1Ç25 Bankacılık Sektörü Kar Beklentileri
Banka kârlarında sürpriz ihtimali zayıf görünüyor
TÜFE kazançlarında gerileme ve artan provizyon baskısı genişleyen kredi-mevduat getirisini önemli ölçüde nötrlüyor. Araştırma kapsamındaki bankaların toplam net kârının 1Ç25’te önceki döneme göre ortalama %5 artacağını öngörüyoruz. Bankalarda 1Ç25 sonuçlarını etkileyen temel faktörler şu şekilde sıralanabilir: (i) TCMB’nin Aralık ve Ocak sonu toplantılarında politika faizini toplam 500 baz puan indirmesiyle sağlanan fonlama maliyetlerinde rahatlamaya ve kredi mevduat getiri makasının önceki çeyreğe göre 150-200 baz puan artışı, (ii) buna karşılık TÜFE’deki gerileme sonucu TÜFE tahvil getirilerinin sektör toplamında %20’den fazla azalması, (iii) özellikle çeyreğin sonuna doğru artan döviz ve faiz oynaklığıyla birlikte bankaların çoğunda Hazine işlem gelirinin önceki çeyreğe göre gerilemesi, (iv) özellikle perakende ve mikro KOBİ kaynaklı sorunlu kredi intikallerinin hızlanması ve net karşılık giderlerinin önceki çeyreğe göre belirgin artması, (v) net ücretler ve faaliyet giderlerinde önceki çeyreğe göre yüksek tek haneli büyümeler ve (vi) bankaların esas faaliyet sonuçlarında bir miktar zayıflama ile birlikte sektör genelinde etkin vergi oranının düşmesi.
Karşılık çözme tercihleri 1Ç25 sonuçlarında kritik rol oynayabilir. 1Ç25 için bahsedilmesi gereken bir konu bazı bankaların kârlarını desteklemek için karşılıklarından bir bölümü çözmesi olacaktır. 2024 yıl sonu itibarıyla özellikle Albaraka Türk, öz kaynaklarının %40’ı ve Vakıfbank ile TSKB öz kaynaklarının yaklaşık %7’si oranında serbest karşılık taşımaktadır. Özellikle, Albaraka Türk’ün 7,3 milyar TL’lik serbest karşılığını çözmesi bu bankanın kârını muazzam bir şekilde artırabilir. Ancak bunun uzun dönemde değerleme etkisi olmasını beklemeyiz. Diğer iki bankada da serbest karşılıkların kısmen çözülmesini bekliyoruz. Ayrıca, Halkbank’ın da kârını desteklemek için daha mevcut kredi karşılıklarından bir miktarını çözeceğini tahmin ediyoruz.
Muhasebe farklılıkları TÜFE tahvil gelirlerini ayrıştıracaktır. Sektörün toplam TÜFE tahvil gelirinde keskin bir düşüş beklememize rağmen, Halkbank, İş Bankası ve TSKB’nin ayrışacağını tahmin ediyoruz. Özellikle, Halkbank’ın 1Ç25’te enflasyon varsayımını %42 olarak belirlemesi TÜFE tahvil gelirini 1Ç25’te önceki çeyreğe göre artıracak, ancak enflasyondaki düşüş eğilimine bağlı olarak takip eden dönemlerde baskı oluşturacaktır. Yine, 1Ç25’teki CPI varsayımları nedeniyle İş Bankası ve TSKB’nin TÜFE tahvil gelirlerinin önceki çeyreğe yakın geleceğini öngörüyoruz. Son olarak 1Ç25 için TÜFE varsayımı Yapı Kredi’de %30, Garanti’de %29 ve Vakıfbank’ta %23,6 olduğundan (4Ç24’te her birinde %48,6), söz konusu bankalarda TÜFE tahvil gelirleri çeyreklik bazda azami %50’ye kadar azalabilecektir.
Bankalar 1Ç25 sonuçlarını açıklarken 2025 hedeflerini aşağı yönlü revize edebilir. Bankaların 1Ç25 için RoE seviyelerini genellikle 4Ç24’tekine yakın ve 2025 için öngördükleri %25 – %30’un hafif üzeri aralığının altında hesaplıyoruz. Özellikle Mart ortasından sonra TL faizlerin artışı ve TCMB’nin politika faizini Nisan ayında yaklaşık 350 baz puan artışla %46’ya çıkarması önümüzdeki haftalarda bankaların 2025 hedeflerinde aşağı yönlü revizyona yol açabilir. Bununla birlikte, banka hisseleri Mart ortasından bu yana ortalama %28 ve yılbaşına göre %18 geriledi ve BIST-100 endeksinin %16 ve %13 gerisinde kaldı. Bu durumu şimdiye kadarki olumsuz beklentilerin çoğunlukla fiyatlandığı şeklinde görüyoruz. Dolayısıyla, bankaların 2025 hedeflerine bağlı olarak bilanço sezonunda banka hisselerinde hafif bir toparlanma eğilimi görebileceğimizi düşünüyoruz.
Bankaların 1Ç25 bilanço sezonu 25 Nisan’da Akbank ile başlıyor. Bunu takiben Garanti ve Yapı Kredi sonuçlarını 28 Nisan’da açıklayacaklar. Bankaların solo bazlı 1Ç25 sonuçları için son tarih 12 Mayıs olarak belirlendi. BDDK’nın toplu sektör verileri ve bankaların kendi yönlendirmeleri dikkate alındığında, bu çeyrekte bankacılık tarafında kâr sürprizi görme ihtimalini zayıf buluyoruz.
1Ç25 Sigortacılık Sektörü Kar Beklentileri
Finansal gelirlerdeki zayıflık sebebiyle net karda düşüş bekliyoruz
Araştırma kapsamımızdaki şirketler için toplam net kârın bir önceki çeyreğe göre %4,7 gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye Sigorta için güçlü bir çeyreksel büyüme öngörümüze rağmen, düşüş beklentimizin temelinde Anadolu Sigorta ve Anadolu Hayat Emeklilik’in finansal gelirleri üzerindeki baskı bulunuyor. Mart ortasından bu yana BIST’teki zayıf performans ve tahvil faizlerindeki artış nedeniyle yatırım gelirlerinde düşüş yaşanacağını düşünüyoruz. Buna ek olarak, elementer (hayat dışı) taraftaki şirketl erde muallak hasar karşılıklarına uygulanan iskonto oranının 1Ç25’te %35,0’ten %32,5’e düşmesinin olumsuz bir etki yaratmasını bekliyoruz.
Sigortalarda 1Ç25 bilanço dönemi 21 Nisan’da Türkiye Sigorta ile başlayacak. Bunu takiben Anadolu Sigorta ve Anadolu Hayat’ın 25 Nisan, Aksigorta’nın 28 Nisan ve Agesa’nın 30 Nisan’da sonuçlarını açıklamasını bekliyoruz.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Ak Yatırım