücret ve komisyon giderlerinde bir önceki ay dönem sonu olması nedeniyle oluşan baz etkisiyle %5,8 oranında azalma kaydedilirken, operasyonel giderlerindeki (personel giderlerindeki artışa rağmen) ve karşılık giderlerindeki düşüş ise aylık dönem karını desteklemiştir. Diğer faaliyetlerden elde edilen gelirlerin %58,9’luk düşüşle (dönem sonu bazının da etkisiyle) 1.841mn TL’den 756mn TL’ye gerileyerek bir önceki aya göre sektör karındaki gerilemede ana etken olmuştur. Ek olarak, ticari zarardaki yaklaşık 120mn TL’lik artış da karı baskılayan diğer etmen olmuştur. Temmuz ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 2018 yılı Ocak – Temmuz dönemindeki net dönem karı bir önceki yılın dönemine göre %15,5 oranında artarak 33.554mn TL’ye yükselmiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Doğuş GYO (DGGYO, Nötr): Şirket portföyünde yer alan “Gebze Center AVM” isimli gayrimenkulde mevcut kiracıların ödemekte olduğu EUR bazlı Türk Lirası karşılığı kira bedelleri için, 01.09.2018 – 30.09.2018 (bir ay) döneminde, 1 EURO kurunun ağırlıklı ortalaması 5,54 TL olacak şekilde belirlenmesine karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 153,8 milyar TL’den 150 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı %19,25’ten koridorun üst bandından sağlanmaya devam ediliyor ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19,25 seviyesinde sabit kaldı.

Yurtiçinde bono piyasası enflasyon verisini atlattıktan sonra Merkez Bankası toplantısı odaklı iyimser bir görünüm sergiliyor. Verim eğrisinin orta ve uzun tarafında alıcılı bir görünüm dikkat çekiyor. Cuma gününe göre 5 ve 10 yıllık kağıdın faizi, 50 ve 100 baz puan aşağı fiyatlanmış durumda. 10 yıllık tahvil faizi, %20,76 ile 9 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyede.

Gelişmekte olan ülkelerdeki endişelere rağmen güvenli liman tercihi olmayan ABD 10 yıllık faizi, güçlü ABD ISM imalat verisi sonrası %2,90 seviyesine yöneldi. ABD 10 yıllık faizi, 9 Ağustos’tan bu yana ilk kez %2,90 seviyesinin üzerinden kapanış yaptı. Bugün de istihdam verilerine odaklanacağımız bir gündeyiz. Verinin beklentilerin çok aşağısında ya da yukarısında gelmesiyle ABD 10 yıllık faizinde hareketlilik gözlemleyebiliriz.