Bankacılıkta Son Senelerin En Güçlü Girişinin Anlamı Nedir?

Bankacılık endeksinde öyle para girişleri var ki sanırsınız kredi notumuzu 3 kademe ilerletmişler, faiz artırım kararı gelmiş ve bütün problem de sahiden buymuş gibi..

Garanti bankası hisselerine son 2 gün hariç giren nakit neredeyse 2 milyar tl seviyesinde. Yani bakarsanız hakim ortak citi yabancı 180 milyon lotla mevcut elindeki payı bir haftada %30 un üzerinde artış gösterdi. Diğer bankalarda da durum farklı değil. Tabi son dönemde bu yükselişin mimarı olacak bankalara para sadece yurt dışından gelmiyor. Yan tahtalar diye tabir etiğimiz bankacılık haricindeki hisselerden çıkan nakitte bankalara gelmekte. Dün ayrıntıları ile Twitter’dan bir video ile paylaştım. Netas, Alctl, Oyakc  gibi şirket hisselerinde payı olan “YATIRIM FON”ları bu hisselerden son haftalarda ayrılmaya başlayarak bankalara geçiyorlar. Bu da bankacılık hisselerinde yüksek korelasyonu gayet iyi açıklamakta. Yani endeksin yükselişi suni değil ve bankacılık hisselerine giren nakit öyle kısa sürede satılabilecek bir pay da olmaktan çıkmak üzere. Yani endeks 1350 ve sonrasında 1380 bölgelerine yükselişini bankalar eşliğinde devam edecekken yan tahtalarda hani bana diyen yatırımcı muhtemelen bu yükseliş trafiğinde baskıda kalan hisselerde avcunu yalayacak. Malum 2020 de hem hisseler pahalıydı hem de zarar etmelerine rağmen kat kat yükselmişlerdi. Önümüzdeki süreçte gelişen piyasa ETF’lerine giren parayı da hesaba katarsak asıl sert yükselişler sizi şaşırtabilir. Ama treni kaçırmamak için ya fonların yaptığını yapacaksınız ya da matematiği bir kenara bırakıp uhrevi duygularınızla bu hisse endeks giderken neden yükselmesin ki varsayımlarıyla öyle arkadan bakacaksınız. Karar sizlerin elbette lakin, PARA dediğimiz kavram şuan yan tahtalardan çıkıp bankalara doğru koşuyorsa sizde aksi istikamate koşarsanız muhtemelen endeksti, dirençti destekti derken ciddi bir karamsarlık içine düşebilirsiniz. Bankalar 5-6 yıllık dirençlerinde işlem görüyor.  GARAN 9 TL, YKBNK 3.20 vs.. Ve bu rakamlar aşıldığında bankalar yeni bir tarih yazmak niyetinde olabilirler. Bu hafta içinde yaptığım analizler de o kadar çok YAN TAHTALAR ibaresini kullandım ki, finansa yeni bir terim kazandırmış olabilirim.

Endeksimizde 1310 bölgesi zayıf bir direnç, bu bölge aşıldığında muhtemelen bankalar bahsettiğim dirençleri kıracaklar ve yükseliş ivmesi 1350-1380 bölgesine kadar uzanacak. Yani seçim arifesinden beri analiz ettiğimiz yükseliş trendi bizimle olacak. Teşvik paketi bizim için şuan geri plana yani en yakın şubat ayına kaldı. Trump hala topal ördek dönemi olarak adlandırılan süreçle ilgili umutlu bir açıklama yaparak tebrik etmedi rakibini. Bu mevzuyu ilerleyen haftalarda yeniden ele alacağız.

Hava yolu ve işletmeciliği gibi firmaları ciddi etkileyen covid için önümüzdeki sene ortasına kadar sınırlamalar süreceğinden buna bağlı hisselerde yükselişin sınırlı kalmaya devam edebileceğini unutmayınız. Türkiye vaka sayılarını açıklamadığı için diğer ülkelerle uçuş trafiği daha geç açılacağından sadece aşıdan gelecek iyi haberlerin bu hisselerde satış fırsatı doğurabileceğini hatırınızda çıkartmayınız.

Son olarak BİST’te 1260 bölgesi kuvvetli destek iken ana desteğimiz 1237 bölgesinde olacak. Dolar kurunda 7.60 altında kısa vade de %10 daha değer kaybı gerçekleşebilir. Sonrasında merkez bankasının faz indirimi deneyerek doları yukarı çekmek isteyecektir. Yüksek dolar avantajından artık vazgeçmeyecektir. Önümüzdeki en az 5 sene 7-8 arasında istikrar kazandırmaya çalışacaktır. Günlük analiz ve beklentilerimi Twitter’dan takip edebilirsiniz. İlerleyen günlerde paraborsa.net de bankacılık üzerine detaylı analizde buluşuncaya kadar hoşçakalın..

Ahmet Güven