Akbank Hisse Yorumu / Ziraat Yatırım – (11.01.2017)

AKBANK 2017 YILI BEKLENTİLERİ

  • Akbank dün 2017 yılı ile ilgili beklentilerini paylaştı. Buna göre Akbank, 2017 yılında Türkiye ekonomisinin %3,0  – %3,5 arasında büyümesini öngörürken, enflasyonu %8 olarak tahmin etmiştir. 2017 bütçesi için kurun 3,5 olarak varsayıldığı belirtilmiştir. Bankanın; aktif, kredi ve mevduat büyüme tahmini  ise %10 – %12 arasında iken sektörde de bu doğrultuda bir büyüme öngörmektedir. Akbank, kredi ve mevduattaki büyümenin TL katalizörlüğünde olacağını açıklamıştır.
  • Banka, karlılıkta %10 oranında artış beklerken, özsermaye ve aktif karlılık tahmini sırasıyla yaklaşık %15 ve %1,7 seviyelerinde olmuştur. Banka, net ücret ve komisyon gelirlerinde de %10’luk bir artış beklerken, Net Faiz Marjının %3,4 civarında bu yıl ile yaklaşık aynı seviyede kalacağını tahmin etmiştir. Mevduat maliyetlerindeki artış beklentilerinin yaratacağı baskıyı kredi ve menkul kıymet faizleri ile kompanse edileceği belirtilmiştir.
  • Sektörden daha iyi konumda bulunan kredi mevduat oranı ve takipteki kredi rasyosu beklentileri ise sırasıyla %105 (maksimum) ve %2,5 (yaklaşık) olmuştur. Yine maliyet kontrolü ile operasyonel gelir gider dengesinde olumlu bir görüntü sergilen Akbank’ın 2017 operasyonel gider / gelir rasyosu beklentisi %36’dır.
  • Banka Fitch’in olası bir not indiriminin sermaye yeterlilik rasyosuna 140 baz puan etki edebileceğini belirtirken, 2017 yılı için sermaye yeterlilik rasyosu öngörüsü yaklaşık %14’tür. Ayrıca banka kurlardaki %10’luk artışın yaklaşık 60 baz puan sermaye yeterliliğine olumsuz etki yapacağını ifade etmiştir. Diğer taraftan, gayrimenkullerin yeniden değerlemesi durumunda sermaye yeterlilik rasyosuna ek 100baz puan katkı sağlanabileceği belirtilmiştir. Buna ek olarak, son BDDK düzenlemelerine istinaden yapılabilecek 1,6 milyar TL tutarında genel karşılık iptalinin tampon olarak tutulduğu açıklanırken, ayrıca Akbank’ın 200mn TL serbest karşılık miktarı bulunmaktadır.
  • Son olarak Banka, 2018 yılında özsermaye karlılığının %15-17 arasında öngörürken, karlılığın korunmasında ücret ve komisyon gelirlerinin ve IFRS9’dan gelecek karşılık iptallerinin etkili olacağını belirtmiştir. Banka takipe düşen kredilere ayırdığı %100 karşılığa istinaden IFRS9’un diğer bankalara nazaran çok daha olumlu etki yapabileceğini belirtmiştir.
  • Sonuç olarak Banka, 2017 yılı için makro beklentilerine paralel makul öngörülerde bulunurken operasyonel verimliliğe yönelik çalışmalarla karlılığını sürdürmeyi hedeflemektedir.

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!