Bitcoin dolara rakip olur mu?

İnternette yeni bir fenomen olarak gelişen Bitcoin, keşfinin üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmesiyle beraber Paul Krugman ve Jim Surowiecki gibi analistlerin de dikkatini çekmeye başlıyor.

2008 yılında Satoshi Nakamoto takma isimli birisi tarafından internette piyasaya sürülen Bitcoin, bundan yalnızca bir sene sonra işlem göremye başladı. Merkez bankaları gibi merkezi bir sisteme bağlı olmayan Bitcoin şu anda her 10 dakikada 25 tane piyasaya sürülürken, ancak 2140 yılında piyasada 21 milyona ulaşması bekleniyor.

Piyasaya sürüldüğü ilk yıl olan 2008’de 1 ABD doları ile yaklaşık olarak 1,309 bitcoin almak mümkünken, bugün 1 bitcoin yaklaşık olarak 218 dolara denk geliyor.

Öte yandan Bitcoin kullanıcılarının internette işlem görüldüğünden dolayı kimlikleri gizli kalırken, Bitcoinler’i gerçek paraya dönüştürmek için bazı siteler hizmet veriyor. Bazı anlaşmalı hoteller, elektronik eşya mağazaları ve silah firmaları gibi firmalar da Bitcoin’i kabul ediyor.

Ekonomist Paul Krugman ise New York Times’daki makalesinde Bitcoin’den bahsederken, “Bitcoin kendi özel altın standardını yarattı. Yani para arzı yeni basımlarla artmaktan ziyade aslında sabit kalıyor. Bitcoin’in dolar değeri sert dalgalanmalar yaşadı ama genel olarak yükseldi. O yüzden Bitcoin almak en azından şu ana kadar kârlı oldu. Peki bu gelecekte de başarılı olacağı anlamına geliyor mu? Hayır” ifadelerini kullandı.

“Bir parasal sistemden istediğimiz parayı elinde tutan kişileri zengin etmesi değil; istediğimiz işlemleri mümkün kılması ve ekonominin genelini zenginleştirmesi. Bu kesinlikle Bitcoin’de olmuyor” diyen Krugman, Bitcoin ekonomisinin “devasa bir deflasyon” yaşadığını dile getirdi.

Öte yandan Bloomberg analisti James Surowiecki, geçtiğimiz yıl yayınlanan bir makalesinde hergün onbinlerce Bitcoin’in internette işlem gördüğünü ve çoğunlukla online olmak üzere birkaç yüz firmanın Bitcoin kabul ettiğini söyleyerek, “Bu yeni bir parasal sistem için iyi bir şey ama bölücü bir büyüme değil” dedi.

Bloomberg HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir