Bal Üretimi 2016

Bahar soğuk geçti, bal üretimi yüzde 25 azaldı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Necati Aydın, bu yıl ilkbaharın soğuk ve rüzgarlı geçmesi nedeniyle arıların bal yapamadığını; Türkiye’nin bal rekoltesinde geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25’lik azalma beklediklerini, bunun da bal fiyatlarına yansıması olacağını söyledi.

Türkiye’nin bal üretiminde Çin’den sonra dünyada ikinci sırada yer aldığını, ülkedeki arı kolonisinin de 7 milyonu geçtiğini belirten Necati Aydın, Türkiye’de bal üretiminin geçen yıl yüzde 4 oranında artarak 107 bin tona yükseldiğini anlattı. Ordu’nun 22 bin ton üretim ile Türkiye balının yüzde 20’sini tek başına üreterek bal üretiminde birinci sırada yer aldığını vurgulayan Necati Aydın şöyle konuştu:

“Türkiye bal üretiminde geçen yıl rekor kırarak 100 bin tonu geçti ve önemli bir noktaya geldi. Birliğe kayıtlı 58 bin üyemiz 7 milyon arı kolonisinde üretim yapıyor. Türkiye balının yüzde 20’sini ise Ordulu gezginci arıcılarımız üretmekte. Ordu’yu Muğla, Adana, Aydın, Sivas, Mersin İzmir ilerimiz takip ediyor. Yaklaşık 400 bin ton bal üreten Çin’den sonra dünyanın en çok bal üreten ikinci ülkesi konumundayız. Türkiye’yi ise Arjantin, Ukrayna ve ABD takip ediyor.”

UMUT ÇAM BALINDA

Arıcılar için ilkbaharın iyi geçmediğini, süzme bal rekoltesinde geçen yıla göre bu yıl yüzde 25 oranda azalma beklediklerini anlatan Necati Aydın şunları söyledi:

Bu sene ilk baharda yağmur, soğuk ve rüzgar bal rekoltesini olumsuz etkiledi. Buna göre 2016 yılında Türkiye’de bal üretimi geçen yıla göre yüzde 25 eksik olacak. Geçen yıl bu zamana kadar Diyarbakır, Urfa, Elazığ ve muş ovalarında Türkiye balının üçte biri üretilmişti. O bölgelerde şu ana kadar 1 kilogram dahi bal süzülmedi. Erzurum bölgesinde de arının sırtında 1 kilo bal yok. Esas bal rekoltesi Temmuz ayı içinde olacak ama yüzde 25’lik düşüklük bekliyoruz. Bal rekoltesi düşse dahi koloni varlığı artıyor. Rekolte koloniyle tamamlanmış olacak. Rekoltenin düşmesi bal fiyatlarına yansır diye tahmin ediyoruz. Ayrıca şu anda Ege ve Mağla bölgesinde çam balının durumu belli değil. Ağustos-Eylül döneminde belli olacak. Çam balı, süzme bal eksikliğini kapatabilir diye umutluyuz. Ege bölgesinde sezon iyi geçtiğinde 20 bin ton çam balı oluyor. İnşallah o bölgede bu sezon çam balı olur da iyi arıcılarımızın yüzü güler.”

GÜNEYDOĞU’DA TERÖR SORUNU

Necati Aydın ayrıca, geçen yıl Güneydoğu’da terör nedeniyle bazı sorunlarla karşılaştıklarını, bu sezon ise arıcıların Hakkari, Yüksekova ve Şırnak gibi yerlerde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadığını, bunun da olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.