BIST, DOHOL, ASELS: Petrol ve Enflasyon

Dalgalı akaryakıt fiyatlarını ham petrolün 76 dolara düşmesiyle takip ediyoruz. 80 dolar seviyesi bu hafta aşılamadı. Petrolde düşüş ve yükseliş enflasyonist baskıyı artıyor ve sıcak para dolaşımını ve para basımını artırdığından dönüşü zor olan enflasyonist girdap oluşuyor.

ABD’de üretici fiyat endeksi Ocak ayında %0,4 olan tahminin üzerinde %0,7 arttı. Gıda ve enerji hariç çekirdek ÜFE, %0,3 artış beklentisine kıyasla %0,5 arttı.

Diğer ekonomik verilerde, işsizlik başvuruları 200.000 olan tahminin altında, 194.000’e geriledi.

Ayrıca, Philadelphia Fed’in imalat endeksi -7,8 tahmininin çok altında -24,3’e geriledi.

Çarşamba günü yayınlanan bir rapor, perakende satışların aylık %3 ve bir yıl öncesine göre %6,4 artmasıyla tüketici harcamalarının enflasyona ayak uydurduğunu gösterdi.

TSLA grafiği, yüzde 3 ile USD 208 fiyatında ilerlemektedir.

Grafik TradingView’den

Borsa İstanbul Borsa İstanbul 5132 direncini kıramayarak haftayı 5026 seviyesinden kapattı ve sonraki hafta için destek noktasının 4800 olarak belirlediği süper Trend al sinyallerinden nötr sinyallerine çevrilmişken osilatörler tam net gösterimde bulunmuyor.

Lucem yeşil onay verse de diğer indikatörler arasındaki uyumsuzluk sebebiyle girişler biraz ertelenmiş denebilir.

Grafik TradingView’den

DOHOL 8.10 seviyesinden %2 düşerek haftayı kapattı. 9.20 ve 9.50 direnç yerinden sonra 10.30 direncinin kırılması ardından borsa İstanbul’a paralel bir getiri sağlayabilir.

12 direncinin halen kırılmaması ve istenen seviyelerin çok altında olduğu savunuluyor.

Grafik TradingView’den

ASELS 55.90 seviyesinden haftaya kapattı ve istenen seviye olan 60’ın altında bir çizgi belirledi.

45 destekken 64’ün direnç olduğunu regresyon analizi sayesinde anlamaktayız. Düşük yüksek tepeden sonra tekrar bitip yükseklere ve ardından yüksek tepe beklenmektedir.

Sonuç itibariyle, ekonomistler, Ocak ayındaki enflasyon artışını temel olarak bazı mevsimsel faktörlerin yanı sıra daha ılımlı fiyat artışları gösteren önceki aylardan elde edilen avantajlara bağlıyorlar. Göreceli olarak sıcak bir kış geçirirken dalgalı olan akaryakıt fiyatları da ay boyunca yükseldi. Petroldaki değişim her durumda para arzını artırdığından daha çok paranın daha fazla enflasyonist baskıya neden olduğu savunulabilir.

Okan Özdemir