BİST100, SASA Ve KRDMD Detaylı Teknik Grafik Yorumu: Borsada Geciken Bir Tepki Alışının Sebebi Ve Olumlu Beklentilerin Oluşamaması

Borsada geciken bir tepki alışı aslında, farklı ülkelerden farklı açıklamaların gelmesi ve bazı ülkelerin rekabete dayalı sistemlerinin (ABD gibi), bazı ülkelerin işbirliği yaklaşımına (Almanya gibi) uymaması nedeniyle gerçekleşmektedir. 

Bunun yanında Türk lirasının giderek değer kaybetmesi ve doların diğer yabancı para birimleri karşısında aşırı değer kazanması da birçok ülkenin orta vadede iç piyasalarını halihazırda etkilemiş durumda. Bu sebeple, corona virüsünün neden olduğu ticaret ve yatırım ağları her ülkede farklı boyutta bulunuyor. Bu da belirsizlik yani volatiliteyi artırırken, yatırımcıların aşırı satım bölgesine girmelerine ve panik satışı yapmalarına neden oluyor.

Yatırımcılar, ABD ve Avrupa’daki para politikası yapıcılarının faiz indirimlerine rağmen, Türkiye’de faiz oranlarındaki büyük kesintilerin lira üzerindeki baskıyı artıracağından endişe duyuyorlar. Ancak Türkiye ‘de önceki faiz indiriminde “batarız, biteriz” diyenler TL ‘nin 5.50 ‘lere kadar inmesi karşısında çok değişkenli postmodern piyasalarda analist olmanın sadece keynesyen teorilerden ibaret olmadıklarını anladıkları bir an yaşadılar. Bu anlamda, faiz indirimi tekrar polarize olabilir.

Corona virüsünün aşısının geliştirilmesi veya vaka sayısının azalması ile piyasalara yaza doğru güçlü bir hacim ve momentumu yüksek bir fiyatlanma geleceği birçok yorumcu tarafından hemfikir olunan bir konudur.

 

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

BİST 100 grafiği, 86.777 (% -1.26) puan ile haftanın ikinci gününü kapattı. Hacim satış yönünde ve beklentiler olumsuz olarak işlem gerçekleşti. Endeksin bu denli düştükten sonra düzeltme beklentileri, piyasalarda ortak bir beklenti olarak yer almaya başladı.

Grafikten görülebileceği gibi, Borsa İstanbul dışında, İngiltere FTSE 100 (UKX), SP500 (SPX) ve Almanya DAX (DEU30) olumlu bir seyir izlemektedir.

Japonya Nikkei (NI225) ise an itibariyle diğer endekslere göre hafif pozitif olarak devam etmektedir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

SASA hissesi, 5.35 (%-7.92) fiyatından kritik eşikten düşüş trendine devam ediyor. Hacim, olumsuz bir kademe silsilesinde ve kırmızı sinyaller halen güçlü hissediliyor.

İlgili grafikten görüldüğü üzere, formasyon bu hafta 5.60 seviyesini de destek bulamadan aşağılara çekti. Bu seviyenin aşağısı artık tepki alışı gelmeli; eğer gelmezse, olumsuz sinyaller orta vadede devam edecektir. 6 ayın en düşük seviyelerinden aşağılara destek bulamadan inmesi 4.50 – 4.72 seviyesini gündeme getirebilir.

Osilatörler (göstergeler): Momentum (mom), –3.77 seviyesine ve EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun -2.57 ‘e düşmüş olduğunu gözlemliyoruz.

Stokastik (stoch) çizgisi %7 kademesinden oldukça dipte devam ediyor. Aroon up çizgisinin %0 ile orijin noktasına indiğini ve fiyata aşırı olumsuz etki ettiğini anlamaktayız. MACD, -0.83 ile netlik ve fiyat bazında olumlu sinyaller veriyor.

Destek seviyeleri, 5.06 – 5.08 TRY kademelerinde olup volatilite artmıştır. Tepki alışına dair hissede bir sinyal görülmezken borsada genel olarak hafif sinyaller bulunmaktadır.

Direnç kademeleri için halen bir işaret olmamakla birlikte formasyondan 5.40 – 5. 42 olabileceği söylenebilir.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden SASA ‘nın rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “sat” ve “güçlü sat” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

KRDMD hissesi, 1.90 TL ile (%1.06) ile hafif bir yükseliş gerçekleştirdi. KRDMD ‘de destek noktaları yeterli hacim ile iki hafta içinde kapatılmazsa formasyon durağan bir dönem ve sonra yükseliş gösteriyor.

Grafikte, FIB çemberlerine bakıldığında, düşüş trendinin önceki yükseliş dönemlerinin en aşağısında olduğunu ve artık düzeltmenin gerçekleşmesini bekleneceğinin işaretini veriyor. Fakat osilatörler halen fiyatı desteklemiyor.

Osilatörler (göstergeler): Momentum (mom) -0.89 ‘a ve EWO (Eliot Wave Osilatör) puanının -0.68 ‘e düştüğü anlaşılmaktadır. Bu hafta düzeltme olması, zor bir koşul ve birçok bağımsız değişkene bağlı.

Stokastik (stoch) çizgisi %8.81 ‘de olumsuz bir etkide devam etmektedir. Aroon osilatörü, Aroon up çizgisinin dipte bulunması beklentileri azaltıyor. MACD çizgisinin -0.23 puanı ile daha da gerilemiş bulunduğunu belirtebiliriz.

Destek seviyelerinin, 1.66 – 1.76 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Stop-loss(zararı durdur) seviyesi, 1.60 olarak belirtilebilir.

Direnç noktaları ise; 1,98 – 2,06 aralığı olarak belirtilebilir. Osilatörler gelecek 2 haftalık süreçte formasyon ve FIB çemberleri ile uyumlu olmalı.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting‘inin sırasıyla “sat” ve “güçlü sat” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Hisse Senedi Takipçisi, TradingView ‘den sağlanmaktadır

Hisse senedi piyasası, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere, henüz istenen olumlu beklentilere ve tepki alışlarına ev sahipliği yapmamaktadır. Borsa İstanbul ‘un ağırtoplarının 6 aylık performansların eksiye geçmesi, sıcak paranın dolara ve altına çekilmesi sebebiyle olağan bir durumdur.

Dış Piyasalara bakıldığında yabancı borsalarda düzeltme görmek ve Fed ‘in faiz indirimi ve birtakım gelişmiş önlemlerle piyasayı desteklemesigüven oluşumunu tekrar sağlayabilir. Çin ‘de vaka sayısının gerilemesi ile derin bir soluk alan piyasalar, salgına bir aşı geliştirilmesi ile bir aşırı alım silsilesine girebilir.

Son olarak, özellikle küçük yatırımcının, yatırım platformlarında fikir paylaşımlarında bulunmaları önem arz etmektedir. Grafikler, gündem ve ekonomik rakamlar ile gerçekleşen detaylı bir takip, “yatırımcı kimliği nasıl oluşturulur?” sorusuna verilecek en temel cevaptır. Piyasa okur-yazarlığında içgörü kazanmak ve bunu artırmak, küçük yatırımcının parasını biriktirmesinden önce gelmektedir. Çoğunlukla değer kazanan yabancı para birimleri ve enflasyon karşısında artık para biriktirmek yeterli değildir. Biriken parayı doğru yatırım araçlarına yatırmak ve yatırımcı ruhunu keşfetmek ön plana çıkmaktadır.

Okan ÖZDEMİR