Bomonti Elektrik Hisse Yorumu / TEB Yatırım – (06.06.2014)

Bomonti Elektrik Hisse Yorumu

Şirket Bilgileri

Bomonti Elektrik Mühendislik Müşavirlik İnşaat Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi (“Bomonti”) 18.12.2007 tarihinde her nevi enerji tesisi inşa etmek, işletmek amacı ve ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işleri yapmak amacıyla kurulmuştur.

Şirket, Türkiye Elektrik Kurumu dışındaki kuruluşların elektrik üretimi, dağıtımı ve ticareti ile görevlendirilmesi hakkındaki 3096 sayılı Kanunun 4. Maddesi ve söz konusu Kanun maddesinin görevlendirilmesi hakkındaki 3096 sayılı Kanunun 4. Maddesi ve söz konusu Kanun maddesinin uygulanmasıyla ilgili 4 Eylül 1985 tarih ve 18858 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türkiye Elektrik Kurum dışındaki kuruluşlara elektrik enerjisi kurma ve işletme izni verilmesi esaslarını belirleyen yönetmelik hükümleri uyarınca Adıyaman ili sınırları içerisinde Şifrin Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı tesisi için elektrik üretim lisansına sahiptir. 25.03.2010 tarih ve 2481-24 sayılı karar ile EÜ/2481-24/1609 numaralı üretim lisansı tesis edilmiştir. Şirket tarafından işletme süresi, tesisin inşasının bitimine ve geçici kabulün yapıldığı tarih olan 22.11.2012 tarihinden itibaren, imzalanan sözleşme şartlarına göre 47 yıldır. Şirket’in sözleşme sona erme tarihi öncesi tesisin inşa ettirildiği taşınmazlar üzerinde Şirket lehine 03.09.2009 tarihinde 27338 nolu Resmi gazetede yayınlanan “Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisisne İlişkin Usul ve Esaslar” yönetmeliği kapsamında irtifak hakkı tesis etme bulunmaktadır. Şirket’in irtifak hakkı tesisini etmesi durumunda hidroelektirk tesis müştemilatında bulunan mütemmim cüzi tüm tesis, makine ve cihazların irtifak kapsamında ilgili yönetmelik uyarınca lisans süre bitim tarihinden en geç 12 ay önce başvuru yapmak kaydı ile Şirket’in sözleşme süresinin uzatılmasını talep etmek hakkı bulunmaktadır. Bu sürenin sonunda tarafların mutabakatı halinde ilgili yönetmelik hükümlerine göre işletme süresi uzatılabilir. Şirket lisans süresini uzatması durumunda 25.03.2059 tarihinde lisans süresi sona erecektir. İşletmenin yıllık üretim kapasitesi 59.042,40 MW dır. Şirket Sıraselviler Caddesi Esen Sokak No:9 Kat:1 Şişli İstanbul adresinde mukimdir.

Finansal Durum

2013 yılında 2,5 milyon TL seviyelerinde satış geliri sağlayan şirketin esas faaliyet kar marjı %5 olarak gerçekleşirken, aynı dönemde finansman giderlerinin etkisiyle 5 milyon zarar yazılmıştır.

Yüksek faiz ve artan kur ortamında, şirketin borçluluk düzeyinden negatif olarak etkilendiği açıkça görülmektedir. Şirketin Akedaş Elektrik’ten 4,7 milyon TL alacağı bulunmaktadır.

Değerleme

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. tarafından hazırlanan ve Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda yayınlanan “ Bomonti Elektrik Mühendislik Müşavirlik İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş. Fiyat Tespit Raporu”nda İndirgenmiş Nakit Akımları ve Emsal Karşılaştırma yöntemleri kullanılmıştır. Fiyat tespitinde İNA’nın %50, Emsal Karşılaştırma yöntemi %50 ağırlıkla kullanılmasını uygun bulmakla beraber, piyasa çarpanlarının da değerlemeye katılmaması değerleme hakkında negatif bir izlenim bırakmaktadır.

İndirgenmiş Nakit Akımları

Değerlemede risksiz getiri oranı %10.1, piyasa risk primi %65, beta 1 olmak üzere özkaynak maliyeti %15,1 olarak belirlenmiştir.
Raporda yapılan analizde; Nihai büyüme oranının %2,75 alınmasını makul görsek de, yüksek kapasite kullanım oranlarından sağlanacak olan esas faaliyet kar marjılarının %60 seviyelerine çıkması tarafımızca agresif bir tahmin olarak yorumlanmıştır.
2014 yılının ilk 4 ayında gerçekleşen %24 kapasite kullanım oranının 2014 yılının tamamı için öngörüldüğünü görüyoruz. Hem geçen senenin 2. yarısında gerçekleşen düşük kapasite kullanım oranları hem de bu seneki kurak ortam göz önünde bulundurulduğunda, 2014 yılı için öngörülen %24’lük kapasite kullanım oranı projeksiyonunu aşırı iyimser buluyoruz.

Emsal Karşılaştırma Yöntemi

Değerlemede %50 oranında emsal karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu analizde özelleştirme ihalelerinde çıkan sonuçlar dikkate alınarak, Bomonti Elektirik için kWh başına 1,20 ABD$ değeri baz alınmıştır. Kapasite kullanım oranı %33 olarak öngörüldüğünde 48,8 milyon TL çarpan değerine ulaşılmıştır. Akedaş’tan alacağının ve net nakitin eklenmesiyle İNA analizine yakın olan 30,7
milyon TL piyasa değeri bulunmuştur.

Sonuç

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. tarafından hazırlanan fiyat tespit raporunda %8,8 iskonto uygulanarak 2,05 TL olarak belirlenen halka arz hisse fiyatı tarafımızca oldukça agresif bulunmuştur. Değerlemede yer alan oldukça iyimser KKO projeksiyonları, piyasa
çarpanları yönteminin değerlemeye dahil edilmemesi gibi sebeplerden ötürü ortaya çıkan piyasa değerinin makul olmadığını düşünüyoruz. Emsal karşılaştırma yönteminde kullanılan tarihsel rakamlar elektrik fiyatlarının yüksek olduğu bir periyodu kapsamaktadır. Özellkle son yıllarda artan kapasite kullanım oranlarının getirdiği arz fazlalığı ve düşen büyüme hızından
kaynaklanan zayıf talebin, elektrik fiyatları üzerindeki baskıyı devam ettireceğini düşünüyoruz. Bu fiyat hareketinden şirket değerinin olumsuz yönde etkileneceğini öngörmekteyiz.

 

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir