2024 Nisan Strateji Raporu / Vakıf Yatırım

Piyasalara Bakış ve Yatırım Stratejisi

Küresel hisse senedi piyasaları nisan ayına zirve seviyelerinden geri çekilerek başladı. ABD’de yüksek seyrine devam eden tahvil faizleri, hisse senedi piyasaları üzerinde baskı unsuru olmayı sürdürürken, jeopolitik gerginlikler de piyasalarda dalgalı seyirleri beraberinde getiriyor. İsrail-İran gerginliği ve Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş, petrol fiyatlarının yılın en yüksek seviyelerine tırmanarak 89 $ seviyelerine ulaşmasında etkili oldu. Fed’in yılın devamında üç faiz indirimine gitmesi beklense de Başkan Powell’ın faiz indirimlerinde acele edilmeyeceğine yönelik açıklamaları, indirimlerin zamanlamasına ilişkin beklentilerin de ötelenmesini beraberinde getiriyor. ABD tahvil faizlerindeki yüksek seyre karşılık, artan jeopolitik riskleri fiyatlama eğiliminde olduğu gözlenen ons altın fiyatları ise 2.300 $ seviyelerine yükselerek rekor seviyeleri test ediyor. Fed’in 1 Mayıs tarihindeki toplantısı öncesinde, ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin seyri ve jeopolitik risklere yönelik fiyatlamalarla birlikte, yurt dışı hisse senedi piyasalarındaki dalgalı seyirlerin ayın devamında da süreceği görüşündeyiz.

Borsa İstanbul nisan ayına 9.000 seviyeleri üzerinde güç toplama çabasıyla başladı. Yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından yurt içi piyasalar, enflasyonla mücadele ve TCMB’nin aksiyonlarına odaklanırken, bir taraftan da Borsa İstanbul şirketlerinin yıl sonu finansallarını takip ediyor. Mevcut durumda politika faizi %50 seviyelerinde yer alırken, açıklanan mart ayı enflasyonu ile birlikte yıllık enflasyon %68,50 seviyelerine ulaşmış durumda. Kur tarafında ise nisan ayı ile birlikte aşağı yönlü eğilimler ön plana çıksa da, artan mevduat faizleri, Borsa İstanbul’un mevcut durumda cazibesini kısmen de olsa azaltmış görünüyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS priminde ise 300 seviyelerine doğru gerileme görüyoruz. Önümüzdeki hafta Ramazan Bayramı nedeniyle kısa bir işlem haftası olacak, bayram ardından da ayın ikinci yarısında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın 15-20 Nisan tarihlerinde katılacağı IMF ve Dünya Bankası toplantıları takip edilecek. Devamında ise TCMB’nin 25 Nisan tarihindeki faiz toplantısına ilişkin beklentiler fiyatlanmaya başlayacaktır. Borsa İstanbul’da ayın devamında 9.400 üzerine doğru denemeler görmeyi beklesek de, küresel hisse piyasalarında zayıflayan risk iştahı, BIST100 endeksi üzerinde de baskı yaratabilir. Bu nedenle de yatırımcılara nisan ayında düşük riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneriyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım Strateji Raporu

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!