BIST, DOHOL, ASELS: Gıdada endüstrileşme ve “Geç fiyatlanma”

Nestlé, dünyanın en büyük gıda üreticisidir. Rapora göre İsviçreli şirket, geçen yılın ilk yarısında ürün gamının fiyatlarını ortalama yüzde 7,5 artırdı. İstatistiklere  göre gıda, 2022’de 2021’e göre yüzde 13,4 daha pahalıydı.

Şirketin CEO’su Schneider, enflasyon artık 2022’deki kadar yüksek olmasa bile, Nestlé için “yine de bir bütün olarak yılı yakalamaya ihtiyaç olduğunu” söyledi. Fiyat artışlarının boyutu işçilik ve enerji maliyetlerinin gelişimine bağlıdır. Schneider, Nestlé’nin “bu enflasyonun nedeni olmadığını” ve “her tüketici gibi bundan etkilendiğini” söyledi. Oysa AB’de birçok temel tüketim gıdaları üretici tarafında ucuzluyor.

TSLA grafiği, yüzde 0.91 ile USD 189 fiyatında ilerlemektedir.

Grafik TradingView’den

Borsa İstanbul 4400 desteğinin sonrasında 4997 puanından haftayı kapattı.

5700 direncini kırmak oldukça zor. 14 Mayıs’ta seçim olması sebebiyle yatırımcılar hızlı bir şekilde satmaya meyilli ve destekler hızlı bir düşüşe kırılıyor. Bu hafta 5300 direnci test edilirse piyasadaki para basımından ve sıcak paradan da kaynaklı olabilir.

Grafik TradingView’den

DOHOL 8.71 TL ‘lik (%5.83) haftalık kapanış sonrası Lucem’in de destek vermesi sonrası 9 TL direnci denenebilir.

Makro piyasalar ve iç pazardaki denge ile 10 TL psikolojik direnci denenebilir. Süpertrend’in al sinyalini test etmesi için 9TL üzerinde art arda kapanışlar önem taşıyor. Sıralı yeşil mum serisi endüstriyel hisse paylarında olumlu olsa da DOHOL için nötr yaklaşmakta fayda olduğu söylenebilir.

Grafik TradingView’den

ASELS yüzde 7.48 ile 57.45 TL den olumlu kapanmıştır. Genellikle düzeltmelere geç yetişen Aselsan bu sefer daha hızlı toparlandı denilebilir.

Fakat lucem kırmızı dikey hattan çıkamadı ve bu osilatörü süpertrend ile takip etmek önem taşımaktadır.

Sonuç itibariyle, AB’de enflasyon kademeli olarak zayıflasa da Nestlé ürünlerinin bu yıl daha pahalı hale gelmesi bekleniyor. Bir röportajda, dünyanın en büyük gıda üreticisinin başkanı “fiyatların yetişmesinden” bahsediyor. Bizdeki zincir marketlerinden sonra çok fazla gücün; gerek gıda endüstrisi, gerek siyaset gerekse iktidar olsun çürüdüğü savunuluyor. Bu sebeple üretenden ve emekçiden almanın önemine işaret ediliyor.

Okan Özdemir