Borsa endeksi cazipleşiyor

Borsa endeksi cazipleşiyor. Her düşüş biraz daha çekici kılarken, ucuzluk algısını pekiştiren kıyaslama sonuçları oluyor. Faiz kararlarının olumlu etkisiyle geçen haftaya rağmen bankacılık endeksi düşüşü de bunu desteklemektedir.

Borsa endeksi düşüşle geçen son hafta sonucunda 2017 minimum hafta değerlerinin %50 kadar üzerindedir. Bu yılı, 2017yi önemsiyoruz çünkü bileşik gösterge ortalamasının hareketlenmeye başladığı dönem bu yıla denk gelir.  Bu ortalama civarına yaklaşan borsa endeksi yükselişi, önemli performans artışı göstermiştir. Basitçe görselleştirirsek: 6 haftalık ortalamada soluksuz yükseliş görüldü.

O dönemin bir avantajı da 480 haftalık ortalamada bükülme, kırılım yaratmış olmasıdır. Bu ortalamadaki tempo düşüşünü takip edenlerin alımları yeni yükseliş kanalları, formasyonları oluşturmasını sağlarken geometrik göstergelerin de önemli dirençleri kırmasını sağlamıştır.

Bileşik göstergenin yumuşak hareketine karşı, kırılımların sıklığı önemli olacaktı. Sonbahar 2017ye girerken, yumuşak seyirde yükselen bileşik ortalama istikrarını bozmaya başladı. Hızlı kırılım görüldü ve sonrasında da dengeler bozulmaya başladı. Sebebi de göstergelerin bu kırılımı hazmedecek formasyonlara sahip olmaması idi. Formasyon, kırılım, bileşik hareket tasarlanan modelin parçalarıdır.

İstikrardan kırılıma geçiş olması da aslında ayrı mesajdır: çılgınca kazanılmış paraların artık alternatiflere geçişi beklenebilirdi. Bir başka deyişle terketmek üzere olduğu sistem oyuncularına sinyallar verilmekte idi. Temel olarak kıtlık-bolluk döngüleri sürekli yaşanacaktır.

İstikrarsız yükselişler geleceğin istikrarlı gelişebilecek primlerinden çalmaktadır. İstikrar düşüşler , geleceğin yükselişi için zemin hazırlar. İstikrarın derecesi gelecekteki oluşumun sağlamlığını belirler.

Yılın ilk yarısına tepki devam edecektir
Yılın ilk yarısında görülen sert düşüşün toparlanması zamana yayılarak devam ediyor. Önemli haftalık ortalamadan 480 için yükseliş görüyor olmamız gelecekteki primlerin yetersiz olmasına sebep olarak görülebilir. Bu ortalamada oluşacak bükülmeleri çok önemsemek gerekir. Diğer önemli faktör bileşik ortalamanın hafif düşüşle yataya geçmiş olması da destekleyicidir.

Aylık değerlendirmede görülense 2011 benzeri gösterge güçlenmesidir. Bu sayede 2019 sonrası primlenme beklentisi daha yüksektir.

Farklı perspektifle finansal karar almak için kullanışlı ve etkin metod eğitimi: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Belirsizlik ve rİsk içeren  ortamlarda  sürdürülebilir büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar tahmini kullanışlı metod eğitimi: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant