Bankacılık Sektörü 2018/3. Çeyrek Kâr Tahminleri / Şeker Yatırım

Çeyreksel bazda %24.4 kar daralması modelliyoruz..

Bankaların 3Ç18 dönemi konsolide olmayan bilançolarını 24 Ekim-9 Kasım tarihleri arasında açıklamaları bekleniyor. Takip ettiğimiz bankalar için karlılıkta bir önceki çeyreğe göre %24.4, yıllık bazda ise %2.7 daralma modelliyoruz.

Çeyreğin öne çıkan başlıkları; 1) takipteki krediler rasyosunda hafif artış (+10 baz puan), 2) kredi-mevduat makasında daralma ve enflasyona endeksli menkul kıymet gelirlerinin bazı bankalarda çok destekleyici olmaması nedeniyle düzeltilmiş net faiz marjında daralma (-35 baz puan), 3) net ücret ve komisyon gelirlerinde hafif artış (+%2.0), 4) ticari zararlarda azalma (-%93.8) ve 5) beklenen zarar karşılıklarında zayıf Türk Lirası ve yeni takipteki krediler oluşumu sebebi ile yüksek artış (+%70.6) şeklinde sıralanabilir.

Takip ettiğimiz bankalar arasında çeyreksel bazda sadece Albaraka Türk için kar artışı bekliyoruz. Mevduat bankaları arasında en az kar daralmasını Garanti Bankası’nda bekliyor, Halkbank için ise en yüksek kar düşüşünü modelliyoruz.
Albaraka Türk çeyreksel bazda kar artışı öngördüğümüz tek bankadır. Bankanın aktif kalitesinde önemli ölçüde bozulma bekliyoruz. 3Ç18’de net karın çeyreksel bazda %18.6 artarak 117 milyon TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Net kar payı gelirlerindeki güçlü artış (+%21.0), 135 milyon TL ticari kar, aktif kalitesindeki önemli ölçüde bozulmaya paralel olarak takipteki krediler rasyosundaki artış (+60 baz puan) ve kredi karşılıklarındaki artış (+%46.6) çeyreğin öne çıkan unsurlarıdır. Nötr.

TSKB için çeyreksel bazda sınırlı kar daralması modelliyoruz. Banka için kar beklentimiz 164 milyon TL olup çeyreksel bazda sadece %0.8 azalmaya işaret etmektedir. Çekirdek bankacılık gelirlerindeki güçlü artış (+%13.9%), 15 milyon TL temettü geliri ve net faiz marjında sınırlı daralmanın (-7 baz puan), 50 milyon ticari zarar, kredi karşılıklarındaki %38.4’lük artış ve operasyonel giderlerindeki hafif artışın (+%3) negatif etkilerini telafi etmesini öngörüyoruz. Nötr.

Öte yandan, Halkbank için takip ettiğimiz bankalar arasında çeyreksel bazda en büyük kar daralmasını modelliyoruz. Banka için kar beklentimiz 418 milyon TL olup çeyreksel bazda %62.5 daralmaya işaret etmektedir. Göreceli olarak zayıf çekirdek bankacılık gelirleri, kredi karşılıklarında artış (+%51.3) ve sabit seyreden takipteki krediler rasyosu modelliyoruz. Negatif.

Mevduat bankaları arasında, çeyreksel bazda en az kar daralmasını Garanti Bankası’nda bekliyoruz. 3Ç18 için kar beklentimiz 1,617 milyon TL olup çeyreksel bazda %15.2 düşüşe işaret etmektedir. Enflasyona endeksli menkul kıymet gelirlerindeki kuvvetli artış ve güçlü seyreden ücret ve komisyon gelirlerinin etkisiyle çekirdek bankacılık gelirlerinde çeyreksel bazda %12.8 artış modelliyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise, takipteki krediler rasyosunda 58 baz puan artış, Türk Lirası’ndaki değer kaybı, serbest karşılıklar ve makroekonomik parametrelerdeki kötüleşmenin etkisi ile kredi riski maliyetinde kötüleşme modelliyoruz. Pozitif.

Yapı Kredi Bankası için marjlarda sınırlı daralma modelliyoruz. 3Ç18’de net karın bir önceki çeyreğe göre %16.3 azalma ile 1,027 milyon TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Hacim tarafında TL mevduat tabanında %11 oranında güçlü artış, 240 milyon TL ticari kar, sorunlu kredilerden yapılan 367 milyon TL satış etkisiyle takipteki krediler rasyosunda 4 baz puan iyileşme ve beklenen zarar karşılıklarında artış (+%63.0) öngörüyoruz. Hafif pozitif.

Akbank için aktif büyümesinde yavaşlamanın devam etmesini öngörmekteyiz. 3Ç18 için kar beklentimiz 1,295 milyon TL olup çeyreksel bazda %19.2 düşüşe işaret etmektedir. Bankanın TÜFE endeksli tahvilleri değerlemede dikkate alacağı enflasyon beklentisini %11’den %17’ye revize etmesinin yaklaşık 650-700 milyon TL pozitif etki yaratmasını ve bunun önemli ölçüde artış gösteren kredi karşılıklarının negatif etkisini telafi etmesini bekliyoruz. Güçlü seyreden komisyon gelirleri, takipteki krediler rasyosunda 26 baz puan artış, beklenen zarar karşılıklarındaki %112.3 artış ve yabancı para mevduatlardaki hafif pazar payı artışı beklentileri çeyreğin önemli detayları olarak öne çıkmaktadır. Hafif negatif.

İş Bankası için hem çeyreksel hem de yıllık bazda karlılıkta daralma modelliyoruz. (Çeyreksel: -%25.0 ve Yıllık: -%5.8). 3Ç18’de net karın bir önceki çeyreğe göre %25.0 azalarak 1,145 milyon TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Sektörde görülen trendin aksine, yüksek seyreden ticari zararın (beklentimiz 1,150 milyon TL) karlılıkta baskı yaratmasını bekliyoruz. Öte yandan özkaynak yöntemi uygulanan ortaklardan sağlanan karın yaklaşık 1 milyar TL seviyelerinde olmasını ve provizyonlardaki %44.6 artışın negatif etkisini sınırlamasını modelliyoruz. Negatif.

Vakıfbank’ın kredi karşılıklarında en yüksek artışı gösteren banka olmasını bekliyoruz. Banka için kar beklentimiz 809 milyon TL olup çeyreksel bazda %24.6 düşüşe işaret etmektedir. Bankanın 5 milyar TL tutarındaki İlave Ana Sermaye ihraç işleminin yeterlilik yeterliliği rasyosunu yaklaşık 200 baz puan pozitif etkilemesini bekliyoruz. İkinci grup kredilerdeki yüksek artışa paralel olarak beklenen zarar karşılıklarında yüksek artış (%182.5), güçlü yabancı para mevduat büyümesi, sabit seyreden sorunlu krediler rasyosu, güçlü çekirdek gelir gelişimi (+%9.7), 195 milyon TL ticari kar ve diğer faaliyet gelirlerinde normalleşme modelliyoruz. Negatif.