ARCLK güncel

Model güncel: Arçelik (ARCLK)

Arçelik üzerine güncel bakışımızı aylara yayarak devam ediyoruz: nisan 2021, ekim 2021 yazılarımızda olumlu görüşü sayısal modele göre belirtmiştik. Nisan 2021den bugüne % 70 üzeri getiri reel anlamda tasarruf aracı olarak görülebileceğine işarettir.  Temel özelliklere bakılabilirse de beklentilerin geçmiş piyasa davranışlarıyla oluştuğuna inancımız tamdır. Nisan 2021 yazımızdan bugüne endeks bazlı sektörüne bakalım: metal eşya sektörü (XMESY) içinde en çok kazandıran 5 hisseyi hacim yani cazibe açısından incelersek:  TOASO % 151, ARCLK %76 yapmıştır. BIST50 ve BIST30 yabancı yatırımcı için takip edilen endeksler ve ARCLK getiride bu sepet içinde ilk 10a girmektedir. Ekim 2021 yazımızdan bugüne ise  %62 getiriyle BIST30  içinde ilk 5, BIST50 içinde ilk 10 tablosunda bulunmaktadır. Bir performansı ölçerken farklı kriterler üzerinden görmek her zaman değerlidir, bakış açısını geniş tutmayı sağlar.

Temel bakış

Dilimlere ayrılmış geçmiş zamandaki hareketleri belli oranlar üzerinden kıyaslayarak sonuçlar üretmeye devam ediyoruz. Temel denklem ise aşağıdaki gibidir:

p (% değişim) = m*a/f

değişim = algoritmik_sinyaller * dönem_uç_değerleri_ortalaması

—> geçmişin hızlı hareketlerinin kaldıraç olarak kullanılabileceği bir dönemin etkisi gelecek üzerindeki en belirleyici dönemdir. Sözlü ifadeyle bunu belirtebiliriz.

Denklem sağını a/f üzerinden incelersek uç değer ortalamalarının oranı ve değişim yönü önemlidir. Oranın aldığı birim (1) üstü değerleri de çarpan etkisinde önemli görüyoruz.

Denklem sağını m*a üzerinden incelersek: algoritmik sinyal değerlerinin yönü yanında aldığı değerler ve bunun ilk değerlerle çarpımı gelecek performansı için ağırlıklıdır.

Götürdüğü bakış evreni şudur: bazı piyasalardaki açıklanamayan hareketlerin “farklı çarpanlar” üzerinden tekrar değerlendirilerek “ince ayar” çalışma içinde olunması gereklidir. Böylece daha az hata payı içeren gelecekle ilgili tutarlılık oluşur. Tutarlılık da sürdürülebilir bakış üretmektedir.

Günlük veri penceresi üzerinden SONUÇ çıkarmak istersek:

Son 1 yıl verileriyle, günlük ortalamaları alarak durumdan tespit çıkarmaya çalışalım: bunun için de 25 günlük ve 45 günlük ortalamaları temel takip aracı olarak görebiliriz. Bu araçların görevi arka tarafta çalışan modelin dilini basitçe tarif etmektir.

Oransal açıdan (a/f) birim değer (1) oldukça üzerindedir. Bu değerin yüksekliği gelecekte primsiz piyasa oluşmasını sağlayacaktır ancak şu anki durum şişkinlik işaretidir. Bir parça gevşeme beklenebilir. Bu gevşeme miktarı üzerine daha net ifade için de (m) değerine bakabiliriz. M parametresi halen 1.5 civarına yaklaşmaya çalışmaktadır ve değerlidir.

—> son durumda, 45 gün ortalamadan uzaklaşmış olması tekrar düzeltme anlamına gelmektedir. Geçmiş bunu gösteriyor ve 2022 içinde bu deneyimi ve tepkisini sıkça görebiliriz.