ARCLK: Arçelik endekse göre ucuz döngü ucunda

Bir lokomotif Arçelik (ARCLK) : Borsa Endeksi’ne göre gücünü koruyor

Ekim ayından bu yana görüntüde değişen yok: BIST100’e göre getirisi hafifçe yükselip aynı seviyeye düştü. Ancak, aradan geçen 2 ay veya zaman etkisi, bu dönemde model hesaplarına giren yeni değerler ve çıkan değerler topluca geleceğe etkiyi belirlemeyi sürdürüyor. Arada yeni formasyonlar oluşur, eskileri yıkılırken elbette nitelik değişiyor: modele göre daha güçlü boğa piyasası oluşuyor. Bu da endeks üstü getiride bahsedilecekler hisseler arasında potansiyeli yükseltmiş oluyor.

Son 3 ayda ne değişti?  (Model bazlı olarak endekse göre günlük gelişmeler)

Model hesaplarında kullanılan denklem çarpanlarında değişikliklerden bahsediyoruz: temel 2 çarpandan bahsedebiliriz. A ve B çarpanlarının zamanla nasıl değiştiği sonucu yani gelecekteki fiyatlamayı belirlemektedir. Fiyatlamayı belirleyen çarpanların (A,B) hareketliliği doğal olarak devam etti ve yeni mesajlar görmeye başladık. Parametreler, A veya B değişim hızı dalgalanmada etkilidir. Hız şiddeti fiyatlamadaki dalgalanmayı belirlerken, seviye ise trendin gücünü belirlemektedir. Bir başka deyişle: her teknik formasyonun içinde gizli A, B parametrelerini çözmeden, dilini anlamadan yorum yapmak ciddi hasara yol açabilmektedir.

Eylül ortasından bugüne neler olduğuna bakarsak:

– eylül ortasından bugüne endekse göre hızlı değer kaybı gördük: bu da B parametresinin hızlı değişmesine sebep oldu. B parametresi geçmişin reel değerlemesiyle ilgili olduğu için hızlı kayıplar beklenti aksine B parametresinin pozitif yönlü değer kazanmasını sağladı. Bunu, alım yönlü tepki iştahında artış olarak da düşünebiliriz.  Buna göre ekimden bu yana “daha fazla boğa” olma isteği arttı: aralık 2022, eylül 2022 dönemine göre daha risk iştahı yüksek potansiyel anlamına gelmiştir. Yeterli mi? Fiyatlamayı parametre çarpımları üzerinden gördüğümüz için diğerine de bakmak gerekir: A parametresi

– eylül 2022 döneminde fiyatlamayı etkileyen A parametresi bugüne göre hafifçe daha negatif görünümde idi. Aralık 2022 için gelecek fiyatlamasını etkileyen A parametresini artık daha güçlü seviyede görmekteyiz. A parametresi çarpımsal etkiden oluşmaktadır: geçmişteki çarpıma giren değerlerin yüksek seviyede olması sonucu daha olumlu etkilemektedir.

===> eylül ayına göre gerilim problemi boğalar lehine çözülme potansiyelindedir

Son 3 yılda ne değişti?

Yıl 2020 ve genel olarak tüm hisselerde başlayan gerilemeden etkileniyor ama toparlanması endeks üstü olarak gerçekleşiyor. Bunun anlamını halen kavrayamadığımızı düşünebiliriz. Faktörleri gözden geçirmek gerekiyor. Gerilimi, kıyaslamalı farklılık olarak görmek geleceğin çözümünü kolaylaştırmaktadır. Buna göre günlük ölçeğimizi, haftalık veya aylığa çevirerek, mega dönüşümleri daha rahat görebiliriz. Gerilimin mutlak farklılık olarak görülmeyişi çözümü kolaylaştırmaktadır. Buna göre uzun dönem ortalamaların birbirine göre konumları üzerinden de gitmek mümkündür. Ortalamaların kıyaslaması göreceli piyasa getirisi üzerinden de yapılabilir.

Model gereği: mutlak değerleme potansiyeli de geçmişe göre güçlendi (A x B veya fiyatlama gelişimi)

– reel değerleme hesabına girip de pozitif değer alan günler sayısı arttığı için durum pozitif (A parametresi)

– bileşik etki veya çarpımsal kuvveti belirleyen parametre de geçmişe göre daha pozitif gelişimdedir (B parametresi)