Bitcoin, Ethereum, Solana: Kripto’da Çöküş Devam mı?

ABD’de tüketici harcamaları, enflasyonun yeniden düşmesiyle Kasım ayında ancak arttı, ancak Federal Rezerv’i (Fed) gelecek yıl faiz oranlarını daha yüksek seviyelere yükseltmekten caydırmak için yeterli değil.

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı, Kasım ayında yeni ev satışlarında %5,8’lik bir artış açıkladı. Önceki ay satışlar zaten %8,2 artmıştı.

Michigan Üniversitesi tarafından Cuma günü yürütülen aylık anketin nihai sonuçlarına göre, Amerikan hane halkının morali gelecek için daha olumlu beklentilerin etkisiyle Aralık ayında yükseldi.

TSLA grafiği, yüzde -1 ile USD 123 fiyatında ilerlemektedir.

Grafik TradingView’den

BTCUSDT %0.03 sözde yükselerek 16828 USD’den işlem görmektedir. Seneye 12 bin dolara ineceği düşünülen kriptoda merkezi dışı borsalar büyük bir kötü imaj verdi. Fed, merkez bankalarının yapamadığını kendileri yaptı ve kriptoyu prestijinden yoksun bıraktı.

FTX borsasının sözde “merit” karakteri/sahibi yılın adamı gibi ünvanlarla Time dergilerine çıkması için büyük reklamcılık çalışmaları yapılmıştı. Şimdi ise tarihi bir düşüş mevcut diyebiliriz ve bunun birçok sebebi var. Medya kolay satın alınabiliyor ve mağduriyetler artıyor. Çünkü insanlar dergi kapaklarına güveniyor.

Grafik TradingView’den

Ethereum 1218 dolardan ilerlemektedir. Merge hiçbir kazanım sağlamadı ve insanlar bu olayı izlerken gereğinden fazla post-travmatik treni kaçırma sendromuna girdi. Bir sonraki Bitcoin yükselişine kadar yani bazı uzmanların savunduğu gibi “çok canlar yanana kadar” borsa İstanbul gibi stabil ve mevzuata tabi varlıklar yükselecek diye savunulmaktadır.

Grafik TradingView’den

Solana 11.83 USD fiyatında hafif bir yükselişle ilerlemektedir. Yeni alt destekler için 13 seviyesinin altına düştü ve destek bulup bulamayacağı meçhul. FTX’in sözde “kahramanını” ana medya sürekli teşhir etmektedir.

Bizden vurgun yapan bazı kripto Türk borsaları sonrası sosyal medyada yabancı borsalara akın olmuştu. Bazı yorumcular yabancı borsaların daha güvenli olduğunu savunmuştu. Fakat Kanada dahil Bahama gibi tropik adalardan da olmak üzere birçok yabancı kripto borsası da kriptoyu merkeziyetçi ve keyfi yönetimle baş başa bıraktı.

Sonuç itibarıyle, birçok büyük merkezi skandal sonrası Binance şiddetli bir şekilde olası risk ve batma durumları nedeniyle sorgulanıyor ve yüklü miktarda fon çıkışları oldu. Bununla beraber dolardan, kriptodan vs KKM’den çıkan para genel olarak Borsa İstanbul’a giriyor. 3.5M’a varan bir yatırımcı sayısına ulaşan BIST, yerli yabancı birçok yeni kullanıcıyı kendine çekiyor.

Okan Özdemir