Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (03.09.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Bu sabah saat 10’da açıklanacak ağustos ayı enflasyonu öncesinde risk iştahı zayıf. Meksika ile imzalanan yeni ticaret anlaşmasına – ki risk iştahını pozitif etkilemişti- Trump’ın Kanada’nın dahil etmeye gerek olmadığını açıklaması ticaret gerginliğinin sürmesine neden olurken, Çin’e yönelik ek gümrük vergi açıklamasının etkisi devam ediyor. Haftaya başlarken, Asya borsaları negatif bölgede seyrediyorlar. Risk iştahı üzerinde baskı yapan bir diğer konu Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde yaşanan değer kayıpları.  Bazı GOÜ’lerin kendine has kırılganlıklarının yanı sıra Dolar’ın genel olarak güçlü seyri endişelerin sürmesine neden oluyor. FED Başkanı Powell’ın Jackson Hole toplantısında “güvercinvari” açıklamaları ile değer kaybeden Dolar son günlerde toparlanma eğiliminde. Yaşanan düşüşlerin ardından 94,5 civarında tutunan Dolar endeksi (DXY) tekrar 95 seviyesinin üzerinde. ABD ekonomisinde güçlü görüntü korunurken, cuma günkü tarım dışı istihdam verisi öncesinde zayıflayan risk iştahı ile birlikte Dolar tekrar talep görebilir. Bu da GOÜ kurlarında baskının sürmesiyle sonuçlanabilir ki kısa vadede GOÜ hikayesinde bir değişiklik gözükmüyor. Enflasyon tarafına tekrar bakacak olursak, ağustos ayındaki aylık beklenti  %2,3. Cuma günü açıklanan İstanbul enflasyonu aşağı yönlü sürprizleri sınırlıyor.  Dolayısıyla veriye kadar Türk Lirası’nda baskı devam edebilir. Halihazırda da TL haftaya zayıf bir görüntüyle başlıyor. BIST100 endeksi de güne temkinli bir görüntüyle başlayabilir. Olası sürpriz bir veride (%2’nin altında örneğin) kurda geri çekilme gözlemlense de, yukarıda belirttiğimiz gibi GOÜ’lere yönelik olumsuz algı ve Dolar’ın güçlenme isteği olası düşüşü sınırlayabilir. Beklentilerin üzerindeki bir veride baskı devam edebilir. Enflasyon verisi dışında bugün yine ağustos ayına ait imalat PMI verisi de yakından izlenecektir. Yurtdışında ise tarım dışı istihdam dışında global PMI verileri hafta genelinde takip edilecektir.

MAKROEKONOMİ

Yurtiçinde enflasyon; yurtdışında tarım dışı istihdam odaklı bir haftaya başlangıç yapıyoruz.

Bugün TSİ 10’da ağustos ayına ait enflasyon verisi açıklanacak. Verinin aylık bazda %2,3 artış sergileyip, yıllık bazda %15,85 seviyesinden %17,9 seviyesine yükselmesi bekleniyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre de İstanbul’da perakende fiyatlar ağustos ayında aylık %2,23, yıllık %14,99 arttı. Perakende fiyatlardaki artış da kültür, eğitim ve eğlence, ev eşyası, konut ve ulaştırma kalemlerinin belirleyici olduğunu görüyoruz. Gıda kalemi ise aylık %0,7 artışla görece sınırlı bir yükseliş kaydetmiş görünüyor. Giyim kaleminde ise ağustos ayında %3,6’lük azalış gözlenmekte.

  • Ağustos ayında enflasyondaki yükselişte belirleyici faktörler ise elektrik ve doğalgaza zamların yanı sıra akaryakıttaki ÖTV düzenlemesi ve döviz kuru geçişkenliğinin sürmesi olacak. Ayrıca Türk lirasındaki birikimli değer kaybının etkisiyle üretici fiyatlarının yıllık %25 artışla yüksek seyrini koruması enflasyonda yukarı yönlü riskleri canlı tutan diğer bir unsur. Eğer enflasyon beklentiler doğrultusunda %2,3 artış sergilerse, bu aylık artış da ağustos ayları içerisinde 2001’den (%2,9) bu yana en yüksek aylık artışa işaret edecek. Son olarak eylül ayına başlangıç yaparken; doğalgaz ve elektrik zammı geldiğini görüyoruz. Neticede 13 Eylül’deki TCMB PPK toplantısı öncesi dikkatler enflasyon verisinde olacak.

