Aydem Yenilenebilir Enerji 2022 2. Çeyrek Bilanço Analizi / Ak Yatırım – (16.08.2022)

2Ç22 Bilanço Değerlendirmesi

Tavsiye yok
Cari Fiyat: 11.30TL

Güçlü sonuçlar: Aydem Yenilenebilir Enerji 2Ç22 finansallarında 425 milyon TL net kar açıkladı. Geçen sene aynı dönem 33 milyon TL net kar açıklamıştı. Net kardaki yıllık bazda yaşanan yüksek büyüme güçlü operayonel sonuçlardan kaynaklanırken, finansal giderlerdeki artış ve bu çeyrek kaydedilen 155 milyon TL ertelenmiş vergi gideri büyümenin daha da güçlü olmasını engelledi. Ertelenmiş vergi gideri hariç bakıldığında, net karın 580mn TL olduğunu ve tahminlerimizin %8 üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Tahminlerimize göre bu pozitif sapma büyük ölçüde operasyonel sonuçların beklentilerimizin üzerinde olmasından kaynaklanıyor. Şirket’in satışları ve FAVÖK sırasıyla beklentilerimizden %7 ve %4 daha yüksek gerçekleşti. Karşılaştırma yapmak için piyasa tahmini bulunmuyor.

Yorum: Genel olarak beklentilerimizin üzerinde olan, güçlü büyüme gösteren ve operasyonel marjlarını iyileştiren Şirket’in sonuçlarını olumlu olarak değerlendiriyoruz. Hissenin son 1 ayda endeksin sınırlı da olsa altında performans gösterdiğini ve enerji şirketlerinin birçoğunun da performans olarak gerisinde kaldığını hatırlatırız. Bugün piyasanın sonuçlara güçlü pozitif tepki vermesini bekliyoruz. 2022 yılında hidrolojinin geçen seneye göre daha güçlü olması ve uzun dönem ortalamalarının oldukça üzerinde seyreden elektrik fiyatlarının hisse performansına olumlu yansımaya devam etmesini öngörüyoruz. Temmuz ayında üretim hacimlerinde görülen %46’lık artış (EPİAŞ) yılın 3. çeyreğinin de büyüme ve karlılık açısından güçlü geçeceğine işaret ediyor. Önümüzdeki 12 aylık dönemde Şirket’in 185 milyon dolar FAVÖK gerçekleştireceğini öngörüyoruz. Hisse bu tahminimize göre halen cazip 4.8x FD/FAVÖK çarpanı ile işlem görmektedir.

Güçlü büyüme ve iyileşen operasyonel karlılık: Satışlar yıllık bazda %218 büyüme ile 1.19 milyar TL’ye yükseldi. Elektrik satış hacimlerindeki artış, yüksek elektrik fiyatları ve ortalama dolar/TL kurundaki değişim gelirlerdeki büyümenin ana nedenleri olarak öne çıktı. Şirket’in elektrik üretim hacmi, mevsimsel olarak yılın en güçlü çeyreği olan 2. çeyrekte yıllık bazda %34 organik büyüme göstererek 797 GWh’a ulaştı. Spot elektrik fiyatları 2Ç22’de ortalama 125 dolar/MWh seviyesinde oluşurken, geçen sene aynı dönem 43 dolar/MWh ve 2021 yılı ortalaması 55 dolar/MWh seviyesindeydi. Yüksek spot fiyatlara rağmen, EPDK’nın getirdiği geçici düzenleme nedeniyle Şirket’in YEKDEM’den yararlanmayan santrallerinin satış fiyatı 81.5 dolar/MWh ile sınırlandırıldı. Şirket’in üretim hacminin %85’i dolar bazlı YEKDEM satışlarından (73 dolar/MWh) yararlandı. FAVÖK yıllık bazda %242 artış ile 967 milyon TL’ye ulaşırken artan fiyatlar, güçlü hacim ve operasyonel kaldıraç sayesinde gelirlerden daha yüksek büyüme gösterdi. FAVÖK marjı halka arzdan beri en yüksek seviyesi olan %81.6’ya yükseldi. Geçtiğimiz yıl aynı dönem %75.9 seviyesindeydi.

Borçluluk: Şirket’in net borcu 644 milyon dolar seviyesinde, ilk çeyreğe paralel bir görünüm sergiledi. (1Ç22: 652 milyon dolar). Cari Net Borç bizim 12 aylık FAVÖK tahminimize göre 3.5x’e denk geliyor. Şirket’in döviz kısa pozisyonu 2Ç22 sonu itibariyle 10.5 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Nakit akışı riskinden korunma muhasebesi sonrası ise net kısa pozisyonun, 329 milyon TL uzun pozisyona geçtiği görülüyor. Ayrıca ilişkili taraf olan Grup elektrik perakende şirketlerinden 1 milyar TL tutarında ticari alacak bulunduğunu ve Temmuz ayında bilanço döneminden sonra bunun 620 milyon TL’lik kısmının tahsil edildiğini bilanço dipnotlarından anlıyoruz. Ayrıca hisse geri alım programı ile alınan 45 milyon TL değerinde hisselerin de nakit pozisyonunda yer almadığını hatırlatırız.

Kaynak: Ak Yatırım