Apple dengeye mi gidiyor?

Ülke gibi şirket (AAPL): Apple için resesyon var mı?

Haziran yazımızda tempo artışını vurgulamıştık: sektörün lokomotifi, beraberinde etkilediği hisselerle birlikte çift haneli primlere yaklaştı. Üç milyar dolar civarı piyasa değeriyle yakaladığı bu performans sektörün geleceğiyle ilgili fikir vermekle birlikte bir döngü hesabıyla hareketlerin geliştiğini de her zaman düşünmek gereklidir. Son bilançoyla beklentiyi hafif aşmış olsa da, piyasa kararı farklı yönde işleyecek görünüyor. Aşırı hareketleri kümülatif olarak incelediğimizde, dengeleyici düşüşler normal karşılanacaktır. Buna düzeltme diyebileceğimiz gibi bir sonraki hareketin belirleyicisi olarak görmeyi tercih ederiz. Model gerekliliğidir.

Günlük regresyon gelişimi

İncelenen zaman döneminin yüzdelik dilimlere ayırarak gözlemlersek ortaya aşırı davranışların bir referans çizgi çevresinde dolaştığını görebileceğiz. Bu çizginin belirlediği davranış tarzının amacı dengeyi koruyabilmektir: aşırı hareketlerin yumuşatılması esastır.

Apple bu açıdan incelendiğinde, grafiğin %80 zamanında eşik üzerinde gelişim göstermiştir. Bu durumu bir “aşırılık” oluşumu şeklinde değerlendirebiliriz çünkü her yeni gün bu eşik üzerinde geçen süreyi birikmeli olarak arttırmaktadır. Buna göre düzeltme veya dengeleme hareketi net eşik üstü gelişimi kesecek şekilde, net eşik altı olarak gelişmelidir.

Eşik altı kalması ayı piyasası anlamına gelir ve göstergedeki dağılıma bakarak yardımcı kararlar da alabiliriz. Eşik altında kaç dönem (gün) geçirecektir veya süre alacaktır? Bu süre zarfında eşikten negatif sapması ortalamada yüzdesel anlamda ne olabilir?

Gösterge dağılımı üzerinden bakarsak: günlük bazda giderek zayıflayan gelişim görmekteyiz.  Bu gelişim, “aşırı satış” içindeki piyasa halinde tepki alımları getirebilirdi ancak durum bu değildir. Günlerce aşırı alıma giden hareket gördük: eşik üstü biriken günlük gelişim (davranış) hali.

Bu açıdan bakınca, günlük eşik altı düzeltmelerin görülmesi normalleşmek isteyen piyasa olarak görülebilir.

Saatlik regresyon gelişimi

Haftanın 2. yarısı net belirgin satış dalgasıyla geçti: tepki alımlarına fırsat verilemediğini de gördük. Günlük eşiğe göre beklenti uyumundan bahsedebiliriz:

– saatlik eşik üstü hareketlerin sıklığı artınca düzeltme kaçınılmaz oldu

– bundan sonraki piyasada saatlik eşik altı gelişim daha sıkça görülebilecektir

Haftalık bazda boğa nefesi nerede?

– haftalık eşik üstü hareketler mart ayından bu yana temel gerekçe oldu

– yükselişin güçlü gelişmesini geçmiş eşik altı birikime tepki olarak görebiliriz

– her geçen haftada eşik üstü birikim şiddeti artacağı için düzeltme beklentisi de beraberinde gelişecektir.