BİM Hisse Yorumu / Şeker Yatırım – (02.06.2017)

BİM Hisse Yorumu

ÖNERİ: TUT

 Şirket için, olumlu gelişmelerin fiyatlara büyük oranda yansıdığı düşüncemize ve İNA ile çarpan karşılaştırması yöntemlerini uyguladığımız modelimize dayanarak tavsiyemizi “TUT” ve hedef fiyatımızı TL 60,80 olarak sürdürüyoruz. Fiyatlama modelimizde risksiz getiri oranını %11, piyasa risk primini ise %5,5, sonsuz değer büyümesini ise %3 olarak belirlemiş bulunuyoruz.

 FAVÖK büyümesindeki devamlılık, başa baş noktasına yaklaşan yurtdışı operasyonları, büyüme iştahının hem yurtiçinde hem yurtdışında kesilmemesi ve beğendiğimiz iş modeline paralel olarak belirlediğimiz hedef fiyatımızda, piyasa beklentilerinin biraz üstünde gelen 1Ç17 sonuçlarının ardından mağaza trafiği, yeni yurtdışı pazarları gelişmeleri ve gıda enflasyonunu takip etmek koşuluyla henüz güncellemeye gitmemezine karşın şirket operasyonlarına olumlu bakışımızı sürdürüyoruz.

 Yüksek indirim market pazarında artan rekabet, yakın mesafelerde açılan şubelerde müşterilerin şubeler arasında paylaşılması gibi sebeplerle 2013 yılındaki seviyeleriyle kıyaslandığında yaklaşık 10%’luk gerileme gördüğümüz aynı mağazalar (LfL) müşteri trafiğinde, 2017 yılında minör iyileşme beklenmekteydi. 1Ç17’de yıllık bazda 1.1% iyileşme gösteren trafiğin baskı altında kalmaya devam ettiğini görüyoruz.

 2016 yılında yaşanan siyasi ve makroekonomik şartlardan ötürü yaklaşık %1 büyüyen perakende sektörü, organize segmentin hızlı büyüyen payı ile birlikte gelecek vaad etmeye devam ediyor – Artan nüfus (IMF, 2013-2018 yılları arasında Türkiye nüfusunun yıllık ortalama %1 oranında büyüyeceğini öngörüyor), organize perakendenin yükselen payı ve artan kişi başı GSYH, perakende sektörü büyümesinin ana katalizörleri olurken, siyasi etmenlerin ve baskı altında olan sepet hacimlerinin de etkisiyle geçmiş yıllardaki kadar hızlı büyüme gösteremese de olumlu portre çizmeye devam eden bir perakende sektörü bakış açımızı sürdürüyoruz.

 Hanehalkı tüketim harcamalarının içindeki yiyecek ve alkolsüz içeceklerin payı giderek azalırken, bunda tüketicilerin alışveriş için uygun fiyatlı indirim mağazalarını daha çok tercih etmelerinin etkisi bulunuyor. Gıda perakendeciliğinde indirim mağazacılığının sağladığı müşteriye yakınlık avantajının yanında, çok sayıda oyuncunun bulunduğu bu pazarda, Bim her ne kadar geçtiğimiz senelerde mağaza açılışlarında hız kesmese de gelecek yıllarda, müşteri trafiğinde iyice artacak baskının yeni mağaza açma iştahındaki olumsuz etkisini küçük oyuncuların rekabet gücünü kaybederek pazardan çekilmesi veya birleşerek konsolide olması veya Bim’in olası şirket satın alma aktiviteleri gibi gelişmelerle pazardaki rekabet gücünü rahatlıkla koruyabileceğine inanıyoruz. Ayrıca, yurtdışında faaliyet gösterdiği pazarlarda da yaşanan makroekonomik çalkalanmalara paralel olarak mağaza sayısında hedeflediği seviyelere 2016’da ulaşamayan Bim, 2017’de de muhafazakar bir büyüme planı ile, nette 635 (yurtiçi+yurtdışı) yeni mağaza açmayı ve toplamda 500mn TL dolaylarında yatırım harcaması yapmayı hedeflemektedir. Gelecek yıllarda da benzer sonuçlarla karşılaşma ihtimali, bu savımızı desteklemektedir.

