BİST’in Yükseliş Trendi Şimdi Bitti Mi?

Aydın Eroğlu – 16.08.2017

10 Ağustos tarihinde ”BİST’in Yükseliş Trendi Bitti Mi?” başlıklı bir yazı yazmış ve cevap olarak da hayır demiştim. Nitekim gördüğünüz gibi BİST sonrasında 106.000 seviyesinden 110.232 seviyesine kadar yükseldi. Ama dün gördüğü bu seviyede yine tutunamayıp BİST tarihinin en yüksek lot bazında işlem ile bir gün önce yaptığı yükselişi fazlası ile geri verdi.

Peki BİST’in Yükseliş Trendi Şimdi Bitti Mi?

Bu soruya da şu an için hayır diyorum. Çünkü aynı 10 Ağustos tarihinde dikkat çektiğim gibi, yükseliş trendinin bitmesi için halâ kırılması gereken teknik destek seviyeleri mevcut. Bu cevapları duygusallık ile vermek olmaz. Teknik referanslardan destek almak doğru olur.

Ancak, 14 Ağustos tarihli ”Bu Destek Çok Kritik!” başlıklı yazımın içeriğine yeniden bakarsanız, teknik olarak işlerin biraz daha karıştığını görebilirsiniz. Çünkü önceki trend uyarımın ilk desteği 106.000 ve sonraki 104.000 idi. 104.000 kırılmadan trend bitti denmiyeceğini yazmıştım. Ama Bu Destek Çok Kritik yazımda ise olası bir yükseliş ve sonrasında yeniden düşüş yaşanırsa oluşabilecek Omuz Baş Omuz formasyonuna dikkat çekmiştim. İşte bu şimdi oluşan olası formasyonun desteği ise 105.976 seviyesinde bulunuyor. Eğer bu destek kırılırsa düşüş formasyonu olan omuz baş omuz süreci başlayabilir ve satışların da daha da arttığını görürüz. O zaman endeks bazı ara desteklerle birlikte 101.000 – 100.000 seviyelerine kadar düşüş yaşayabilir. Kısacası şimdi karşımızda desteği daha yakında bulunan yeni bir riskli teknik formasyon var.

Destekler Kırılır Mı?

Kahinlik yapmadığımız için cevaplarımın hislerim olduğunu bilmenizi isterim. Yani yanılma riski her zaman vardır. Şimdi dün çok sert bir düşüş yaşandı. Hem de bir çok kişinin ve benim de beklemediğim sertlikte bir düşüş oldu. Ama uzun zamandır teknik bir düzeltme beklediğimi biliyorsunuz. BİST’in 110.321 direncini kıramaması sonucu bu satışların gelmesi de gayet doğal ama bir gün öncesi yükselişi de gececek boyutta sert olması ilginç.

Neyse, bu kısma çok takılmayalım. Bu tarz tarihi dirençler geçilemeyince satışların artması çok normaldir. Dün lot bazında işlem hacmi rekoru yaşatan düşüş sonrası bugün yazdığım desteklere bakacağız. Eğer kırılırsa satışlar daha da hızlanacaktır. Ancak, açılışta alımlarla dünkü kapanışın üzerinde de başlayıp günü artı kapatabiliriz. Ya da yazdığım desteklere yaklaşacak şekilde düşüşle açıp, sonra alımların geldiğini de görebiliriz.

Dün çok ciddi el değişimleri yaşandığı için, eğer yeniden alımlar başlarsa, hatta bu alımların yatırım finans tarafından geldiğini de görecek olursak, bu sefer yukarıdaki dirençler kırılabilir. Bu denli el değişimi sonrası ciddi satış yapanlar olduğu gibi, ciddi alım yapanlar da var demektir. Bu denli rekorluk satışları normal yatırımcılar karşılamış olamaz. Muhakkak başka büyük alıcılar da devreye girmiştir. İşte bu yüzden çok kritik iki gün içindeyiz. BİST trendini bir yöne kıracak. Ya destekler kırılıp 100.000 civarına, ya da 110.321 direnci kırılıp sırası ile belirttiğim ara direnç hedefleri ile 115.500 – 118.000 hedeflerine yöneleceğiz.

Her ikisi için de şartlar müsait ve gerçekleşmeleri de gayet normal. Düşüş teknik bir düzeltme olarak olması gereken ve sağlıklı bir hareket olur. Ama yeni rekorlar kırmak için de başta bankalar olmak üzere gelen bilançosuna göre halen iskontolu hisselerin var olması yeni rekorlara gitme ihtimalini de güçlü kılıyor.

Kısacası dünkü düşüş sonrası trend bitti diyemeyiz. Yaşayıp göreceğiz. Ama ben destekler kırılmadığı takdirde halen pozitif tarafın gerçekleme ihtimalini güçlü buluyorum. Yaşanan düşüşü rallinin sonu değil, kısmi düzeltme olarak görüyorum.

Peki Ne Yapmalı?

Bu seviyeler destekler kırıldığı zaman uzun zamandır bekleyip de bir türlü olmayan teknik düşüş düzeltmesinin başlangıcı olan seviyeler olabileceği gibi, eğer aynı sertlikte alımlar ile 110.321 direnci kırılırsa, o zaman da yazdığım olası yeni rekorlara gidecek endeksin destek seviyeleri de olabilir. Eğer alım yapılmaz ise, dediğim bir rekor sürecine girersek mecburen yine izlemede kalır ve sonrasındaki yüksek fiyatlardan alıma cesaret edemezsiniz. Bu nedenle % 50 nakit korunarak alım denenebilir. Ama geride muhakkak % 50 civarı nakit de bırakılmalı ki, eğer düşüş olursa o zaman da düştüğü yerden yeni alım fırsatları çıkacaktır. 

Panik Yapmayın!

Endeks desteklerini kırar da çekindiğim düşüşü yaşayacak olursa, daha öncesinde ya da destekler kırıldığında vemedi iseniz, olası düşüşün biraz derin olacağını kabullenmek ama panik yapmamak gerekir. Çünkü bu yaşanabilecek düşüş aslında gecikmiş teknik bir gerekliliktir. Sonra endeks çok daha güçlü destek bulup, yeniden rekor denemesi yapacaktır diye düşünüyorum. Böyle düşüşlere yakalanmak can sıkar doğal olarak ama borsaların hep çıkmayacağı da bir gerçek. Elinizdeki hisselerin bilanço ederlerinde sorun yoksa, geri çekilip bir süre beklemek zorunda kalınsa da, yine karlı fiyatlardan satma imkanlarının çıkacağını düşünüyorum.

NOT: Paylaştığım linkleri tıkladığınız zaman yazılar açılır. Lütfen bu yazıların içeriklerini dikkatlice okuyunuz.

Saygılarımla