Anadolu Efes 2022 3. Çeyrek Bilanço Analizi / İntegral Yatırım – (3.11.2022)

Anadolu Efes (AEFES) 3Ç22 döneminde net karı yıllık %274 oranında artış göstererek 2,081 mn TL olarak gerçekleşti.

Beklenti 1,402 mn TL net kar açıklaması yönündeydi. Karlılıkta görülen artış da, geçen yılın aynı dönemine göre artan net finansman giderlerine rağmen, bu dönemde üç katından fazla yükselen faaliyet karındaki güçlü büyüme etkili olduğu görülmektedir. Finansman giderlerinde özellikle türev işlemlerden kaynaklanan giderler ve meşrubat operasyonlarında yerel para birimi cinsinden borçlanmaların Türk Lirası cinsinden artan payı ve borçlanmalar üzerindeki gerçekleşmemiş kur farkı giderlerindeki yükselişten kaynaklanmıştır. Net kar marjı yıllık bazda 2,3 puan artış göstererek %6,99 seviyesinde gerçekleşti.

Satış gelirleri 3Ç22’de %152,5 arttı

Satış gelirleri 2022 yılının üçüncü çeyreğinde %152,5 oranında artış ile 29,767 mn TL seviyesine yükselmiştir. Gelir artışı, temel olarak fiyat artışları, etkin gelir büyümesi ve iskonto yönetiminden kaynaklanmıştır. Konsolide net satış gelirleri ise 9A2022’de %140,3 oranında artış ile 68,071 mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirketin Türkiye’de konsolide hasılat ve toplam varlıklar içindeki payı %29 ve %23, Rusya ve Ukrayna coğrafi bölgesinin payı sırasıyla %27 ve %40, Kazakistan payı sırasıyla %13 ve %10, Pakistan payı sırasıyla %11 ve %5 şeklindedir. Rusya bira operasyonlarının satış hacmi yıllık bazda düşüş gösterirken, Türkiye, Kazakistan ve Gürcistan’dan elde edilen performans ile satışlar dengelenmiştir. Uluslararası meşrubat operasyonlarındaki %19,8’lik artış ise Özbekistan operasyonundan elde edilen hacimden kaynaklanmıştır.

FAVÖK 6,7 milyar TL oldu

FAVÖK yıllık bazda %187 artış gösterirken, çeyreksel bazda %39,9 artış gösterdi ve 6,7 milyar TL oldu. FAVÖK marjı da yıllık 2,7 puan artışla %22,4 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki çeyrekte %19,4 FAVÖK marjı elde edilmişti.

9 Aylık Sonuçlar

2022 yılının ilk 9 ayına baktığımızda, şirketin satış gelirleri yıllık bazda %140,3 artışla 68,1 milyar TL’ye yükseldi. Brüt kar marjı 0,7 puan artışla %36,9 seviyesinde, FAVÖK marjı 2,2 puan artışla %19,8 seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK yıllık bazda %169,9 artış gösterdi ve 13,5 milyar TL olarak hesaplandı. Bu sonuçlarla birlikte şirketin 9 aylık net dönem kari %166,5 artışla 3,4 milyar TL’ye yükseldi.

Net borç pozisyonu azalıyor

Şirketin net borç pozisyonu bir önceki çeyrekte 12,4 milyar iken bu çeyrekte 1,3 milyar TL azalarak 11,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Net
borç/Favök rasyosu 0,7 ile oldukça makul bir seviyededir. Şirketin mevcut durumda borç çevirmede bir sıkıntısı görünmüyor. 30 Eylül 2022
itibariyle şirketin 5,5 milyar TL döviz fazlası bulunmaktadır.

Şirketin nakit değerleri arttı

Şirketin nakit değerleri 2021 yıl sonuna göre 16,1 milyar TL artarak 26,4 milyar TL oldu. Bira grubundaki nakit artışı, operasyonel karlılıktaki büyümenin yanı sıra ticari borçlardaki yüksek artıştan kaynaklanırken şirket, işletme faaliyetlerinden 11,4 milyar TL nakit girişi sağlandı. Yatırım faaliyetlerinden 3,8 milyar TL nakit çıkışı olurken finansman faaliyetlerinden 5,5 milyar TL nakit girişi oldu.

2022 yıl sonu beklentileri

Konsolide Satış Hacminin düşük-orta tek haneli oranda büyümesi beklenmektedir. (önceki: düşük-tek haneli oranda büyüme)

Bira Grubu Satış Hacminin Türkiye bira satış hacminin 3Ç’de beklenenden iyi gerçekleşmesi sebebiyle raporlanan bazda düşük-onlu yüzdelerde daralması beklenmektedir. (önceki: orta-onlu yüzdelerde daralma)

Ukrayna’nın etkisi hariç tutulduğunda ise, bira grubu hacimlerinin düşük-tek haneli seviyede daralması beklenmektedir. (önceki: orta-tek haneli seviyede daralması)

Konsolide Net Satış Gelirlerinin kur çevrim farkının etkisinden arındırılmış olarak düşük-kırklı yüzdelerde artması beklenmektedir. (önceki: ortaotuzlu yüzdelerde büyüme)

Bira Grubu Net Satış Gelirlerinin Ruble’nin USD ve EUR para birimleri karşısında değer kazanması ve Türkiye bira operasyonlarında elde edilen güçlü performans sayesinde, kur çevrim farkının etkisinden arındırılmış olarak, düşük-orta yirmili yüzdelerde artması beklenmektedir. (önceki: yüksek-onlu yüzdelerde büyüme)

Konsolide FAVÖK marjının 2021 yılına göre yatay kalması ya da 100 baz puan artması beklenmektedir. (önceki: yatay)

Bira Grubu FAVÖK marjının güçlü kaldıraç etkisinin sayesinde daha iyi operasyonel karlılık elde edilmesiyle, 2021 yılındaki seviyesine göre yaklaşık 400 baz puan civarında artacağını öngörülmektedir. (önceki: 2021 yılındaki seviyesine göre yatay ya da 100 baz puan artış)

Yatırım Harcamaları: Satış gelirlerine oranı konsolide bazda yüksek tek haneli olması beklenmektedir. (öncekiyle aynı)

Serbest Nakit Akımı bir önceki yılla karşılaştırılabilir seviyede olacaktır. Operasyonel karlılık rakamında önemli bir iyileşme beklenmekle birlikte daha uzun tedarik sürelerinden ötürü yatırım harcamalarının ve ön alımlardan kaynaklı stokların yılın son çeyreğinde artacağı öngörülmektedir.

Değerlendirme

Anadolu Efes’in 3. Çeyrek finansal sonuçlarını güçlü bulduk. Şirket Ukrayna operasyonlarının negatif etkisine rağmen, güçlü turizm ve geçen yılın düşük baz etkisi katkısıyla hem yurt içi hem de yurt dışı operasyonlarını artırdı. Rusya bira operasyonlarının satış hacmi yıllık bazda düşüş göstermesine karşın Türkiye, Kazakistan ve Gürcistan’dan elde edilen performans ile satışlar dengelenmiş görünüyor. AEFES hissesi son bir ayda %16, son üç ayda ise %28 getiri sağladı. Çarpanlar incelendiğinde FK 8,72x PD/DD 0,9 gibi makul seviyelerde, iskontolu işlem görüyor.

Kaynak: İntegral Yatırım