Aselsan Hisse Yorumu / Ziraat Yatırım – (06.04.2015)

“Aselsan Analist Toplantısı-Toplantı Notları”

Aselsan’da 2014 yılında organizasyon yapısında değişikliğe gidilmiş ve Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri Sektör Başkanlığı oluşturulmuştur. Böylece sektör başkanlıkları sayısı 5’e yükselmiştir.

Harp sanayi dışında yer alan tüm ulaştırma, güvenlik vs. gibi sivil projeler yeni sektör başkanlığına devredilmiştir. Organizasyondaki bu yeni yapılanma 2014 yılında şirketi ciddi meşgul etmiş ve bazı projelerde ufak çaplı da olsa gecikmelere neden olmuştur. Şirket yetkilileri, sürecin 2014 yılında bitmesiyle birlikte, şirket için önemli bir açılım olan bu yeni yapılanmanın önümüzdeki dönemde olumlu katkılarının görüleceğini belirtmişlerdir. Yeni sektör başkanlığının kurulması, bölüme atamalar ve terfilerle birlikte personel giderlerinde artışa neden olmuştur.

Yaklaşık 200mn dolar bedelle yapılan Gölbaşı yerleşkesi 2014 yılının son çeyreğinde devreye alınmıştır. Böylelikle, Aselsan’ın tüm radar, elektronik harp ve istihbarat sistemleri Gölbaşı yerleşkesinde toplanmıştır. Gölbaşı Yerleşkesinde toplam alan 350.000m2 olup bunun 75.000m2’si kapalıdır. Son çeyrekte tesisin devreye alınması, amortisman giderlerinde artışa neden olmuş ve karlılığı kısmi olarak olumsuz etkilemiştir. Gölbaşı tesisinin tamamlanmasının ardından yatırım harcamalarındaki azalma şirketin nakit akışını olumlu yönde etkileyecektir. Şirket 2015 yılı için 50mn Dolar yatırım harcaması planlamıştır. Bu yatırım harcamasının tamamı bakım onarım ve modernizasyon yatırımlarından oluşmaktadır.

Bağlı ortaklığı konumundaki Mikes’ın Aselsan ile birleşmesi Ocak ayında tamamlanmıştır. Mikes önceden tam konsolidasyona tabi olduğu için bu durumun finansallara herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Aselsan %15’i oranında pay sahibi olduğu halka açık olmayan Roketsan’ın değerlemesi yaptırılmış ve iştirakin değerinde yaklaşık 300mn TL’lik bir artış olmuştur. Bu artış şirketin özsermayesi altında yeniden değerleme değer artış fonuna kaydedilmiştir.  Değerlemenin şirketin gelir tablolarına herhangi bir etkisi olmamakla birlikte, özsermayeyi yükseltmiştir.

Aselsan, 2014 yılında döviz açık pozisyonuna istinaden şirket yaklaşık 85mn dolar kur farkı zararı kaydetmiştir. Şirketin satış gelirlerinin büyük bölümü döviz cinsinden olmakla birlikte, alınan sipariş avansları döviz açık pozisyonu oluşmasına ve şirketin kur farkı gideri kaydetmesine neden olmaktadır. Genel olarak satış gelirleri döviz cinsinden olduğu için korunma amaçlı herhangi bir türev ürün kullanmayan Şirket, Mart ayında yapılan genel kurulda kambiyo zararlarının oluşmaması için gerekli tedbirlerin alınması yönündeki tavsiye kararının da etkisiyle, önümüzdeki dönemde korunma amaçlı türev ürünler de kullanabileceğini belirtmiştir.

Aselsan satış gelirleri içinde yaklaşık %18 seviyesinde olan ihracatın payını artırmayı hedeflemektedir. Yurtdışındaki iştiraklerin ilerleyen dönemlerde bu konuda önemli katkılar yapması beklenmektedir. Savunma sanayi yurtdışı satışlarında Şirketten bağımsız olarak ülke ilişkileri çok önem teşkil etmektedir. Diğer taraftan şirket ülke ilişkilerinin daha düşük etkiye sahip olduğu sivil alanda faaliyetlerini artırarak ihracatına katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) alımlarında yerli katkı oranını artırarak kobilerin iş payının da artırılması amaçlamakta ve 2016 yılına kadar yerli katkı oranının %70’e çıkarılması hedeflenmektedir.  SSM tekliflerde yerli katkı payının %70 olması için çalışmakta ve yerli payı yüksek teklifleri ön plana çıkarmaktadır. Şirket, geçen hafta Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan yeni teşvik paketinin kobileri olumlu etkilemesi ve bu durumun kobiler alt yüklenici olduğu için Aselsan’a da kısmen de olsa olumlu yansıyacağını belirtmiştir.

Şirket yetkilileri, finansman konusunda herhangi bir sıkıntıları olmamakla birlikte, her türlü alternatifin; tahvil ihracı, ikincil halka arz ve eurobond ihracı dahil olmak üzere değerlendirildiğini belirtmiştir. Şirket daha önce 250mn TL’lik tavhil ihracı ile ilgili SPK’dan izin almış olmakla birlikte ihraç yapmamıştır.

Şirket, 2014 yılını 3,9 milyar dolar bakiye siparişle kapamış ve bakiye siparişler satışların 3,4 katı seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirket, bakiye siparişlerin toplam satışların en az üç katı olmasını hedeflemektedir. Bu seviye, satışların artmasının etkisiyle geçen yılki

3,6 katından 3,4’e gerilemiş ve konulan limite oldukça yaklaşmıştır.

Bakiye siparişlerin yükselebilmesi için satışların üzerinde portföye yeni projeler eklenmesi gerekmektedir.

Aselsan’ın muhtemel projeleri arasında Milli muhabere tankı projesi olan Altay Tankı, Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi, Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek ve Elektronik Taarruz Kabiliyeti Kazanımı Projesi (HAVASOJ) ile Stratejik ve Hassas Tesislere Güdümlü Silahlara Karşı Korunması Projesi yer almaktadır. Altay Tankı ile ilgili kalifikasyon süreci Otokar tarafından devam etmektedir. Altay tankının seri üretimiyle ilgili süreç henüz netleşmemiş olmakla birlikte, projenin 2015 yılında şekillenmesi beklenmektedir. Diğer taraftan sürekli olarak ertelenen Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi projesi ile ilgili belirsizlikler devam etmekte birlikte yıl içinde gerçekleşme ihtimali devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir