Bizim Toptan Hisse Yorumu / Şeker Yatırım – (30.04.2014)

Bizim Toptan Hisse Yorumu

Marjlardaki gerileme yine hasara yol açtı…

Bizim Toptan 1Ç14 itibariyle 4,8 milyon TL net kâr açıkladı. Bu rakam yıllık bazda %47,6 ve çeyreklik bazda %12,6’lık düşüşe denk geliyor. Açıklanan tutar 4,4 milyon TL’lik beklentimizle ve 4,7 milyon TL’lik Bloomberg tahmin ortalaması ile uyumlu bulunuyor. Net kârdaki bu azalış net satışlardaki gerileme ile birlikte operasyonel giderlerdeki yıllık bazda %17,6’lık yükselişten kaynaklanıyor. Bizim Toptan’ın net satışları yıllık bazda %1,2 ve çeyreklik bazda %15,9 gerileyerek 497 milyon TL olarak açıklandı. 1 Şubat 2014’te, gıda harcamalarına taksit uygulamasını yasaklayan kredi kartı düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ve bazı kategorilerde fiyat zamlarının talebi baskılaması bu gerilemenin ana nedenleri olmaktadır. 1Ç14’de tütün segmenti gelirleri yıllık bazda %4,1 artış gösterirken, ana kategorideki gerileme %2,3 oldu. Bunun yanında Şirket, 1Ç14’de 3 mağaza (1Ç13: 3) açılışı gerçekleştirdi. 1Ç14’de brüt kâr, toplam içinde tütün segmenti satışlarının hafif yükselmiş olmasına rağmen yıllık bazda %1,6 yükseliş gösterdi. Bu yükseliş, Bizim’in satış artışı yerine kârlılığa odaklanma stratejisinin bir sonucu olarak okunabilirken, bu doğrultuda Horeca (hotel-restaurant-cafe) segmentine odaklanılması da brüt kârı destekleyici bir faktör oldu. Bu sayede, brüt kâr marjı 1Ç13’deki %10 ve 4Ç13’deki %8,7 seviyelerinin üzerine çıkarak 1Ç14’de %10,3 oldu.

FAVÖK 1Ç14’de, yıllık bazda sırasıyla %19,9 ve %7,5 yükseliş gösteren satış&pazarlama giderleri (büyük oranda personel giderlerindeki yıllık bazda %21,3 ve kira giderlerindeki %22,4’lük yükselişten kaynaklanıyor) ve genel&yönetim giderleri (büyük oranda personel giderlerindeki %21 oranındaki yükselişten kaynaklanıyor) nedeniyle brüt kârdaki yükselişe karşın yıllık bazda %20,9 oranında geriledi. Amortismanlardaki yıllık bazda %20 oranındaki yükseliş, FAVÖK’teki gerilemenin, FVÖK’ün yıllık bazda %27,8 olan gerilemesinin altında kalmasına yardımcı oldu.

Bizim Toptan, ciro büyümesi yerine kârlılığı öne çıkaran ana stratejisini koruyor. Bu stratejinin bir parçası olarak, daha kârlı segmentler olan HoReCa (hotel-restaurant- cafe) ve kurumsal segmentlerine odaklanıyor. Özellikle HoReCa segmentinin 2009-2015 yılları arasında ortalama yıllık büyüme oranının %19,9 olacağı öngörülüyor. Şirket, bu segmentte mağazalar açmayı ve bazı hali hazırdaki mağazalarını bu segmente hitap edecek formata dönüştürmeyi ve bunlar ile ilgili giderler yapmayı sürdürüyor. Şirket, Horeca ve kurumsal müşteri segmentinin ivme kazandığını belirterek, bunun önümüzdeki dönemlerde marjlara ve dolayısıyla kârlılığa olumlu etki etmesini bekliyor.

Bununla birlikte Şirket, kârlılığı düşük tütün segmentinden gelen satışların toplam satışlara oranını sabit tutmayı ve zamanla düşürmeyi hedefliyor. Yine kârlılık odaklı olarak, kendi ismi altında ürettirip satışını gerçekleştirdiği ürünlerin satışlar içerisindeki oranını arttırmayı hedeflemektedir. 2013 yılı sonu itibariyle bu ürünlerin toplam satışlar içerisindeki oranı %5 iken, Şirket uzun vadede bu oranı %10-12 seviyelerine çıkarmayı hedefliyor. Bunun yanında, fiyat hassasiyeti daha düşük bireysel müşteri segmentinde penetrasyonunu arttırmayı hedefliyor.

2014 yılında Bizim Toptan’ın net satışlarının 2,29 milyar TL’ye ulaşmasını, bununla birlikte yeni mağaza açılışlarında kısmi gerileme olmasını bekliyoruz (2013: 15, 2014T: 10).

Şirket’i değerlendirdiğimizde, beklentilerimizde negatif yönlü revizyonlarımız sonucu “TUT” tavsiyemizi korurken, hedef fiyatımızı 22,80 TL’den 21,00 TL’ye indiriyor ve marjların stabilitesinin sağlanması ile ilgili olarak ihtiyatlı duruşumuzu koruyoruz.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir