Bankacılık Sektörü 2023 1. Çeyrek Kâr Tahminleri / Şeker Yatırım

1Ç23 Bankalar kar beklentileri

4Ç22’de %28 kar artışını takiben 1Ç23’de %42 kar daralması modelliyoruz

Bankaların 1Ç23 finansallarını 26 Nisan – 22 Mayıs tarihleri arasında açıklamaları bekleniyor. Takip ettiğimiz bankalar için 4Ç22’deki çeyreksel %28 kar artışını takiben 1Ç23’de %42 kar daralması modelliyoruz. Bu 4Ç20’de çeyreksel bazda %23 düşüşten beri karlılıkta ilk çeyreksel gerilemeye işaret etmektedir. Yıllık bazda ise %53 kar artışı modelliyoruz. Özel mevduat bankalarında %42, kamu mevduat bankalarında ise %41 çeyreksel kar daralması öngörüyoruz.

Çeyreğin öne çıkan başlıkları;

1) TL ticari krediler büyümesinde belirgin yavaşlama, kamu bankalarında TL kredilerde güçlü artış,

2) Çekirdek net faiz marjında 200 baz puan zayıflama,

3) Swap fonlama maliyetlerinde gerileme (Çeyreksel: -%37) ve Tüfe endeksli kağıt getirilerinde azalma (-%46),

4) TL kredi-mevduat makasında 300-500 baz puan zayıflama,

5) Ücret ve komisyon gelirlerinde devam eden artış (Özel: %13, Kamu: %10 artış),

6) Güçlü ticari kar (1Ç23T: 13,9 milyar TL, 4Ç22: 9,4 milyar TL),

7) Net kredi riskinde gerileme,

8) Faaliyet giderlerinde yüksek artış (Çeyreksel: %60), kamu bankalarında ortalama üstü artış (Çeyreksel: %129),

9) Özkaynak yöntemi uygulanan ortaklardan sağlanan karda normalleşme (Çeyreksel: -%45), düşük vergi oranları.

Takip ettiğimiz bankalar arasında, çeyreksel bazda en yüksek kar daralmasını Akbank için modelliyoruz (-53%). TL kredi mevduata makasında sert zayıflama (-500 baz puan) ve artan kredi karşılıklarının karlılığı baskılamasını öngörüyoruz. İkinci en yüksek kar daralmasını İş Bankası için öngörüyor (-%47), Garanti BBVA için ise %32 seviyesinde görece sınırlı kar daralması bekliyoruz.

Çeyreksel bazda en az kar daralmasını ise TSKB için modelliyoruz (-4%). Kredi zarar karşılıklarında gerileme ve diğer bankalardan farklı olarak kredi-mevduat makasında önemli bir zayıflama olmaması karlılığı destekleyen unsurlardır. Akbank ve Yapı Kredi Bankası uzun vadede en beğendiğimiz bankalar olmaya devam etmektedir.

Takip ettiğimiz bankalar arasında, çeyreksel bazda en yüksek kar daralmasını Akbank için modelliyoruz. 1Ç23 kar beklentimiz 10,326 milyon TL olup çeyreksel %53 daralmaya ve yıllık bazda %28 kar artışına işaret etmektedir. Çeyreksel özkaynak karlılığı %29 seviyesindedir. TL kredilerde ihtiyaç kredilerindeki kuvvetli artışın desteği ile pazar payı kazanımları (Çeyreksel: orta %10), TL mevduatlarda sektör üstü büyüme ve vadesiz mevduatlarda pazar payı kazanımları, net ücret ve komisyon gelirlerinde rakip ortalaması üzerinde artış (Çeyreksel: +%22), TL kredi-mevduat makasında sert zayıflama ve faaliyet giderlerinde maaş artışları kaynaklı yüksek artış çeyreğin önemli detaylarıdır.

Ticari kar kaleminin, 5,2 milyar TL tutarında gerçekleşmesini ve karlılığı olumlu etkilemesini bekliyoruz. Banka 4Ç22 finansallarında 3,7 milyar TL ticari kar açıklamıştı.