Bugün ayrıca ağustos ayına imalat PMI (Satın alma Yöneticileri Endeksleri) verisinin seyrini izleyeceğiz. Üçüncü çeyreğin ikinci verisi olacak imalat PMI ekonomideki yavaşlamanın boyutu hakkında bizlere bilgi verecek. İmalat PMI, son 4 aydır 50 eşik değerinin altında seyretmekte, temmuz ayında da 46,8 seviyesinden 49 seviyesine yükselmişti. Hafta sonu öncü dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre dış ticaret açığında daralma ve ithalattaki düşüş sürmekte. Bu durumda iç talepteki yavaşlamanın devamını teyit eden bir unsur. Neticede ağustos ayı özelinde açıklanan verilerde gözlenen düzeltme ekonomideki yavaşlamanın kontrollü bir şekilde olduğunu işaret ediyor, bunun PMI verisinde de sürüp sürmediği gözlenecek.

Bugün yurtdışında ağustos ayına ait imalat PMI günü. Asya seansında Çin imalat PMI verisi beklentilerin hafif altında açıklandı. Ağustos ayında Çin imalat PMI verisinin 50,7 değeri beklentisine karşılık 50,6 gerçekleştiği görülüyor. Çin’de iki tane PMI verisi açıklanmakta, resmi ve Caixin imalat PMI. Geçen hafta resmi imalat PMI verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini gözlenmiştik. İkili arasındaki ayrışma ise devlet politikalarının yansımasının farklı olmasından kaynaklanabilir ama genel olarak verilerde ihracat kaynaklı bir baskının olduğu görülmekte.

  • Bugün TSİ 10.55’te Almanya imalat PMI, TSİ 11’de Euro Bölgesi imalat PMI ve TSİ 11.30’da İngiltere imalat PMI takip edilecek.
  • ABD tarafında cuma günkü tarım dışı istihdam öncesi veri takvimi bugün sakin. Zira İşçi Bayramı nedeniyle ABD ve Kanada hisse senedi piyasaları tatil. Sadece TSİ 21.30’da Chicago FED Başkanı Charles Evans’ın konuşması bulunuyor. 26 Eylül’deki Fed toplantısında faiz artırım beklentileri canlılığını korumakta. Fed yetkililerinin konuşmaları ise bu sene dördüncü faiz artırım olasılığının güçlenip güçlenmediğine işaret etmesi açısından önemli olabilir.
  • Bugün Merkez Bankaları tarafında ise Kazakistan Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunuyor. Bankanın politika faizini %9 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. En son haziran ayında 25 baz puanla politika faizini %9 seviyesine çekmişti. Ülkede enflasyon %5,9 ile Eylül 2015’ten bu yana en düşük seviyede bulunsa da faiz indirimine gittiği 4 Haziran’daki toplantısından bu yana para birimi Tenge %9’a yakın değer kaybetmiş durumda. Bundan dolayı Merkez Bankası temkinli bir görünüm sergileyebilir.

Bugünü özetledikten sonra haftanın genelinde öne çıkan verilere odaklanırsak,

  • ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi yeniden alevlenmişken ayın 8’inde Çin’in ağustos ayına ait dış ticaret rakamları bu haftanın en önemli gelişmelerinden. Trump yönetimi, Çin’den alınan USD 200 milyarlık ürüne ek gümrük vergisi getirmeye hazırlanıyor. ABD’nin Çin menşeli ürüne getireceğini açıkladığı gümrük vergileri için kamuoyunun görüş bildirme süresinin 6 Eylül’de dolması bekleniyor.
  • Yarın Avustralya Merkez Bankasının faiz kararı bulunuyor.
  • ABD’de salı günü ISM imalat verisi önemli. Perşembe günü ADP özel sektör istihdam ve cuma günü de tarım dışı istihdama odaklanacağız. Perşembe günü dayanıklı mal siparişleri ve fabrika siparişleri piyasalarda kısmi hareketlilik yaratabilir. Bu hafta yoğun bir şekilde Fed başkanlarının konuşmaları bulunmakta. Başkanların açıklamaları özellikle tarım dışı istihdam öncesi piyasalarda kendine yer bulabilir.
  • Bugün imalat PMI verilerini takip ettikten sonra Çarşamba günü hizmet sektörünün seyrine işaret edecek PMI verilerini izleyeceğiz. Euro Bölgesi ülkeleri, Çin, Japonya ve ABD’de açıklanacak. Çarşamba günü ayrıca Kanada, Şili ve Polonya Merkez Bankasının faiz kararı var.

Perşembe günü ana ihracat ortağımız olan Almanya’daki fabrika siparişlerinin nasıl seyrettiğini takip edeceğiz. Cuma günü Almanya sanayi üretimi öne çıkan diğer gelişmelerden.

ŞİRKET HABERLERİ

Türk Traktör  (TTRAK, Nötr): Şirket’in Ankara ve Erenler fabrikalarında yapılacak olan stok planlaması nedeni ile Eylül ayında aralıklı olarak toplamda [en fazla] 6 iş günü üretime ara verilecektir.

