Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (05.03.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Bunları, geçtiğimiz süreçte; gün be gün, ay be ay “Erken Ekonomi Brifingi”nde beraber tartışıp değerlendirdik:

  1. Ekim – Kasım döneminde kurdaki harekete bağlı enflasyon hızlı yükselmeye başladığında dez-enflasyondan umudu kesmememiz gerektiği (4 Aralık 2017).
  2. Üretici fiyatları enflasyonunun, tüketici fiyatları enflasyonuna yakınsayacağı (6 Aralık 2017).
  3. 2015 sonu, 2016 başı ile günümüzde 2017 sonu, 2018 başı arasındaki benzerlikleri (14 Aralık 2017).
  4. Gıda enflasyonunun ortalamasına dönme özelliğini.
  5. Ocak ayının yeni yıl fiyat ayarlamaları nedeniyle önemini (5 Şubat 2018).

Şubat ayları, Ocak ayındaki yüklü enflasyondan sonra karakteristik açıdan düşük enflasyon ayıdır (Şekil 1). Çünkü zaten yapılacak fiyat arttırımları bir ay öncesinde yapılır. Bugün, piyasa TSİ 10:00’da TÜİK Şubat ayı enflasyonunu açıkladığında genel fiyat seviyesinde 50 baz puan artış bekliyor. Ekim – Kasım döneminde kurun hızlı değer kaybettiği için perakendeciler fiyat ayarlamalarını öne çekmişe benziyorlar. Ocak ayında enflasyon, beklentilerden ve geçmiş yıllar ortalamalarından daha düşük oranda gerçekleşti. Normalde Ocak ayına kalacak zamların, geçtiğimiz yılın sonunda gerçekleştiğini anlıyoruz. Böylece yılın ilk çeyreğinde beklediğimiz dez-enflasyon iyice belirginleşecek.

Enflasyon ve benzeri ekonomik zaman serilerinde, senenin başlangıcındaki ilk aylar belirleyicidir. Senenin başında, serinin ne kadar yükseldiği, senenin geriye kalanında serinin izleyeceği seviyeyi tayin eder. Eğer seneye toplamda 150 baz puan enflasyon ile başlarsak (Ocak – Şubat toplamı) enflasyon patikası anlamında seviye yılın geriye kalanında tek hanelerde seyredebilir (Şekil 2). Senenin son çeyreğinde bir tur daha dez-enflasyon ile karşılaşırsak yılı, %8,5 oranıyla kapatabiliriz.

Enflasyonun eğilimindeki kalıcı iyileşme ise yaz aylarında anlaşılacak. Özellikle hizmet enflasyonu ve temel mal kategorisindeki hareketler merkez bankasının kararlarını etkileyecek değişkenler. Bugünkü enflasyon verisinin açıklanmasını müteakip Çarşamba günü gerçekleşecek Mart ayı PPK toplantısında, mevcut para politikası parametrelerinde değişiklik beklemiyoruz. Karar metninin odağında enflasyonun eğilimi yer alacaktır. Sıkı para politikası, baz etkisi ve gıda fiyatlarında ortalamaya dönme gibi istatistiksel özelliklerle birleştiğinde manşet enflasyonun tek haneye doğru düşmeye başladığını görüyoruz. Geçtiğimiz yıl, hammadde fiyatları, girdi maliyetleri ve kur şokuna bağlı ortaya çıkan enflasyonist dinamiklerin gücü azalıyor. Üretici enflasyonunda Dünya genelindeki gibi ciddi bir rahatlama söz konusu. Ancak çekirdek enflasyonun seyri henüz manşet göstergelerle aynı şekilde değil. Enflasyon eğilimi daha istendiği kadar iyileşmedi. Buna istinaden merkez bankası sıkı duruşundaki kararlılığı metne yansıtacağı görüşündeyiz. Enflasyonun ötesinde, küresel ekonomi anlamında belirleyici özellikteki gündem bu hafta da sürecek. Mart ayı ile birlikte senenin geneli için kritik bir dönemeçten geçiyoruz. Piyasalardaki oynaklıkta buna istinaden yükseldi.

Japonya (BoJ) ve Avrupa (ECB) merkez bankalarının toplantılarını izleyeceğiz. Japonya’da çok ciddi bir değişiklik beklenmiyor. Ancak ECB tarafında biraz daha hareketli günler geçirmemiz mümkün. Varlık alım programının ne zaman ve nasıl sonlanacağı artık belirginleşmeye başlayabilir. ECB’nin para politikasını normalleştirmesi, FED’e nazaran daha fazla belirsizlik içeriyor. Bu nedenle her anket döneminde piyasa oyuncularının fikirlerini değiştirdiklerini görüyoruz. Bizim de katıldığımız uluslararası anketlerde katılımcılar varlık alım programının sonuna ilişkin beklentileri ötelemeye başladılar. Geçtiğimiz yıl, beklentiler öne kaymaktaydı. Euro da beklentilere bağlı 1,25 seviyesinden geri çekilerek, değer kazanma baskısına karşın rahatladı.

Cuma günü, ABD’de İstihdam Raporu iktisadi faaliyetin yönünü belirleyecek. Zira petrol fiyatlarındaki artışa bağlı yükselen enflasyon gelişmiş ülkelerde tüketim talebini bir nebze yavaşlattı. Cuma günü, Almanya’da perakende satışların sakin seyrettiğini gördük. Bugün de TSİ 13:00’de para birliğinin geneli için perakende satışların zayıf gerçekleştiğini görebiliriz.  Çin’de ise bu hafta; rezerv enflasyon ve dış ticaret verilerini izleyeceğiz. Almanya’da Cuma günü açıklanacak fabrika siparişleri, Türkiye sınai üretiminin yeni yıla ne ölçüde güçlü başlayabildiğine ilişkin sinyaller verecek.

Bugün, Dünya genelinde hizmet sektörüne yönelik PMI veri akışını izleyeceğiz. Sanayide, uç seviyelerden normalleşmeyle birlikte hizmet sektöründe bir nebze güç kazanımı bekliyoruz. Ekonomide, sektörel anlamda dönemsel rotasyon ile karşılaşabiliriz. İmalat sanayisindeki veriler hız keserken, hizmet sektöründeki verilerin güç kazanması küresel iktisadi faaliyet açısından sağlıklı bir görünüm sağlar. Türkiye’de SAMEKS endeksinde aynı rotasyonla karşılaştık. Küresel risk fiyatlaması açısından ABD’de TSİ 18:00’de hizmet sektörüne yönelik ISM verisini (PMI karşılığı) piyasa izleyecektir.

S&P500, vadeli işlemlerde %0,4 oranında değer kaybederken, Dolar / TL kotasyonları 3,8140 seviyesinden geçiyorlar.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Isuzu (ASUZU, Sınırlı Negatif): Anadolu Isuzu, 2017 yılının 4. çeyreğinde 16,3mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Şirketin 4Ç2017 satış gelirleri 4Ç2016’ya göre %32,2 artışla 370,4mn TL olurken, satışların maliyeti %25,8 artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %107,9 artışla 45,5mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler %28,4 artışla 35,8mn TL olurken, şirketin faaliyet karı 854bin TL’yi göstermiştir. 25,2mn TL’lik finansman gideri sonrası şirketin vergi öncesi zararı 24,2mn TL olmuştur. 7,9mn TL’lik vergi geliri kaydeden şirketin 4. çeyrek net dönem zararı 16,3mn TL olmuştur. 4Ç2016’daki net zarar 25,3mn TL idi. 4. çeyrek sonuçlarıyla birlikte şirketin 2017 yılı net dönem zararı 48,4mn TL’ye ulaşmıştır. 2016 yılı net dönem zararı 46,3mn TL idi.

Enka İnşaat (ENKAI, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Enka İnşaat’ın ana ortaklık net dönem karı 2017 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %50,7 oranında artarak 589mn TL’ye ulaşmış ve bizim beklentimiz olan 496mn TL’nin üzerinde, piyasa beklentisi olan 629mn TL’nin ise hafif altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada mühendislik ve inşaat grubu karlılığının, satış gelirleri beklentimizin altında gerçekleşmesine karşın, yatırım faaliyetlerinden net 85,7mn TL’lik gelir kaydedilmesi ve operasyonel olarak da iyi performans göstermesine bağlı olarak beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Mühendislik ve inşaat grubu net dönem karı son çeyrekte 293mn TL olarak gerçekleşmiştir. Enka’nın toplam satış gelirleri 4Ç2017’de bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 2.646mn TL ile yaklaşık aynı seviyede gerçekleşmiştir. Diğer taraftan brüt kar ise satış maliyetlerindeki gerilemenin etkisiyle %22,1 oranında artarak 804,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.  Operasyonel giderler de aynı dönemde %7 oranında gerilerken, diğer faaliyetlerden 4Ç2016’daki 5,5mn TL’lik gidere karşın 4Ç2017’de 50,4mn TL gelir kaydedilmiş ve faaliyet karı da %39,6 oranında artarak 741,2mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan, yatırım faaliyetlerinden net gelirler son çeyrekte 4,3mn TL olurken, finansman tarafında 4Ç2016’daki 21,8mn TL’lik gelire karşın yaklaşık 1mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle vergi öncesi kar 744,7 ile bir önceki yıla göre %19,8 oranında artış kaydederken, 4Ç2016’da kaydedilen 225,1mn TL’lik vergi giderine karşın 4Ç2017’de 157,9mn TL vergi gideri kaydedilmesi net dönem karının daha yüksek artış kaydetmesine neden olmuştur. Son çeyrek kar rakamıyla birlikte Enka’nın 2017 yılı ana ortaklık net dönem karı 2.568mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %44,5oranında artarak iyi bir görüntü sergilemiştir.

Alkim Kimya (ALKIM, Nötr): Şirket, 2017 yılı karından hisse başına brüt 1,15 TL (net 0,98) nakit temettü ödeme kararını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı kullanım tarihi 8 Mayıs’tır. Son kapanışa göre temettü verimliliği %4,9’a denk gelmektedir.

Çelebi Hava (CLEBI, Nötr): Çelebi Hava Servisi’nin iştirakinin Hindistan Mumbai’de hizmet verdiği Chhatrapati Shivaji International Airport (CSIA) ihalesine ilişkin imtiyaz sözleşmesinin imza süresi 4 Mart’tan 15 Mart’a uzatıldı. Çelebi Hava Servisi’nin %57 iştiraki konumundaki Celebi Nas Airport Services India (Celebi Nas) 2009 yılından bu yana yer hizmetleri faaliyetlerini yürüttüğü CSIA havalimanının açtığı ihaleyi kazanmıştı. Yapılan açıklamada, süre uzatımı bilgisinin Mumbai International Airport Private Limited (MIAL) tarafından yapıldığı belirtildi. Bu sözleşme ile Celebi Nas, CSIA’da sahip olduğu yer hizmetleri verme imtiyazın 1 Ocak 2020’den 31 Aralık 2029’a kadar 10 yıl süre ile devam ettirecek. (Kaynak: Reuters)

Karsan (KARSN, Sınırlı Pozitif): Karsan, Industria Italiana Autobus SpA’dan 23,1mn EUR tutarında yeni sipariş aldı. Şirketin yaptığı açıklamaya göre sipariş farklı müşteriler için tam ve yarı mamul otobüslerden oluşuyor.

Petkim (PETKM, Öneri “EKLE”, Nötr): Şirket, 2017 yılı karından hisse başına brüt 0,36TL (net 0,306) nakit temettü ödeme kararını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı kullanım tarihi 3 Mayıs’tır. Son kapanışa göre temettü verimliliği %4,4’e denk gelmektedir. Şirket ayrıca, bir adet hisse senedine %10 nispetinde temettünün pay olarak dağıtılmasına yönelik kararın Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Doğal Elektrik Üretimi AŞ bünyesinde yer alan Rize’nin İkizdere ilçesinde kurulu İkizdere Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’nin 18,6 MW olan kurulu gücünün 24,94 MW’a yükseltilmesi için yapılan rehabilitasyon çalışmaları tamamlanmış olup, santralin Bakanlık kabulü 02.03.2018 gerçekleşmiştir. Santralin 03.03.2018 tarihi itibarıyla ticari üretime başlaması hedeflenmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Şubat’ta geçen yılın aynı ayına göre %0,09 artarak 47.009 adete yükselirken, yılın ilk iki ayında %0,25 azalarak 82.085 adet oldu. ODD yıl sonu toplam pazar büyüklüğü tahminini 925.000-975.000 adet aralığında tuttu. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından yayımlanan verilere göre Şubat ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %3,59 artışla 35.901 adet oldu. Geçen yıl 34.658 adet satış gerçekleşmişti. Hafif ticari araç pazarı ise Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre %9,74 azaldı ve 11.108 adet olarak gerçekleşti. Geçen yıl 12.307 adet satış olmuştu. Otomobil satışları yılın ilk iki ayında geçen yıla göre %3,59 artarak 62.512 adet oldu. Geçen yıl aynı dönemde 60.347 adet satış yaşanmıştı. Hafif ticari araç pazarı ise ilk iki ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,79 azalarak 19.573 adet oldu. Geçen yıl aynı dönemde 21.941 adet satış gerçekleşmişti. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Gersan Elektrik (GEREL, Sınırlı Pozitif): Şirket ile SIS İstasyon Teknolojileri Tasarım Montaj ve Üretim Ticaret A.Ş. (SIS İstasyon Teknolojileri) arasında Cuma günü yapılan satış ve pazarlama sözleşmesi kapsamında, Gersan’ın üretmiş olduğu elektrikli araç şarj istasyonlarının enerji ve akaryakıt sektörüne satış ve pazarlamasının SIS İstasyon Teknolojileri tarafından yapılması ve bu sözleşme ile akaryakıt istasyonlarında elektrikli araç şarj istasyonlarının yaygınlaşması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda, Gersan’ın ürettiği elektrikli araç şarj istasyonları Turpak Elektromanyetik Yakıt İkmal Sistemleri Ticaret A.Ş. (Turpak) taşıt tanıma teknolojileri ile entegre olarak taşıt tanımalı elektrikli araç dönemini başlatacak protokol 02.03.2018 tarihinde imzalanmıştır.

Parsan (PARSN, Nötr): Çelik Holding, Parsat Makine Sanayii ve Pazarlama’ya ait Parsan Makina Parçaları Sanayi’nin 1.223.026 TL nominal bedelli %1,59 oranındaki iştirak hisselerini Çelik Holding A.Ş.’ne devretmiştir. Çelik Holding A.Ş’nin Parsan Makina Parçaları Sanayii A.Ş. sermayesinde %66,73 olan pay oranı, devir sonrası, %68,32 olmuştur.

Rapor için tıklayın.