Asya Borsaları – (3.10.2024)

Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izledi: Hong Kong sert düşerken Japonya yükseldi

Hang Seng endeksi yüzde 3 düştü, emlak ve teknoloji hisseleri sert kayıplar yaşadı; Longfor Group

Holdings ve New World Development öne çıktı.
Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,1, Topix yüzde 1,3 arttı; yen, ABD doları karşısında zayıfladı.

Avustralya S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,25 yükseldi, ticaret fazlası beklentilerin üzerinde gerçekleşirken PMI verileri zayıflama gösterdi.

Hong Kong borsası Perşembe günü sert bir düşüş yaşadı. Hang Seng endeksi, Çin’deki teşvik rallisinin yavaşlamasıyla birlikte yüzde 3 değer kaybetti. Çarşamba günü yüzde 6’nın üzerinde bir artışla 22 ayın en yüksek seviyesine ulaşan endeks, bu kazançların bir kısmını geri verdi.

Hang Seng Anakaradaki Emlak Endeksi, Longfor Group Holdings’in yüzde 12,8 ve New World Development’ın yüzde 10 düşmesiyle yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti. Hang Seng Teknoloji Endeksi de yüzde 6’nın üzerinde geriledi. Çin anakarasındaki piyasalar, 8 Ekim’e kadar kapalı kalmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta, Çin yetkililerinin bir dizi destek önlemi açıklamasıyla birlikte hisse senetleri önemli bir yükseliş göstermişti. Pekin’in önümüzdeki aylarda daha fazla mali politika ve destek tedbiri açıklaması beklenirken, Nomura’nın baş Çin ekonomisti Ting Lu, bu önlemlerin ölçeği ve içeriğinin belirsiz olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Lu, yatırımcılara piyasa çılgınlığı karşısında “daha temkinli” olmaları çağrısında bulundu.

Asya piyasalarında genel yükseliş

Diğer Asya piyasalarında genel bir yükseliş gözlemlendi. Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 2,1 artışla bölge piyasalarına öncülük etti. Geniş tabanlı Topix endeksi de yüzde 1,3 değer kazandı. Japon yeni, ABD doları karşısında 147,15 seviyesine kadar zayıfladı ve bu hareket Haziran 2022’den bu yana en büyük tek günlük düşüş olarak kaydedildi.

Japonya’nın yeni başbakanı Shigeru Ishiba, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, mevcut ekonomik koşulların yeni bir faiz artışını desteklemediğini belirtti. Ishiba, bu açıklamayı Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptı.

Avustralya verileri piyasaları etkiledi

Avustralya’da açıklanan ekonomik veriler de dikkat çekti. Judo Bankası’nın Eylül ayı Bileşik PMI verisi, 49,6 olarak açıklandı ve Ağustos ayında kaydedilen 51,7’nin gerisinde kaldı. Hizmetler PMI ise 50,5’e geriledi.

Avustralya İstatistik Bürosu, ülkenin Ağustos ayı ticaret fazlasının 5,64 milyar Avustralya doları (3,87 milyar dolar) olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bu rakam, Reuters anketinde tahmin edilen 5,5 milyar Avustralya dolarının üzerinde olsa da, Temmuz ayında kaydedilen 6,01 milyar Avustralya dolarının gerisinde kaldı.

Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi ise yüzde 0,25 artışla günü tamamladı.

Tayvan ve Güney Kore piyasaları kapalı

Güney Kore piyasaları, Ulusal Kuruluş Günü nedeniyle Perşembe günü kapalıydı. Tayvan’da ise Tayfun Krathon’un neden olduğu şiddetli yağmur ve rüzgarlar nedeniyle piyasalar ikinci gün kapalı kaldı.

Orta Doğu’da tansiyon yüksek

Orta Doğu’daki gelişmeler de bu hafta piyasaların odak noktası oldu. İsrail, Lübnan’a kara harekatı başlattı ve hava saldırılarını artırırken, İran, Hezbollah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesine misilleme olarak balistik füze saldırısı düzenledi.

ABD borsaları karışık seyretti

BD borsalarında ise üç büyük endeks hafif artışlarla kapandı. Orta Doğu’daki gerilimlerin etkisiyle S&P 500 endeksi yüzde 0,01 yükselerek 5.709,54 seviyesinde kapandı. Dow Jones Sanayi Ortalaması yaklaşık 39 puan artışla 42.196,52 seviyesine ulaştı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 0,08 değer kazanarak 17.925,12 seviyesinde günü tamamladı.

Kaynak: CNBC-e