BIMAS Hisse Analizi

Perakende sektöründeki iş modeliyle global vaka olan hisse üzerinden çıkarılacak dersler var.

Ekonomisini düzeltmek isteyen holding ve şirket bazlı bakış geliştirmek de bunlardan önemli olanıdır. Yerimize göre devam edelim ve hisse arz-talep dengesi üzerinden veriye dayalı performans modelimiz işletelim. Belki de en önemli soruyu belirgin düşüş ve yükselişler üzerinden başlatmak gerekir: temmuz yükselişi sonrası gelen düşüş ve yataya dönüşün açıklaması nereden gelebilir? Denge çizgisinin hızlı yükselişine bağlayabiliriz. Temmuz 2. yarısında başlayan hareket denge içinde dengesizlik üretecek türdendi. Bu noktaya gelirken şüphe uyandıracak (yeni soru işaretleri üretecek) davranışları mayıs sonunda görmeye başlıyoruz. Yani, temmuzun gelişi mayıstan belli olan şablondan söz etmekteyiz.

Yaklaşık 3 aylık bu dönemin sindirilmesini gerektiren dengeleme hareketi devam etmektedir. Son 5 yıl hareketlerine bakarsak, önemli kazançların sonuçlandırıldığını model tabanlı olarak görmekteyiz.

İlk kez olan, uzun süredir olmayan ve benzeri hareketler sonucu denge noktası neresidir? Biraz ana noktaları belirtelim:

– Son bir yılda ” ilk kez” negatif değerler model hesabından çıkarken yerine gelen değerler pozitiftir. Yani Giriş çıkış hesabı sayısal değerleri net olarak artmaktadır. Bu da algoritmaların canlılık işareti taşıması anlamına gelmektedir. Kurallara göre aralık ortasına doğru sayısal olarak daha pozitif durum gelişebilir. Bunun belirleyicisi günlük bazda düşüşlerin şiddeti olacaktır.

– Kış ayları için de hesapları gözden geçirebiliriz: bunu sağlık düzenleştirme çabalarıyla da ilişkilendirebiliriz, pandemi olarak tanımlanan durumdaki gelişmelerin de etkisi olacaktır. Şubat ortasında, geçmiş benzeri şablon oluşumu söz konusudur. Bu belirtimi, ölçülebilir algoritmik kurallar dahilinde görmekteyiz.

– Son 1 yılın denge çizgisine baktığımızda: ekim sonu başlayan aşırılığa düzeltmenin devam ettiğini ve göreceli olarak değerlendirirsek “ucuz” durumuna ilerleniyor olduğunu düşünebiliriz. Girişte belirttiğimiz gibi, iş modeli emsal değerde olan şirketin hisselerinin algılanması farklı seviyede olacaktır.

– Son 6 ay: Oldukça yatay seyir sonucudur ki yaklaşmakta olan algoritmik harekete işaret edilmektedir.

Ekonomik gerçeklere uygun iş modeli geliştiren şirketlerin algılandığı seviyeler değiştikçe, bağlı olduğu sektör ve endeks algıları da değişecektir.

Sonsöz: Ekonomi gerçekleriyle uyumlu model başarısı, getiri performansını da etkiler