BİST100, KRDMD ve SASA: Çıkış trendi, dış piyasadan fırsat bulan iç piyasa

Euro bölgesinde işsizliği gerilemesi, petrolde düşüş ve Hong Kong ‘a yönelik ılımlı açıklamalar piyasaların işine yaradı. Bundan en çok Borsa İstanbul fayda sağlamakta.

Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 1,2 artarak ihracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Ağustos ayında yüzde 83,3 iken, 2019 Ağustos ayında yüzde 83,4 olarak gerçekleşti.

ABD ‘de ise istihdam rakamları arttı. Toptan perakende satışları yükseliyor. Fed öngörülebilir bir faiz düşüş politikasında seyrederek piyasaları tedirgin eden politik aşırıcı söylemlerin önüne geçmiş bulunuyor.

17 Ekim itibariyle 2019 yılı Bütçe Taslağı önem arz ediyor. Beklenen ekonomi için zaruri maliye politikası hem seçmen hem politik anlamda önemli. 2019-2021 Yeni Ekonomi Programında GSYİH ‘ya 100 milyara yakın getiri kazandırması planlanıyor.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

BİST100 çıkış trendini bozmadı

Bu bağlamda, BİST 100 iç piyasaların denge kurması ve grafikten anlaşılacağı üzere volatilitenin azalması ile çıkış trendi yüksek seviyede güç topladı. BIST100 grafiğinden görüldüğü gibi, Borsa İstanbul ‘da endekse bakıldığında çıkış trendi %3.15 ‘lik bir artış sağlayarak bir önceki çıkış trendindeki momentuma yaklaştı. Borsa İstanbul, yeşil sinyali sabit değişken olarak kabul etmiş durumda bulunuyor. Bu momentum, 1000 – 3000 puanlık kademelerle yükseliş olarak 120.000 seviyesine yükselmekte bulunuyor. Fakat birkaç seans aynı aralıkta ve kademelerde bulunması durumunda risk artmış olacaktır. Bunun yanında, çıkış trendinde ilk durak noktası 106.500 ve 106.850 olarak belirtilebilir. 104500 ve 104250 ise ilk destek seviyeleri mevcuttur. Tekrar 104250 ve 104000 seviyelerine inmesi durumunda ise al fırsatı tanıyacaktır.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

KRDMD hissesinin yıllık %45 değer kaybetmiş durumda ve grafikten anlaşıldığı üzere volatilite 1.8 seviyesinde. Fakat risk iştahı gösterecek bir yeterlilikte bulunmamaktadır. Eliot Dalga Osilatörü kırmızı sinyal vermemekte olup nötr hareket etmektedir. Kardemir D aralıkları sabit aralıkta bulunmamakta olup yeterince momentum kazanırsa ve sıcak para akışı sağlanırsa tekrar 2.30 ve 2.45 kademeleri direnç noktaları olarak test edilebilir. Hareketli ortalamalar rating ‘i güçlü al vermektedir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

SASA hissesinde destek noktasından dönen grafik çizgisi 6.39 ‘a kadar yükseldi. Göreceli güç endeksi 62 ‘de olup çok yeterlilik arz etmemektedir. 6.20 – 6.24 seviyelerinden aşağı gerilemesi durumunda iniş/çıkış trendinde belirsizlik gündeme gelebilir. Hisse uzun ve orta vadede tut sinyali vermektedir. Fakat Aroon çizgisi sat verdi. Bu momentumu ve yükseliş trendini geciktirecektir. Ancak bu volatiliteyi ve dalgalanmayı bir miktar azaltmıştır. Dış piyasalardan fırsat bulması yeterli bir üst kademeye kendini çekmesine zemin hazırladı. Bu kademelerden mumların fitili yukarı olması ve dolgun hacminin olması durumunda, bunun yanında art arda seans içi yukarı direnç seviyelerini test etmesi sonucunda olumlu sinyal sağlamış olacaktır. Kırmızı sinyal vermesi 6.04 ve 6.08 seviyelerinden ve osilatör göstergelerinden takip edilmelidir. Fiyatlanma olarak 5.98 ve altı, kısa vade yatırımcılar için zararı durdur olarak belirlenebilir. Osilatörler ve hacim yatay ilerlemektedir. Trend analizi olarak sat ve tut pozisyonlarında kendini göstermektedir.

Endekste Asya rüzgarına meydan okuma

Sonuç itibariyle, dış piyasalarda ABD – Çin ticaret savaşı bir nebze duruldu. Brexit ve Hong Kong da aşırı fiyatlandığı için küresel piyasalarda buna yönelik kırmızı sinyal ancak en kötüsünün gerçekleşmesi sonrası oluşabilecek söylentilerin fiyatlanması kaldı. Özellikle global gündemde resesyon senaryosu ve en iyi ihtimalle ekonomik durgunluk da takip edilmesi gereken gündem olarak yerini almaktadır. Hisse senedi piyasasında şu anda Asya rüzgarı esmektedir. 2019 son çeyrek rakamları ve Latin Amerika ‘da krizden en az hasarla çıkılması birbirine entegre olmuş piyasaları 2020 ‘de rahat bir tekrar toparlanmaya teşvik edecektir.

Okan ÖZDEMİR