Bankanın Tüfe endeksli kağıt değerlemesinde kullandığı oranı 4Ç22’deki %85 seviyesinden 1Ç23’de %35 seviyesine indirmesi sebebiyle Tüfe endeksli kağıt gelirlerinde çeyreksel bazda %48 azalma, swap fonlama maliyetlerinde ise %50 azalma bekliyoruz. Net faiz marjının (düzeltilmiş) bütçe beklentisinin üst bandı olan %5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. TL kredi-mevduat makasında ise çeyreksel bazda yaklaşık 500 baz puan seviyesinde oldukça belirgin zayıflama öngörüyoruz.

Aktif kalitesi tarafında ise, kümülatif kredi riski maliyetinin (kur etkisi dahil, net) 150 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini modelliyoruz. 1,3 milyar TL tutarında kuvvetli iştirak gelirlerinin karlılığı desteklemesini modelliyoruz. Son olarak efektif vergi oranının %15-20 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Negatif.

İkinci en yüksek kar daralmasını ise İş Bankası için öngörüyoruz. 1Ç23 kar beklentimiz 12,368 milyon TL’dir. Çeyreksel bazda %47 azalma, yıllık bazda %47 kar artışı ve çeyreksel %28 özkaynak karlılığı modelliyoruz. Özkaynak yöntemi uygulanan ortaklardan sağlanan karın normalleşerek ~3,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. TL kredilerde sektör ortalamasına paralel büyüme (Çeyreksel: %13), TL mevduatlarda görece zayıf %13 artış, sektörde görülen trendin aksine YP mevduatlarda %6 artış, ücret ve komisyon gelirleri artışında yavaşlama (%13 artış) ve faaliyet giderlerinde yüksek %60 artış çeyreğin önemli detayları olarak öne çıkmaktadır. 4Ç22’de 2,5 milyar TL olan ticari kar rakamının 600 milyon TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.

TL kredi-mevduat makasının çeyreksel bazda görece sınırlı 300 baz puan daralmasını modelliyoruz. Bankanın Tüfe endeksli kağıt değerlemesinde farklı değerleme metodu kullanması sebebiyle Tüfe endeksli kağıt gelirlerinde çeyreksel bazda sınırlı %10 daralma modelliyoruz. Swap fonlama maliyetlerinde ise %11 düşüş bekliyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise kümülatif kredi riski maliyetinin (net) 40 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Negatif.

Çeyreksel bazda en az kar daralmasını TSKB için modelliyoruz. 1Ç23 kar beklentimiz 1,352 milyon TL olup çeyreksel bazda sınırlı %4 azalma, yıllık bazda ise %123 artışa ve çeyreksel rakip ortalamasının üzerinde %47 seviyesinde son derece kuvvetli özkaynak karlılığına işaret etmektedir. YP kredilerde hafif artış, ücret ve komisyon gelirlerinde kuvvetli toparlanma, 100 milyon TL ticari kar, kredi zarar karşılıklarında gerileme ve faaliyet giderlerinde yüksek artış çeyreğin öne çıkan unsurlarıdır. Bankanın Tüfe endeksli kağıt değerlemesinde kullandığı oranı %85,5 seviyesinden 1Ç23’de %49,9 seviyesine revize etmesi sebebiyle Tüfe endeksli kağıt gelirlerinde çeyreksel bazda sınırlı azalma modelliyoruz. Olumlu tarafta, diğer bankalardan farklı olarak kredi-mevduat makasında önemli bir zayıflama beklemiyoruz. Pozitif.