Özak GYO (OZKGY, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2015 yılı faaliyetleriyle ilgili olarak yapılan vergi incelemesi sonucu yapılan tarhiyat ve kesilen vergi cezaları için 7143 sayılı “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” hükümlerinden faydalanmak amacıyla yapılan başvuru sonucunda; tarh edilen vergiler, vergi ziyaı cezası, özel usulsüzlük cezası ve faiz ile birlikte toplam 4.155.019,33 TL borç, İkitelli Vergi Dairesi tarafından toplam 322.531,88 TL olarak yapılandırılmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) elektrik fiyatlarına kilovatsaat başına yüzde 9 ila yüzde 14 zam yapıldı. EPDK’den yapılan yazılı açıklamaya göre, yeni fiyatlar 1 Eylül’den itibaren geçerli olacak.  Buna göre, vergi ve fonlar dahil perakende elektrik satış tarifelerinde, meskenler için yüzde 9, diğer tüketiciler için yüzde 14 artışa gidildi. Elektrik fiyatlarına en son 1 Ağustos’ta yine meskenler için yüzde 9, diğer tüketiciler için yüzde 14 zam yapılmıştı. Öte yandan BOTAŞ da doğalgaz satış tarifelerini yeniledi. Doğalgazda sanayi tarifesi yüzde 14 artırıldı. Artış oranı konutlar için yüzde 9 oldu. Kaynak Dünya

Ulaştırma: İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İstanbul genelinde Yeni Havalimanı toplu ulaşım entegrasyonu kapsamında, “Bagajlı Lüks Taşımacılık (BLT) Hatlarının” oluşturulması ve taşımacılığın uygun araçlarla karşılanması amacıyla 18 hat üzerinde 150 otobüs ile 10 yıl süreli toplu taşıma yapmak üzere hat kiralama ihalesi yapacak. Yarın (4 Eylül Salı) yapılacak ihaleye ortak girişim ve yabancı firmalar katılabilecek. (Kaynak: Dünya)

Kar Payı Avansı Düzenlemesi: Ticaret Bakanlığının Kâr Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikle şirketlerin kâr payı dağıtımına ilişkin düzenleme yapıldı. Buna göre, dağıtılacak kâr payı avansı, varsa geçmiş yıllar zararlarının tamamının, vergi, fon ve mali karşılıkların, kanunlara ve sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçelerin, varsa intifa senedi sahipleri ile sözleşmede ortaklar dışında kâra katılması öngörülen diğer kimseler için ayrılacak tutarların, oluşan ara dönem kârından indirilmesiyle hesaplanacak. Kâr payı avansı, sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, dağıtım tarihleri itibarıyla ortağın sermaye payı için şirkete yaptığı ödemelerle orantılı olacak şekilde ödenecek. Bu avans, kârdan imtiyazlı paylara imtiyaz dikkate alınarak verilecek. İntifa senedi sahiplerine, ortaklıkları nedeniyle dağıtılacak kâr payı avansı hariç olmak üzere yönetim organı üyelerine ve sözleşmede ortaklar dışında kâra katılması öngörülen diğer kimselere kâr payı avansı ödenmeyecek. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bossa Ticaret (BOSSA, Nötr): Şirket, “7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” çerçevesinde ilgili Vergi Dairesine Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi matrahlarının artırılması ile ilgili başvuru yapılmasına karar vermiştir. Tahakkuk eden vergi aslı tutarı 1.352.816,32 TL olup, taksitli olarak ödenecektir.

Lokman Hekim (LKMNH, Nötr): 18/05/2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7143 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile mükelleflere vergisel konularda, ödeme, muafiyet, indirim gibi kolaylıklar sağlanmıştır.

Şirket Yönetim Kurulu’nun yapmış olduğu toplantıda, 2016 ve 2017 yılları için Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve YS Stopajı için matrah artırımı yapılmasına karar verilmiştir.

Kipa Ticaret (KIPA): 03/09/2018 tarihinde, Kipa payları  Borsa kotundan çıkartılacaktır ve 03/09/2018 (dahil) tarihinden itibaren işlem görmeyecektir.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 157 milyar TL’den 159 milyar TL’ye yükseldi. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19,25 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası, haftalık repo ihalesi açmayı tercih etmeyerek piyasayı politika faizinin 150 baz puan üzerinde %19,25 seviyesinde fonlamaya devam ediyor.

Bugün yurtiçinde enflasyon verisi ve TCMB’nin likidite adımları odağımızda olacak. Enflasyon verisinin beklentilerin belirgin aşağı veya yukarısı gelmesi halinde faizlerde hareketliliğin arttığını gözlemleyebiliriz. Geçtiğimiz hafta görece hacimsiz kalan 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizi, haftayı sırasıyla %24,47, %26,6 ve %21,76 seviyesinden sonlandırmıştı.