AGHOL: Makro veri ötesi adımlar

AGHOL: Zirve anlamı direnci kırmanın ötesindedir

Anadolu Grubu Holding, AGHOL, şubat yazımızda baskı altında idi ama model gereği değerli olabileceğinin işaretlerini veriyordu. Göze çarpmayan özelliklerini piyasa içi hareketlere yansıtıyordu. Buna göre ucuz kalmışlığı vardı: günlük hareketlere baktığımızda 2 aylık ortalaması altındaki hisse son durumda % 50 getiriyi sağlamıştır. Eğer ki ortalaması üzerine geçmesini sinyal olarak görüp alıma geçme söz konusu olsa idi, muhtemelen % 30 getiri mümkündü. Eski modellere göre sinyalin doğrulanması gereklidir ve bu da epey fırsat kazancı yükselişini kesmektedir. O halde: ortalama altında hareketler değerlidir ve bu bölgede ne yaptığını incelemek dolayısıyla yabancı yatırımcı mantığını algılamak genel bakışımızı da iyileştirecektir, diyebiliyoruz. O dönem 43- 45 gün ortalamasından negatif sapması belirginken, son durumda pozitif sapmayla birlikte katlama görünmektedir. Göreceli ucuzluk ararken, ortalamaya göre ucuzluk algısını göz ardı etmemeliyiz.

Farklı bakışlar, farklı sonuçlar getirir

Şubat ayının bir diğer güzelliği de 6 aylık veya 138 – 140 gün ortalamasına doğru düşüş göstererek aşağı kesmesi idi. Evet veri güzeldir ve yorumlamak daha güzeldir. En güzeli de yorumların faydalı sonuca dönüşmesidir. Geçmiş yazılarımızda farklı denklemler üzerinden aynı gerçeğe işaret eden görüşümüzü belirtmiştik ve doğrulama mekanizmasını işletirsek: piyasa üstü doğruluk performansı sağlamış durumdayız. Bu da tartışmalar halinde temelin sağlamlığına işarettir.

Son durumda ortalamadan aşırı sapmış olması…

Bu sapma halini destekleyecek parametrelerin gücüne bakmak gerekir. Temelde bir denklem ve kaldıraç kolu (destek hattı) ile algoritmik sinyal dağılımından beslenmektedir. Kol ve dağılım çarpımsal etkisi de gelecekle sağlam görüşler vermektedir. Bir başka deyişle, ortalamanın üstünde olması, hatta 10 puan üzerinde olması bile faydalı olabilir. Uzun süreli ayı piyası çıkışına denk gelmiş bir “ortalamadan pozitif sapma hali”, uzun süredir kırılmamış dirençleri kırmaya yani geleceğe hizmete yaramaktadır.

Model doğrulamasına bir gerçek vaka daha

Yukarıda belirttiğimiz parametreler üzerinden giderek karmaşıklık düzeyini düşük tutalım: Ekim 2021 içinde, 6 aylık veya 138-140 günlük ortalama civarında seyir söz konusu iken, algoritmik sinyal dağılımı o zamandan geriye doğru, geçmişine göre daha pozitifti (göreceli güçlü). Bu güç sahibi piyasacıların, kaldıraç kolunu (destek noktası) yükselten noktada harekete geçmesi de “zamanlama sanatı” olarak görülebilir. O dönem başlayan getiri % 100 üstünü 3 ayda görmüştü. Ülke makro verilerine göre çok iyi noktada mı olduğunu düşünmeliyiz?

Simülasyona göre ( gelecek senaryosu)

Bakış açımızı iyileştirmedikçe, geleceği de iyileştiremeyiz. Genel olarak piyasayı etkileyecek kırılımlardan korkmadan anlamaya çalışmalıyız: buna göre hesaplara girecek olan şubat ayı kırılımı daha iştahlı piyasaya işaret edecektir. Eğitim çalışmalarında bu dönem üzerine makale yazmak da keyifli olacaktır. Elbette içerik zengin ve faydalı aksiyon hedefli olmalıdır.