Garanti BBVA için 1Ç23 kar beklentimiz 13,603 milyon TL olup çeyreksel bazda görece sınırlı %32 daralmaya, yıllık bazda %66 artışa ve çeyreksel %39 özkaynak karlılığına işaret etmektedir. TL kredilerde ticari kredilerdeki daralmanın etkisiyle özel bankalar ortalamasının hafif altında %10 seviyesinde büyüme, YP kredilerde ihracat kredilerinin desteği ile düşük tek haneli büyüme, TL mevduatlarda güçlü %30 büyüme ve pazar payı kazanımları, YP mevduatlarda ise yüksek tek haneli daralma modelliyoruz. Ücret ve komisyon gelirlerinde sabit seyir bekliyor, diğer bankacılık gelirlerinde ise gayrimenkul yeniden değerlemesinin bu çeyrekte de pozitif etki yaratmasını öngörüyoruz.

Swap fonlama maliyetlerinde gerilemenin de etkisiyle 1Ç23’de 2,6 milyar TL seviyesinde ticari kar rakamı öngörüyoruz.

Banka 4Ç22’de 1,7 milyar TL ticari kar açıklamıştı.

Swap fonlama maliyetlerinde, azalan hacimlerin de etkisiyle çeyreksel bazda %52 düşüş modelliyoruz. Bankanın Tüfe endeksli kağıt değerlemesinde kullandığı oranı 4Ç22’deki 85,5% seviyesinden 1Ç23’de %35 seviyesine indirmesi sebebiyle Tüfe endeksli kağıt gelirlerinde çeyreksel bazda belirgin %61 oranında azalma modelliyoruz. TL kredi-mevduat makasında, azalan kredi getirilerinin de etkisi ile çeyreksel bazda 300 baz puan zayıflama öngörüyoruz. Çekirdek net faiz marjının (düzeltilmiş) ise çeyreksel bazda 100 baz puan zayıflamasını bekliyoruz. Banka 2023 yılı için marjlarda 185 baz puan zayıflama bütçelemektedir.

Aktif kalitesi tarafında kümülatif kredi riski maliyetinin (kur etkisinden arındırılmış, net) yaklaşık 100 baz puan seviyesinde ve bütçe beklentisi ile uyumlu gerçekleşmesini bekliyoruz. Faaliyet giderlerinde çeyreksel bazda sert %40 artış öngörüyor,

1,7 milyar TL tutarında kuvvetli iştirak gelirlerinin karlılığı desteklemesini modelliyoruz. Son olarak efektif vergi oranının gayrimenkul yeniden değerlemesiyle ilgili vergi değişikliği nedeniyle %10 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Nötr.

HalkBank için 1Ç23 kar beklentimiz 3,954 milyon TL seviyesinde olup çeyreksel bazda %32 azalma, yıllık bazda %95 artış ve çeyreksel %18 özkaynak karlılığı modelliyoruz. TL kredilerde Kobi kredileri destekli son derece kuvvetli %25 artış, YP kredilerde hafif daralma, TL mevduatlarda %40 oranında agresif büyüme ve kuvvetli pazar payı kazanımları, YP mevduatlarda %6 azalma, ücret ve komisyon gelirlerinde yavaşlama (Çeyreksel: +%7) ve faaliyet giderlerinde yüksek %45 artış çeyreğin öne çıkan detaylarıdır. Banka deprem yardımları kapsamında 7 milyar TL bağış gerçekleştirmiştir ve bu tutar olağandışı giderler altında muhasebeleştirilecektir.

Swap fonlama maliyetlerinde önemli ölçüde azalmanın da etkisiyle ticari zarar rakamının 4Ç22’deki 1,7 milyar TL seviyesinden 1Ç23’de 400 milyon TL seviyesine gerilemesini öngörüyoruz.

Bankanın Tüfe endeksli kağıt gelirlerini değerlemede diğer bankalardan farklı olarak %58 oranını kullanması sebebiyle bu kağıtların gelirlerinde çeyreksel bazda sınırlı %10 azalma, swap maliyetlerinde ise azalan maliyetler sebebiyle %30 düşüş bekliyoruz. TL kredi-mevduat makasında ise görece sınırlı 280 baz puan daralma bekliyoruz.

