BİST100, SASA ve KRDMD detaylı teknik grafik analizi: İç piyasalarda genel düşüş, direnç ve korona virüsü

Türkiye’nin İran sınırını kapatması ve şüpheli ülkelerden gelen insanların 14 günlük karantinaya alınması ile korona virüsü korkuları büyümeye devam ediyor. Çin de yavaşlayan büyümeden sonra Güney Kore’nin dev firması Samsung katlanabilir ekran teknolojisine sahip fabrikalarından birini korona virüsünden dolayı geçici olarak kapatmak zorunda kaldı.

Virüsün ülkemize ulaşması halinde ülkemizde de çeşitli sektörlerde aksamaların yaşanması beklenebilir. Osilatorler ve gündem yakından takip edilmelidir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

BİST 100 grafiği, %-0.37 kayıpla 114.364 puan ile seansı kapattı. Hacim olarak, hafif dolgun ve sat/tut odaklı hareket ettiğini görmekteyiz.

İlgili grafikten, düşüş trendi destek noktasına hafifçe geriliyor. Bu hafta, Cuma ’ya doğru tekrar sat ağırlıklı bir endeks görüleceği savunulabilir.

Osilatörler (göstergeler / indikatörler): Momentum ‘un olumsuz bir şekilde -5433 ‘e indiğini görmekteyiz. Bunun yanında, EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun -3661 ‘e indiğini saptıyoruz.

Diğer önemli osilatörlerden: Stokastik(stoch) çizgisi ortalamadan yukarıda %17 seviyesinde (yetersiz) devam ediyor. Aroon osilatörüne gelirsek, %7 seviyesinde vasat noktada bulunuyor. MACD çizgisi -651 yetersiz stabilitede devam ediyor. SMMA (mavi / sarı çizgiler) indikatörü ise, haftalık aralıkta sat sinyalleri veriyor.

İlk destek noktaları 113.400 – 113.600 kademe aralığının önemli birer nokta olduğunu saptıyoruz. Böylece, destek noktalarının tekrar tekrar test edilmesinin momentumu azalttığını da hesaba katmalıyız.

Direnç seviyeleri ise, 115.150 – 115.450 olarak tanımlanabilir. Altının ve doların temel yatırım aracı olması endekse pek yaramadı.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

SASA hissesi, 9.84 (%0.51) fiyatından hafif yükseliş ile yükseliş trendinde bulunduğu kademeleri doldurdu. Hacim, ortalama altında ve hafif sat ekseninde gerçekleşti.

İlgili grafikten görüldüğü üzere, al/güçlü al sinyalleri halen baskın olsa da bu hafta etkisi azalmış olarak yer almaktadır.

Osilatörler (göstergeler): Momentum ( mom ) 0.19 seviyesine yükselerek pozitif bulunmaktadır. Bunun yanında, EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 1.11 ‘e düşse de pozitif olduğunu gözlemliyoruz.

Stokastik (stoch) çizgisi %69 kademesinden oldukça olumlu olarak devam ediyor. Aroon göstergesinde; Aroon up çizgisi %42 ‘e düşmüş bulunmaktadır. MACD, 0.50 ile alım potansiyelini arttırma sinyali verdi. SMMA indikatörü (mavi ve sarı kalın çizgeler), yükseliş trendine pozitif yansıyacaktır.

Destek seviyelerinin, 9.66 – 9.74 TRY kademelerinde şekillenmektedir. SASA hissesinde volatilite arttı, fakat al sinyalleri tekrar alınmaya başladı. Risk yüksek, kazanma fırsatı artıyor.

Direnç kademeleri; 9.92 – 9.98 TRY seviyelerinde denilebilir. Geçerli ani bir yükselişten ziyade; kademeli ve önceki paternlere uygun bir direnç kırma silsilesi beklenmesi gerektiği öne sürülebilir.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden SASA ‘nın rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

KRDMD hissesi, 2.82 TL ile (%-0.35) haftanın ikinci gününü düşüşle kapattı. KRDMD ‘de endeksten daha fazla bir gerileme olduğu anlaşılmaktadır.

Grafikte, formasyon olarak dikey çizgiler belirli dönemlerde birimlik dönem noktalarına işaret ederken, XABCD noktaları ise önceki formasyona bağlı oluşabilecek yeni paterni bu birimlere göre analiz etmemizi kolaylaştırıyor.

Osilatörler (göstergeler): Momentum (mom) -0.08 ‘e düştü. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) puanının (-0.11) eksiye düştüğünü görmekteyiz.

Stokastik ( stoch ) çizgisi %39‘a düşerek yeterli fakat çok da etkili olmayan bir seviyede devam ettiğini saptıyoruz. Aroon osilatörü, Aroon up çizgisinin %14 ‘ye inmesi ile ortalamadan devam etmektedir. MACD çizgisinin -0.01 puanı ile gerilemiş bulunuyor. SMMA çizgisi bu hafta önem arz ediyor, fiyat SMMA altına inerse düşüş trendi yaşanabilir.

Destek seviyelerinin, 2.68 – 2.72 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Stop-loss(zararı durdur) seviyesi, 2.64 olarak belirtilebilir.

Direnç noktaları ise; 2,94 – 2,98 aralığı olarak belirtilebilir. Osilatörler halen yeterli güçte ve kararlılıkta değil.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz. Önceki hafta ‘nın sinyallerini yenilediler, bu da olumsuz bir haber.

Hisse Senedi Takipçisi, TradingView ‘den sağlanmaktadır 

Hisse senedi piyasasında, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere, genel anlamda Borsa İstanbul ‘a paralel bir takip gerçekleştiği ifade edilebilir.

Çin ABD den gelen çeşitli sağlık gibi ihtiyaç duyulan ürünlerde vergi düşürülmesi yapılması kararını aldı. Ayrıca vahşi hayvan yenilmesini yasaklayan yasa ile birlikte, Nisan ‘da başlanması beklenen insan üzerinde denenecek korona virüsü aşısı haberi ile ekonomilerde bir düzelme eğrisi beklenebilir.

Son olarak, belirli süre sıcak paranın bu piyasalara akabileceğini belirtebiliriz. Özellikle küçük yatırımcının, yatırım platformlarında fikir alış-verişi yapmalarının ve gündemi grafik ve ekonomik rakamlar üzerinden detayla takip edebilecekleri savunulabilir.

Okan ÖZDEMİR