Akfen Yenilenebilir Enerji Hisse Yorumu / Tera Yatırım – (12.03.2024)

Enerji Depolama yatırımına oynuyor….

Endeks Üstü Getiri
Son Kapanış (TL, 11-Mar-24) 27.42

12 aylık Hedef Fiyat (TL/hisse) 59.04
Yukarı Potansiyel (TL) 115%

Takip ettiğimiz şirketler listesine “Endeks Üstü Getiri” önerisiyle ekliyoruz…. Akfen Yenilenebilir için 12 aylık hedef fiyatımız hisse başına 59,04 TL olarak %115 yükseliş potansiyeli sunuyor. Cazip değerleme, yüksek marjlı döviz kazançlı portföy, gelecek vaat eden şebeke ölçekli batarya yatırımı ve 2024 yılında operasyonel performansta beklenen toparlanma nedeniyle Akfen Yenilenebilir Enerji’ye Endeks Üstü Getiri tavsiyesinde bulunuyoruz.

Döviz bazlı garantili tarifeden yararlanan genç ve çeşitlendirilmiş portföy… Akfen Yenilenebilir Enerji, 699 MW kurulu gücüyle Türkiye’nin en büyük ve genç yenilenebilir enerji üretim şirketlerinden biridir. Şirketin portföyünde 6 rüzgâr, 12 hidroelektrik ve 35 güneş enerjisi üretim tesisi bulunuyor. Rüzgâr, %50’lik payla kurulu güç içerisinde en büyük paya sahip olup, bunu hidroelektrik (%33) ve güneş (%17) takip etmektedir. Türkiye’deki garantili tarife mekanizması YEKDEM sayesinde 9A23’te gelirlerin yaklaşık %89’u US$ cinsinden gerçekleşti. Mevcut santrallerin ortalama YEKDEM süresi 2023 Aralık itibarıyla yaklaşık 3,7 yıl kalmıştır.

Batarya depolama sistemleriyle yeni kapasiteye yatırım… Akfen Yenilenebilir, yenilenebilir enerji alanında önemli açılımlara ve yatırımlara imza atıyor. Toplamda 90 MW’lık 6 hibrit güneş enerjisi projesi geliştiriyorlar ve 66 MW’lık inşaatı devam ediyor ve bunların 2025 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor. Ayrıca şirket, 19 türbinde kapasiteyi 92 MW artırmak için başvuruda bulunarak ve lisans alarak rüzgâr enerjisi kapasitesini artırıyor. 5 projede, devreye alınmasının 2025 ve 2026 yıllarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Ayrıca, Akfen Yenilenebilir Enerji, farklı bölgelerdeki güneş ve rüzgâr santrallerini desteklemek üzere 285 MW kısmı üretimli depolama, 90 MW kısmı ise müstakil depolama olmak üzere toplam 375 MW’lık 9 adet şebeke ölçeğinde depolama tesisi için ön lisans almıştır.

Depolama sistemlerinden ilk faydalananlar arasında… Türkiye, ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmak için yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmiş, düşük güvenilirlik ve doğal faktörlere bağlı olarak elektrik üretimindeki daha fazla değişkenlik nedeniyle ortaya çıkan zorlukların üstesinden gelmiştir. Sonuç olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının payının arttığı bir ortamda, ülkenin enerji arzında istikrarı sağlamak için şebeke ölçeğinde depolama vazgeçilmez hale geldi. Sonuç olarak Akfen Yenilenebilir Enerji, 375 MW’lık şebeke ölçeğindeki depolama tesisiyle bu trendden yararlanan ilk yararlanıcılar arasında yer alacaktır.

2024’te operasyonel iyileşme beklentisi… Yukarıda belirtilen yatırımlar, operasyonel performansın artırılmasına yardımcı olacak ve yıllık üretim hacmini 2027’de 2.886 GWh’ye, yani %15’lik bir Bileşik Büyüme Oranına getirecek. Bu, 2027’de %17’lik bir Bileşik Büyüme Oranı ile 191 milyon US$ tutarında bir FAVÖK anlamına gelecektir. Yakın vadede, son hidroloji performansı, 2024 operasyonel performansı açısından son derece umut vericidir.

Riskler… Elektrik fiyatlarındaki dalgalanma, yönetmelik değişikliği, düşük hidroloji gibi doğal faktörler temel risklerdir.

Kaynak: Tera Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!