Aktif kalitesi tarafında 4Ç22’de 12 milyar TL seviyesinde gerçekleşen önden yüklemeli kredi karşılıklarının çözülerek 1Ç23’de 1 milyar TL seviyesine gerilemesini, kredi riski maliyetinin ise -40 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini modelliyoruz. Son olarak efektif vergi oranının %9 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Nötr.

VakıfBank için 1Ç23 kar beklentimiz 4,479 milyon TL olup çeyreksel bazda %47 azalmaya, yıllık bazda %49 artışa ve çeyreksel %17 özkaynak karlılığına işaret etmektedir. Banka deprem yardımları kapsamında 12 milyar TL bağış gerçekleştirmiştir. Bu tutarın faaliyet giderleri altında muhasebeleştirilmesi, serbest karşılıklardan ise 12 milyar TL çözülmesi beklenmektedir. TL kredilerde tüketici kredilerinin desteği ile sektör ortalamasının üzerinde %22 büyüme, güçlü TL mevduat büyümesi (+%22), ücret ve komisyon gelirleri artış hızında yavaşlama (Çeyreksel: %12), faaliyet giderlerinde devam eden artış çeyreğin önemli detaylarıdır. 1Ç23’de 2,3 milyar TL seviyesinde ticari kar rakamı öngörüyoruz. Banka 4Ç22’de 1,9 milyar TL ticari kar açıklamıştı.

Net faiz marjının (düzeltilmiş) çeyreksel bazda önemli ölçüde zayıflamasını ve %2 seviyesinin altına gerilemesini, TL kredi mevduat makasının da 300-400 baz puan zayıflamasını öngörüyoruz. Bankanın Tüfe endeksli kağıt değerlemesinde kullandığı oranı 4Ç22’deki %85,5’den %34 seviyesine revize etmesi sebebiyle Tüfe endeksli kağıt gelirlerinde çeyreksel bazda %66 oranında sert azalma modelliyoruz. Swap fonlama maliyetlerinin ise daha düşük maliyetlerle çeyreksel bazda %41 azalmasını modelliyoruz. Kredi riski maliyetinin ise normalleşerek 200 baz baz puan seviyesinde gerçekleşmesini modelliyoruz. Negatif

Yapı Kredi Bankası için 1Ç23 net kar beklentimiz 11,259 milyon TL olup çeyreksel bazda %35 azalmaya, yıllık bazda %55 artışa ve çeyreksel %39 özkaynak karlılığına işaret etmektedir. TL kredi büyümesinde yavaşlama ve hafif pazar payı kayıpları (+%9), ücret ve komisyon gelirleri büyümesinde sürdürülebilir artış (+%14), TL mevduatlarda sektör üstü büyüme (+%25), kredi karşılıklarında önemli ölçüde gerileme ve TL kredi-mevduat makasında sert zayıflama çeyreğin öne çıkan unsurlarıdır.

4Ç22’de 1,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşen ticari karın 1Ç23’de 3,5 milyar TL seviyesine yükselmesini modelliyoruz. Bankanın Tüfe endeksli kağıt değerlemesinde kullandığı oranı %85 seviyesinden 1Ç23’de %45 seviyesine indirmesi sebebiyle Tüfe endeksli kağıt gelirlerinde çeyreksel %53 azalma modelliyoruz. Swap fonlama tarafında sektörde görülen trendin aksine 4Ç22’de olduğu gibi kar modelliyoruz. TL kredi-mevduat makasında ise 400-450 baz puan aralığında sert daralma bekliyoruz. Net faiz marjının (çekirdek) ise çeyreksel bazda 290 baz puan zayıflamasını bekliyoruz.

Aktif kalitesi tarafında kümülatif kredi riski maliyetinin, 4Ç22’deki önden yüklemeli provisyonların olmaması sebiyle (net) 25 baz puan seviyesinde (kur etkisi dahil) gerçekleşmesini modelliyoruz. Faaliyet giderlerinin ise 4Ç22’deki yüksek baz etkisi nedeniyle ve tek seferlik artışlara rağmen sabit seyretmesini öngörüyoruz. Son olarak efektif vergi oranının %20 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Nötr.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Şeker Yatırım