ARK Inovasyon: Zamana yayılan yatay gelişim

ARK inovasyon (ARKK): Yatırım fonu ne fikir veriyor?

Ticarete dönüşen teknolojinin bir takipçisi olan ARK inovasyon yatırım fonu günlük bazda yatay seyrini sürdürüyor. Giderek belirginleşen bant hareketi için şubat 2023 son günlerini başlangıç noktası olarak alabiliriz. Günlük bazda bakışla hesaplarsak: 40 günü geçen bir seyirden bahsetmekteyiz. Yeni bir hareket için uzun bir süre olarak görülebilir. Tersten okursak: bu süreyi bir kaldıraç mekanizması parçası olarak görecek formülleştirme çabalarında olabiliriz. Her durumda karşılıklı doğrulama mekanizması işlemelidir: boğa piyasasına girilmiş olduğuna dair düşen dalgalanma hareketleri devam etmektedir. Bu yazı da zaten ilgili önceki yazıları doğrulamak içindir. Kendi içimizde tutarlı olmadıktan sonra başka kaynakları sorgulamak anlamsız kalıyor.

Yatay gelişimin öğrettikleri: daha fazlası vardır

Belirginleşen bant (aralık) içi hareketin getirdiği ve götürdüğü maliyetler olduğu açıktır. Kararların ne tarafta olduğuna bakarak hesap kesiminin büyüklüğü görülebilir. Trendin doğru tarafında olduğumuzu gösteren işaretler olduğu gibi, yanlışlayanlar da vardır, hatta kafa karıştıranlar da olmaktadır.

Yukarıda günlük bazda yaptığımız formasyon tespitini haftalık bazda doğrulayabiliyor olmalıyız: böyle bakınca da aslında eylül 2022 başlangıcıyla çok farklı hikaye görmekteyiz. Haftalık bazdaki gelişmelerde momentum (tempo), dalgaların sıklığı (zaman etkisi), büyüklüğü (şiddet etkisi) sonucu belirleyen ayrık düşünemeyeceğimiz parametrelerdir.

Haftalık bazda güçlü görünen formasyonun geçmişte benzer sonuçlar vermesi için tempo etkisi de benzer olmalıdır. Bir başka deyişle, gerçekleşmiş fiyat hareketleri üzerinden belirlenen formasyon içinde neler olup bittiği önemlidir: gelecekteki fiyatlamayı “aynı geçmiş koşullar altında ise” tekrarlar.  Bunu da çalışmanın doğrulaması olarak görebiliriz.

Ortalamaların tempo kaybı boğa isteğidir

bilinenin aksine aslında gerçek budur: grafikler ve geçmişten doğrulanabilir

– baskı oluşmadıkça etki ve tepki mekanizması çalışmaz

– buna fiyat etkisi denilse de: hangi koşullar altında sağlandığı değerlidir, belirleyicidir

– haftalık bazda önemli ortalamaların düşüş eğiliminde olduğu görülmektedir

– hesap gereği giriş çıkış değerlerine bakarak sebebini görebiliriz

– son durumda 3 basamaklı ortalamalarından negatif sapması korunuyor

– regresyon doğrusu da trendin sağlığı için bilgi verir

– son durumda haftalık regresyon eğrisi de baskı altındadır

– 3 basamaklı ortalamalara göre, regresyon eğrisi düşüşünü kesmemiştir

– 2 eğri arasındaki farkın büyüyor olması tepki için zemin hazırlamaktadır

– günlük bazda başlayan tepkilerin haftalığa da yansıması beklenebilir

– böylece olunca da trend gücü eski seviyelerine gelecektir