 Yurtdışı Pazarlar – Fas ve Mısır operasyonlarında henüz başabaş noktasına ulaşmayan şirket; 2018 yılına kadar Fas’ta, 2-4 sene içinde ise Mısır’da bu noktaya gelmeyi planlıyor. Fas’ın, Mısır ve Türkiye’ye kıyasla düşük olan nüfusundan ötürü beklentiler daha çok Mısır operasyonlarında olsa da, Fas operasyonlarının başabaş noktasına ulaşması ile 1Ç17’de FAVÖK’e olan negatif etkisi -1% seviyelerine kadar ilerlemiştir. Mısır’daki tüketim eğilimleri ise Şirket beklentilerine paralel olarak geçtiğimiz yıldaki gibi düşük seyretmeye devam etmektedir. 1Ç17’de yurtdışı operasyonları, satışların 4.0%’lık dilimini oluşturmaktadır (12A16: 820mn TL ve satışların 4.1%’i).

 Şirket İran Pazarı’na girmek için araştırma çalışmalarına devam ediyor. İran’da da mağaza açmak üzere araştırmalar yapan şirketin önümüzdeki dönemlerde yapacağı girişimler önem taşımaktadır. Şirket yönetimince bu yıl içinde netlik kazanacağı belirtilen İran pazarı girişimlerinin olumlu sonuçlanması durumunda, bu pazar şirketin büyüyen mağaza zinciri yapılanmasına (dolayısıyla nakit akışına) mağazaların olgunluğa erişmesinin ardından önemli bir katkı sağlayacaktır.

 File markası ile özellikle orta büyüklükte marketlere rakip olan Bim, 1Ç17’de gerçekleştirdiği 6 yeni mağaza açılışı ile 27 mağazaya ulaşmıştır. Ürün gamı daha geniş olan, özel markalı ürün satış oranı MY16’da Bim’in aksine henüz 33% seviyelerinde seyreden (Bim: 68%), m2 olarak da ortalama Bim mağazalarından yaklaşık 3 kat büyük olan File mağazaları unlu mamuller, et-şarküteri ve kişisel bakım gibi özel hizmet bölümleri ile de Bim konseptinden ayrışarak mağaza farklılığı yaratmıştır. BİM, mağaza portfolyosunda yapmış olduğu bu atılım ile, yalnızca indirim marketleri tarafında değil, hipermarket tarafında da hızlı büyüme stratejisi içindedir.

 Şirketin Türkiye operasyonlarında artan rekabete rağmen henüz doyum noktasına yaklaşmamış olması, Fas ve Mısır operasyonlarında başa baş noktasına yaklaşması ve mağaza açılışlarında hız kesmemesi, olası İran aktiviteleri ve beğendiğimiz iş modeline rağmen; rekabetin oldukça fazlalaştığı, mağaza trafiklerindeki baskının sürdüğü pazarda, modelimizde muhafazakar tutum sergileyerek, görüşümüzü “TUT” olarak koruyoruz. Şirketin 1Ç17’deki 1.1%’lik minör artış yaşadığı mağaza trafiğinin gelecek çeyreklerdeki eğilimini, İran pazarında somut girişim yapıp yapmayacağını, hali hazırda devam eden yurtdışı operasyonlarındaki gelişmeleri ve artan gıda enflasyonunun etkilerinin finansallarına yansımasını takip ederek, muhafazakar yaklaşımımızı sürdürerek “TUT” görüşü vermemize karşın şirket operasyonlarına ve gelecek performansına olumlu yaklaşımımızı sürdürüyoruz.

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!